728x90 AdSpace

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Προσοχή στον ταραμά και τα άλλα Σαρακοστιανά. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δηλητηρίασης


Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Ψωνίζονταςκαι τρώγοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. H καλύτερη θεραπεία της τροφική δηλητηρίασης είναι ηπρόληψη. 

Για να μην μολύνουν τα βακτήριααπό τα ωμά τρόφιμα το έτοιμα για κατανάλωση ή μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείοπρέπει να μπαίνουν ξεχωριστά. Αν δύο είδη τροφίμων συντηρούνται στο ίδιο ψυγείο,τα ωμά τρόφιμα θα πρέπει πάντοτε να τοποθετούνται χαμηλότερα από τα έτοιμα γιακατανάλωση ή μαγειρεμένα φαγητά. Αυτό σημαίνει ότι τα ωμά τρόφιμα δεν θαστάξουν στο μαγειρεμένο φαγητό.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής: 
1. Λαγάνα: Θέλει προσοχή γιατίσυνήθως, λόγω μεγάλης ζήτησης είναι άψητη, και μπορεί προκαλέσει διαταραχές στοστομάχι.

2. Ταραμάς: Προϊόν πλήρεςσυνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και στηνξινή γεύση. Προτιμήστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίοπροστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μην φάτε πολύ.

3. Χαλβάς: Κατασκευάζεται απόταχίνι ενώ ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηροί καρποί κλπ δίνουν διάφορες γευστικέςεκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες τουλαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστωνλιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμήστετυποποιημένο, ή γνωστό επώνυμο χύμα.

4. Ελιές: Εδώ οι μητυποποιημένες δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεταιη ανάμιξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα.

5. Τουρσιά: Όχι ό,τι καλύτερογια ευαίσθητα στομάχι -όπως σχεδόν όλα της Καθαρής Δευτέρας- είναι λαχανικάδιατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμήστε τα τυποποιημένα, τα οποίαγράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού, ή επώνυμα χύμα.

6. Χταπόδι: Προτιμήστε τοχταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Ημελιδόνα έχει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Ταφρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτιακαι η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο ναγίνουν μαλακά.

7. Καλαμαράκια: Κυκλοφορούνκαι "μαϊμούδες". Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει,δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 τουσώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότεραπτερύγια. Προτιμήστε κατεψυγμένα.

8. Οστρακοειδή: Μύδια,στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στηνκατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτήτου ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής - εξαγωγής, πρέπει ναυπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος,σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.

9. Μαλακόστρακα: Γαρίδες,καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμήστε τακατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναισφικτά. Αν "πρασινίζουν", μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά.

10. Αλκοόλ: Μείνετε σε ένα τύπο ποτού - αλλά ανθέλετε να αλλάξετε, ανεβείτε σε πιο δυνατό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναικαλύτερο να πάτε από κρασί ή μπύρα στο ούζο αλλά όχι το αντίθετο. Και βέβαια τοαλκοόλ δεν συνδυάζεται με την οδήγηση.

Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης

Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμαεδέσματα αισθανθείτε λίγο...περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφικήδηλητηρίαση, συμπτώματα της οποίας είναι:
  • πόνος στην κοιλιά,
  • επίμονος πονοκέφαλος,
  • διάρροια,
  • ναυτία και εμετούς,
  • ζάλη.
  • Πιο σπάνια αδυναμία ήλιποθυμία 

Σε περίπτωση που οι εμετοίεπιμένουν, καλέστε γιατρό

Όταν οασθενής κάνει εμετό, φροντίστε ώστε το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από τοστήθος του για να μην πνιγεί. Αν είναι ενήλικος ή παιδί, βάλτε τον να ξαπλώσειμπρούμυτα, με το κεφάλι κρεμασμένο στην άκρη του κρεβατιού. Αν είναι βρέφοςτοποθετήστε το μπρούμυτα στα γόνατα σας.

Δώστε στον πάσχοντα άφθονα υγρά και μια λεκάνη (αν κάνει έμετο)

Προσέξτε αν και άλλα άτομαπου συνέφαγαν με τον ασθενή παρουσιάζουν τα ίδια κλινικά σημεία τότεείναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, αντίθετα αν ταμέλη μιας οικογένειας παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα αλλά σεδιαφορετικά χρονικά διαστήματα, τότε είναι πιθανότερο ότι πρόκειται γιαμια γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.






  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Προσοχή στον ταραμά και τα άλλα Σαρακοστιανά. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δηλητηρίασης Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top