Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr
ΣΟΥΣΑΜΙ
Το σουσάμι είναιιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάληαναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Τοσουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό καιωφέλιμο.
Η σύστασή του ανά100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος,21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mgασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563θερμίδες. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β,βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίεςμε σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι σπόροι τουσουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και γιαάλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικήςαξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη,η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή ηπεριεκτικότητά του σε λυσίνη.
Η υψηλή θρεπτικήαξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45%είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμελοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφήςκρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει,καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό.
Οι ευεργετικέςδράσεις του σουσαμιού στον ανθρώπινο οργανισμό περιγράφονται παρακάτω:
ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ-ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Το συστατικόσησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση τηςπίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκτασηπρολαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότιη παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΔΡΑΣΗ:
Η καρκινογένεσηέχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούντους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλεςβλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων τηνκαταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Ηβλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τησησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύειτην άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΔΡΑΣΗ:
Η κατανάλωσησουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τηβλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργίααθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικόπαράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση τουσουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί μεμειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσηςτης σησαμινόλης.
Επιστημονικώςαποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας,στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη τουκαταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Επιπρόσθετα τοιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τατελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό,καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- τηςοξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικάσυστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.
Απ’ την άλλη ηκατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τονκίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι τοοξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.
Τελευταίεςέρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητεςλόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών,δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.
ΤΑΧΙΝΙ
Τρόφιμο το οποίοσυγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, μεικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία καιευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρασε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνώνυψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά γιατον οργανισμό.
Ας δούμε όμως τιείναι το ταχίνι... Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασίατης αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και δημιουργείται μια λιπαρή κρέμα. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα,αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα καισημαίνει σησαμόπολτος.
ΧΑΛΒΑΣ
Ο χαλβάς για ναπαρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεταιγια να παρασκευαστεί το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται και ψήνονταιστη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Γλυκό με συστατικά φυτικήςπροέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξία, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδουςνηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή. Καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιομε κανέλα ή λεμόνι.
Το γλυκό είναιπλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο,μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τηθερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων,του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο.
Το γεγονός ότι οχαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα οι ευεργετικέςιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.
Η περιεκτικότητατου χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερηπεριεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στηνπλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση τωνκορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέωνθεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τασυνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτικήτροφή.
Όταν ο χαλβάςκαταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και ταόσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας καιδιαθεσιμότητας καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελείμια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναιφυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.
Εν κατακλείδι, οχαλβάς βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τονοργανισμό. Είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες καιαντιοξειδωτικές ουσίες.
Το μόνο πουπρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολικήκατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιαςενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους (100gr προϊόντος αποδίδει γύρω στις 540 Kcal).
Από τα παραπάνωθα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλήςθρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κρίνεται απαραίτητη ηκατανάλωση τόσο του σουσαμιού όσο και των προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς), σταπλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για τη σωστή λειτουργία τουοργανισμού.
Πηγή: medlabnews.gr, 2011
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου