Tο διεθνέςπρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ο διαβήτης αποτελεί για την παγκόσμιαυγεία το tsunami του 21ου αιώνα. Έχει υπολογισθεί ότι πάνω από 366εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παρουσιάζουν διαβήτη και το σημαντικότερο είναιότι η συχνότητά αυξάνεται ραγδαία και με γεωμετρικό ρυθμό ώστε να προδικάζεταιότι σε 20 χρόνια ο διαβήτης θα ταλαιπωρεί πάνω από 600 εκατομμύρια συνανθρώπουςμας. Το κόστος του διαβήτη μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλάτο κυριότερο είναι ότι ο διαβήτης αποτελεί την αιτία θανάτου για κοντά σε 5εκατομμύρια συμπολίτες μας σε ετήσια βάση, ήτοι σε ένας θάνατος λόγω τουδιαβήτη κάθε 7 δευτερόλεπτα. Στατιστικές μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό τωνδιαβητικών στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου κοντά στο 8%, οπότε ο διαβήτης στηνχώρα μας φαίνεται να μειώνει το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής σεπερίπου 1.000.000 άτομα.
Τα ποσοστά όμως του «προ-διαβήτη», μια κατάστασης πουακόμα δυνητικά είναι αναστρέψιμη τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα,εμφανίζονται συντριπτικά υψηλά στη χώρα μας συγκριτικά με τι άλλες Ευρωπαϊκέςχώρες. Το ¼ των ενηλίκων ανδρών σήμερα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ναεμφανίσουν «επίσημο» διαβήτη μια που εμφανίζουν το λεγόμενο μεταβολικόσύνδρομο. Η υιοθέτηση δυτικών προτύπων διατροφής και μείωση της φυσικήςδραστηριότητας θεωρείται σήμερα η «ρίζα» του κακού. Βασικό χαρακτηριστικό τουμεταβολικού συνδρόμου είναι η παρουσία παχυσαρκίας και μάλιστα της κοιλιακής(σωματότυπος ως μήλο και όχι σαν αχλάδι). Αυτή η κεντρική εναπόθεση λίπουςοδηγεί στην ανάπτυξη του φαινομένου της ινσουλινοαντίστασης που αργά πληνσταθερά θα εξαντλήσει όλες τις εφεδρείες του οργανισμού στο να αντιμετωπίζειτις αυξήσεις του σακχάρου αίματος.
Το μέλλον για τηχώρα μας προβλέπεται αρκούντως ζοφερό, μια που είμαστε οι «πρωταθλητές» στηνΕυρώπη στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και ήδη ο τύπος 2 διαβήτη, αυτός πουπαλιότερα αποκαλείτο «των ενηλίκων» με εμφάνιση μετά τα 40 έτη, διαγιγνώσκεταιήδη σε πολλούς εφήβους στη χώρα μας. Επομένως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίαςκαι του συνοδού της συνδρόμου της ινσουλινοαντίστασης αποτελεί το κλειδί που θαανοίξει την πόρτα της ελπίδας για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος στησυντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Τα γεύματα και ροφήματα με βάση τησόγια αποτελούν μια παραδοσιακή ευρέως διαδομένη συνήθης διατροφή σε πολλούςασιατικούς πληθυσμούς. Υπάρχουν σήμερα πολλές μελέτες που έχουν αποδείξει τηνμεγάλη συνεισφορά της διατροφής με σόγια σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων.
Τα γεύματα και ροφήματα με βάση τησόγια αποτελούν μια παραδοσιακή ευρέως διαδομένη συνήθης διατροφή σε πολλούςασιατικούς πληθυσμούς. Υπάρχουν σήμερα πολλές μελέτες που έχουν αποδείξει τηνμεγάλη συνεισφορά της διατροφής με σόγια σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων.
Παράλληλα οιπρωτεΐνες που λαμβάνονται σε αφθονία από την σόγια είναι σχεδόν ισοδύναμες,όσον αφορά τα απαραίτητα αμινοξέα, με εκείνες που προσλαμβάνονται από την βρώσηκρέατος. Εκτός όμως του ότι η σόγια αποτελεί μια υψηλής βιολογικής αξίαςπηγή πρωτεϊνών, παρουσιάζεται να διαθέτει στην ευεργετική της φαρέτρα τιςισοφλαβόνες που επίσης έχει δειχθεί να έχουν πολλές ευεργετικές βιολογικέςδράσεις. Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν πλέον καταλήξει και αποτελείαδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η διατροφή με σόγια, οδηγεί στην απώλεια σωματικούβάρους αλλά και έχει μια ευνοϊκή επίδραση στην συχνά συνυπάρχουσαδυσλιπιδαιμία, μειώνοντας τις τιμές των αθηροματογόνων λιπιδίων.
ΠαναγιώτηςΓ.Χαλβατσιώτης
ΕπίκουροςΚαθηγητής Παθολογίας
Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & ΔιαβητολογικόΚέντρο
Πανεπιστημίου Αθηνών
ΠανεπιστημιακόΓενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»
Πηγή: ygeianews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου