728x90 AdSpace

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Παντζάρια, ένα ισχυρό φάρμακο που μας δώρισε η φύση.




Συντάκτες: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, Σγούρου Αγάθη, βιοπαθολόγος. medlabnews.gr
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτικήουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Ηβητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερεςρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, τοέντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνειτη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων τουανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, ζωτικήςσημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και ταοστά.

Το παντζάρι (Beta vulgaris)  ανήκει στην ίδια οικογένεια με τοσπανάκι. Tο παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι βολβοειδές λαχανικό καιαναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικώνσυστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουν αρκετές ασθένειες χωρίς νακαταφύγουμε σε φάρμακα. 

Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.  
Οι Ρωμαίοι είναι εκείνοι πουφρόντισαν για την συστηματική καλλιέργεια του στην Νότια Ευρώπη. Στην αρχαιότητα οι βολβοί του άγριουπαντζαριού χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο σε περιπτώσεις πονοκεφάλων καιοδοντόπονων. Ο Γαληνός και ο Διόσκουρος, πίστευαν ότι είχε μια ισχυρήαιμοποιητική δύναμη, κάτι που και σήμερα έχει αποδειχθεί. Γι αυτό συστήνουν, ταπαιδιά που έχουν αναιμία να πίνουν χυμό παντζαριού. Αναφέρονται επίσηςπεριστατικά ατόμων που έπασχαν από λευχαιμία, να θεραπεύονται καταναλώνονταςένα κιλό παντζάρια την ημέρα. Ακόμη οι βολβοί του παντζαριού έχουνχρησιμοποιηθεί ευεργετικά σε πολλές ηπατικές δυσλειτουργίες, αφού ενεργοποιούντην ηπατική αποτοξίνωση. Επίσης περιέχουν μια χρωστική που ονομάζεταιβήτα-κυανίνη που παρέχει ισχυρή προστατευτική δράση έναντι διαφόρωνεκφυλιστικών καταστάσεων. Η βητακυανίνη, βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικώνασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια.

 Οι ίνες που μας προμηθεύουν έχουν δείξει ότιυποστηρίζουν την εντερική λειτουργία και την εξισορρόπηση των επιπέδωνχοληστερόλης.
Ο συνδυασμός των ινών που περιέχουν και τηςβήτα-κυανίνης φαίνεται να προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από εκφυλιστικάφαινόμενα. Η βητακυανίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, ηοποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία,την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.

Σε μελέτες που έγιναν πάνω σεζώα, οι ίνες του βολβού έδειξαν ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικώνενζύμων της υπεροξειδάσης και s-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, ενώ αυξάνεται οαριθμός των εξειδικευμένων λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνσητων μη φυσιολογικών κυττάρων.
Ο χυμός των βολβών προστατεύει ακόμη από κυτταρικέςαλλοιώσεις του στομάχου, σε περιπτώσεις κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφώνπλουσίων σε νιτρικά άλατα (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα), επειδή εμποδίζει τοσχηματισμό νιτροζαμινών.

Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός γι αυτούς πουπάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στηναποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικέςδράσεις του.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στηνκαλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσιναπαντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Ο χυμός των παντζαριώνέχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τιςαπαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη.Υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπήτων νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου. Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό ο χυμός τουπαντζαριού  δημιουργεί λιγότερη κούραση καιπερισσότερες αντοχές, Αθλητές, άτομα που επιτελούν επίπονες καικουραστικές εργασίες, ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσειςβλέπουν την κατάστασή τους και την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται με έναποτήρι παντζαρόζουμο την ημέρα.


Tα παντζάρια είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση, ένααπό τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα ναυπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες η δε ανεπάρκειά της-τηςκαταλάσης- σχετίζεται 
με το άσπρισμα των μαλλιών, τηναρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές νόσους του οργανισμού. Επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και γι αυτό θεωρείται ότι προστατεύειαπό τον καρκίνο του προστάτη.

Tο φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί ναμειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, ηοποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορεςκαρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορείνα ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη ηοποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζειτην καρδιά μας.
Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπωςη δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλόςσε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά καιυδατάνθρακες.

 Ο βολβόςπαντζαριού και ιδιαίτερα τα φυλλώδη τμήματα του παντζαριού περιέχουν υψηλήσυγκέντρωση οξαλικών αλάτων, οπότε τουλάχιστον η εκτεταμένη χρήση του δενσυνίσταται σε άτομα με ιστορικό οξαλικών λίθων ασβεστίου στους νεφρούς. Επίσηςκαλό είναι να γίνεται επαρκής αραίωση του πολτού με ικανή ποσότητα καθαρούνερού.

Καλό είναι να επισημάνουμεότι τα ούρα, αλλά και τα κόπρανα, γίνονται κόκκινα σε όσους καταναλώνουνπαντζάρια, γι αυτό να μην ανησυχήσουν και νομίσουν ότι είναι αίμα.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παντζάρια, ένα ισχυρό φάρμακο που μας δώρισε η φύση. Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top