Eπιμέλεια: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
1. ΛΙΣΤΕΡΙΑ: ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ
Το βακτήριο της λιστέρια μπορεί να μολύνει φρέσκατρόφιμα όπως τα πράσινα λαχανικά ή και κάποια φρούτα όπως το πεπόνι. Τασυμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό,τους μυϊκούς πόνους, τη ναυτία ή τη διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί ναεκδηλωθούν από 2 μέρες έως και 2 μήνεςμετά από την επαφή με το μολυσμένο τρόφιμο. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Πλένετε καλά τα ωμά λαχανικά και στεγνώστε τα πριν τακόψετε. Αποθηκεύεστε τα στο ψυγείο, κάτω από 4 ˚C.
2. ΛΙΣΤΕΡΙΑ: ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται απόφρέσκο γάλα, όπως το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά (φέτα), μπορούν να μολυνθούναπό λιστέρια. Το βακτήριο μπορεί να επιζήσει και σε χαμηλές θερμοκρασίες πουσημαίνει ότι ακόμα και το ψυγείο δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προστασία. Στηνομάδα υψηλή κινδύνου για μόλυνση περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και τα άτομα με εξασθενημένοανοσοποιητικό σύστημα. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:σιγουρευτείτε ότι τα γαλακτοκομικά που καταναλώνετε είναι παστεριωμένα.
3. ΛΙΣΤΕΡΙΑ: ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑΤΡΟΦΙΜΑ
Μερικές φορές το βακτήριο της λιστέρια μπορεί να βρεθείσε ένα εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων και να επιζήσει εκεί για χρόνια. Οι υψηλέςθερμοκρασίες το σκοτώνουν αλλά η μόλυνση μπορεί να συμβεί μετά το μαγείρεμα,όταν για παράδειγμα το μαγειρεμένο τρόφιμο ακουμπήσει σε έναν πάγκο όπου υπήρχεωμό κρέας. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ποτέ μηνκαταναλώνετε προμαγειρεμένα τρόφιμα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξεως.Προτιμήστε να ψήσετε τα αλλαντικά και τα λουκάνικα (80˚C) πριν τα καταναλώσετε.
4. ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ: ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ
Το βακτήριο της σαλμονέλας μπορεί να προσβάλλειοποιοδήποτε τρόφιμο αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα ζωικά προϊόντακαθώς έρχονται σε επαφή με τα περιττώματα των ζώων. Όσον αφορά τις κότες, η σαλμονέλαμπορεί να μολύνει το αυγό πριν καν σχηματιστεί το κέλυφός του, που σημαίνει ότιακόμα και τα καθαρά, φρέσκα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα. Τα συμπτώματαπεριλαμβάνουν στομαχικές κράμπες, πυρετόκαι διάρροια, εμφανίζονται από 12 έως72 ώρες μετά τη μόλυνση, και μπορεί να διαρκέσουν για 4 έως 7 ημέρες. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:Ποτέ μην καταναλώνετε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά. Ψήστε καλά τα πουλερικάκαι κρατήστε τα ωμά πουλερικά μακριά από άλλα τρόφιμα. Πλύνετε πολύ καλά ταχέρια, τον πάγκο, τα σκεύη και οτιδήποτε άλλο έρθει σε επαφή με ωμό πουλερικό.
5. ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ: ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα φρέσκα λαχανικά είναι το δεύτερο είδος τροφίμου πουπροσβάλλεται από σαλμονέλα. Το βακτήριο έχει βρεθεί σε ντομάτες, πιπεριές, πράσινεςσαλάτες, ακόμα και σε φρούτα όπως η παπάγια. Ευαίσθητα στη σαλμονέλα είναι επίσηςτα φύτρα καθώς παράγονται σε ζέστη και υγρασία και καταναλώνονται ωμά ή ελαφρώςμαγειρεμένα. Η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή ή ακόμα και θανάσιμη σε άτομαυψηλού κινδύνου, όπως τα μωρά και οι ηλικιωμένοι. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Πλύνετε και στεγνώστε σχολαστικά τα λαχανικά καιδιατηρήστε τα στο ψυγείο.
6. ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα κράκερς, οιέτοιμες σούπες και το φυστικοβούτυρο μπορεί να κρύβουν κινδύνους για μόλυνσηαπό σαλμονέλα. Σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρείται μαζική μόλυνση των τροφίμωνπου προέρχονται από την ίδια γραμμή παραγωγής με αποτέλεσμα την μαζική ανάκλησητων μολυσμένων προϊόντων. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:Ποτέ μην καταναλώνετε ένα προϊόν που έχει ανακληθεί. Επιστρέψτε το αμέσως στοκατάστημα που το αγοράσατε ή πετάξτε το. Το ζέσταμα των τροφίμων τουλάχιστονστους 80 ˚C σκοτώνει το βακτήριο τηςσαλμονέλας.
7. ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ: ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ
Το ωμό κρέας και ιδίως ο κιμάς αποτελεί κίνδυνο για μόλυνσηαπό σαλμονέλα. Ο κιμάς γαλοπούλας έχει προκαλέσει αρκετές εξάρσεις σαλμονέλαςστο παρελθόν. Συνήθως δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το μολυσμένο τρόφιμο καθώςφαίνεται και μυρίζει φυσιολογικά. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: μαγειρέψτε σε υψηλήθερμοκρασία το μοσχάρι, το χοιρινό το αρνί και κυρίως τα πουλερικά. Προσέξτετις επιφάνειες μαγειρέματος, τα σκεύη και τα χέρια σας τα οποία πρέπει ναπλυθούν καλά με ζεστό νερό και σαπούνι αν έρθουν σε επαφή με ωμό κρέας.
8. E.coli:ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ
Το βακτήριο E.coli ζει στο πεπτικό σύστημα των βοοειδών και μπορεί ναμολύνει το κρέας κατά τη σφαγή του ζώου. Ιδιαίτερα επίφοβος είναι ο κιμάς καθώςτα βακτήρια μπορεί να εξαπλωθούν κατά τον τεμαχισμό του κρέατος. Τα συμπτώματατης δηλητηρίασης από E.coli περιλαμβάνουνέντονες κράμπες στην κοιλιά, διάρροια και εμετό. Ηασθένεια συνήθως εξελίσσεται αρκετές μέρες μετά την έκθεση στο μολυσμένοτρόφιμο και μπορεί να είναι σοβαρή για τα ευάλωτα άτομα. Διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: μαγειρέψτε καλά το κρέας. Μην τοποθετείτε το ψημένο κρέας πίσω στονπάγκο ή στο πιάτο όπου ακουμπούσε ωμό κρέας. Πλύνετε καλά οποιοδήποτε σκεύοςχρησιμοποιήσατε με ζεστό νερό και σαπούνι.
9. E.coli: ΩΜΟΙΧΥΜΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑ
Η μέθοδος της παστερίωσης χρησιμοποιεί θερμοκρασία πουσκοτώνει τα βακτήρια. Εφόσον καταναλώνετε παστεριωμένους χυμούς δενκινδυνεύετε. Ωστόσο οι μη παστεριωμένοι χυμοί που πωλούνται σε κάποιακαταστήματα και σε πάγκους υγιεινών τροφών μπορεί να έχουν μολυνθεί από E.coli. Επίσης τοβακτήριο μπορεί να βρεθεί στο φρέσκο γάλα εάν η διαδικασία παραγωγής καιπαστερίωσης δεν έχει διενεργηθεί σωστά. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:καταναλώστε μόνο παστεριωμένα προϊόντα. Αν δεν είστε σίγουροι ότι έχει γίνει ηκατάλληλη παστερίωση βράστε το γάλα πριν το καταναλώσετε.
10. E.coli: ΦΡΕΣΚΑΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα λαχανικά και τα φρούτα μπορεί να μολυνθούν από E.coli αν το βακτήριοβρίσκεται στο λίπασμα ή το νερό που χρησιμοποιείται για την καλλιέργειά τους.Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι φέρουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ξεχωρίστε τα φύλλα τωνπράσινων λαχανικών και πλύντε τα ένα-ένα. Το μαγείρεμα των λαχανικών επίσης προστατεύεικαθώς η θερμοκρασία σκοτώνει τα βακτήρια.
11. ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ: ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Η αλλαντίαση είναι μία σπάνια και συχνά θανατηφόροςασθένεια που οφείλεται στη λάθος κονσερβοποίηση ή διατήρηση των τροφίμων.Επικίνδυνα είναι κυρίως τα σπιτικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το μέλι, τααλλαντικά και το καπνιστό ή παστό ψάρι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τα μωρά.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες,εμετό, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία κατάποσης, διπλωπία, αδυναμία ήπαράλυση. Εάν υποπτευθείτε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχει απόαλλαντίαση ζητήστε αμέσως πρώτεςβοήθειες. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: ποτέ μηδίνετε μέλι σε μωρά κάτω των 12 μηνών. Πετάξτε αμέσως κονσέρβες που έχουνδιογκωθεί, βάζα που στάζουν, διατηρημένα τρόφιμα που μυρίζουν περίεργα ή κάποιασυσκευασία που ανοίγοντάς την ξεχειλίζει το υγρό που περιέχει. Αποστειρώστε τασπιτικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μαγειρεύοντας τα σε υψηλές θερμοκρασίες.
12. C. Perfringens: ΚΡΕΑΣ, ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΕΣ
Το Clostridium Perfringens είναι ένα βακτήριο που προκαλεί κράμπες και διάρροιες που συνήθως διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες.Συνήθεις ύποπτοι είναι τα κρέατα, τα μαγειρευτά και οι σάλτσες με βάση το κρέαςπου παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες και διατηρούνται ζεστά για αρκετή ώραπριν σερβιριστούν. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Τα φαγητά που περιέχουν κρέας πρέπει να μαγειρεύονταικαλά και να σερβίρονται αμέσως μετά το μαγείρεμα. Τα περισσεύματα πρέπει ναμπαίνουν στο ψυγείο το νωρίτερο δυνατό.
13. ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ: ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΣΑΛΑΤΕΣ,ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Ναι, μπορεί να μολυνθείτε με σταφυλόκοκκο μέσω τουφαγητού αν το προετοιμάσει ένα άτομο που φέρει το μικρόβιο. Τα πιο επίφοβατρόφιμα είναι τα σάντουιτς, οι σαλάτες (με αυγά, με τόνο, με κοτόπουλο, μεπατάτες κ.α.) τα αρτοσκευάσματα και τα κρεμοειδή γλυκά. Τα συμπτώματαεμφανίζονται γρήγορα, ακόμα και εντός 30λεπτών, και περιλαμβάνουν εμετό,κράμπες και διάρροια. Η ασθένεια συνήθως ολοκληρώνει τον κύκλο της μέσα σε 3 μέρες. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε. Μην έρχεστε σεεπαφή με τρόφιμα εάν είστε άρρωστος, έχετε μόλυνση στη μύτη ή στα μάτια, έχετεανοιχτή πληγή ή κάποια μόλυνση στα χέρια ή τους καρπούς.
14. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΚΑΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η Ηπατίτιδα Α είναι ένας ιός που προσβάλλει το συκώτικαι μπορεί να προκαλέσει πυρετό,κούραση, ναυτία, απώλεια βάρους και ίκτερο. Οι περισσότερες μολύνσεις είναιήπιες. Μπορεί να μεταδοθεί όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει σωστά τα χέριατου πριν αγγίξει τα τρόφιμα ή τα μαχαιροπήρουνα και τα σκεύη που έρχονται σεεπαφή με το στόμα. Συνήθως οι εξάρσεις οφείλονται σε ανεπαρκή τήρηση τωνκανόνων υγιεινής σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων ή εστιατόρια. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: εμβολιαστείτε για τηνΗπατίτιδα Α. Επισκεφτείτε ασφαλή εστιατόρια και πλένετε πάντα τα χέρια σας πριναγγίξετε τρόφιμα.
15. CAMPYLOBACTER: ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Ακόμα και μία σταγόνα υγρού από ωμό κοτόπουλο αρκεί γιανα νοσήσει κάποιος από το βακτήριο Campylobacter. Αυτό τοόχι και τόσο γνωστό στο κοινό βακτήριο ευθύνεται για μεγάλο μέρος των τροφικώνδηλητηριάσεων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουνπυρετό, κράμπες, διάρροια και εμετό. Συνήθως οι περισσότεροι νοσούντες αναρρώνουν μέσα στη βδομάδα αλλάκάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση συνδρόμου Guillain-Barre, μία σπάνια καισοβαρή ασθένεια που εκδηλώνεται μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση και μπορεί ναπροκαλέσει προσωρινή παράλυση. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: μαγειρεύετε καλά ταπουλερικά και πλένετε σχολαστικά οτιδήποτε έρθει σε επαφή το ωμό κρέας.
16. ΙΟΙ NORWALK: ΚΑΚΟΣΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οι ιοί τύπου Norwalk είναι ηπιο κοινή αιτία της γαστρεντερίτιδας.Προκαλούν εμετό και διάρροια που συνήθωςδιαρκεί 24 με 48 ώρες. Οι ιοί Norwalk μολύνουντο φαγητό όταν ένας εργαζόμενος που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα δεν πλένει ταχέρια του όταν χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Πιο επίφοβα είναι οι σαλάτες και ταωμά θαλασσινά καθώς δεν μαγειρεύονται. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:πάντα πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για 30 δευτερόλεπτα αφούχρησιμοποιήσετε την τουαλέτα ή αλλάξετε τις πάνες του μωρού σας και πρινξεκινήσετε να προετοιμάζετε το φαγητό.
17. VIBRIO VULNIFICUS: ΩΜΑΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ
Το βακτήριο Vibrio Vulfinicus ζει στο ζεστό θαλασσινό νερό και μπορεί να μολύνει ταοστρακοειδή, και ιδιαίτερα τα στρείδια. Η μόλυνση από αυτό το βακτήριο προκαλείτα συνήθη συμπτώματα της τροφικήςδηλητηρίασης αλά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί ναπροκαλέσει πολύ σοβαρή μόλυνση τουαίματος. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: καταναλώστεμόνο μαγειρεμένα οστρακοειδή. Το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το βράσιμο και το άχνισμαμειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Πετάξτε τα όστρακα που δεν ανοίγουν όταν ταμαγειρέψετε.
18. ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΟΣΤΡΑΚΑ
Η παραλυτική δηλητηρίαση προκαλείται από ένασυγκεκριμένο τύπο φυκών που παράγουν μία βιοτοξίνη η οποία μπορεί να μολύνει ταοστρακοειδή. Τα συμπτώματα της παραλυτικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν το μυρμήγκιασμα στα χείλη και στη γλώσσα, τομούδιασμα, τη δυσκολία αναπνοής και ενδεχόμενη παράλυση. Ο θάνατος από τηδηλητηρίαση αυτή μπορεί να επέλθει ακόμα και 30 λεπτά μετά τη μόλυνση. Ευτυχώςπρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια κατάσταση καθώς τα οστρακοειδή ελέγχονταιτακτικά για τοξίνες πριν διατεθούν στο κοινό.
19. ΣΚΟΜΠΡΟΤΟΞΙΝΩΣΗ: ΦΡΕΣΚΟΣ ΤΟΝΟΣ
Η δηλητηρίαση από την τοξίνη αυτή προκαλεί μίααντίδραση που μοιάζει με αλλεργία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθηση καύσου στο στόμα, εξανθήματα,ζαλάδα, πονοκέφαλο και διάρροια. Συνήθως υποχωρούν μέσα σε 4 με 6 ώρες ενώ ηχορήγηση αντιϊσταμινικών μπορεί να βοηθήσει.
20. CIGUATERA: ΤΡΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
Είναι ένας τύπος δηλητηρίασης που εξελίσσεται μετά απόκατανάλωση αρπακτικών ψαριών (όπως ροφός ή σμέρνα) που ενδημούν σε τροπικούςυφάλους. Στη Μεσόγειο δεν κινδυνεύουμε από τη δηλητηρίαση αυτή καθώς οιμικροοργανισμοί που την προκαλούν ζουν σε τροπικά νερά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 6 ώρες απότη μόλυνση και περιλαμβάνουν την αίσθησηκαύσου ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή στα πόδια, πονοκέφαλο, ναυτία, διάρροια,παραισθήσεις και αντιστροφή της αίσθησης της θερμότητας (αισθανόμαστε τακρύα αντικείμενα ζεστά και αντίστροφα). Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό τον τύποδηλητηρίασης και παρά το γεγονός ότι συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές μέρες τανευρολογικά συμπτώματα κάποιες φορές διαρκούν για χρόνια.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφική δηλητηρίασηςυποχωρούν μόνες τους αλλά πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσετε:
· Υψηλό πυρετό
· Αίμα στα κόπρανα
· Παρατεταμένο εμετό
· Διάρροια για περισσότερες από 3 ημέρες
· Σημάδια αφυδάτωσης (ξηροστομία, ζαλάδα,μειωμένη ούρηση)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΦΑΓΗΤΟΥ
· Πλένετεσχολαστικά τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με τρόφιμα
· Πλένετεκαλά οποιαδήποτε επιφάνεια ή σκεύος έρθει σε επαφή με ωμό κρέας
· Πλένετε ταλαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας
· Πετάξτε ταεξωτερικά φύλλα του μαρουλιού και του λάχανου
· Μαγειρέψτετο κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά σε υψηλές θερμοκρασίες
· Διατηρήστετα ζεστά τρόφιμα ζεστά και τα κρύα τρόφιμα κρύα
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Οι εγκυμονούσες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και ταάτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να αποφεύγουν νακαταναλώνουν ελαφρώς μαγειρεμένα κρέατα και αυγά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικάπροϊόντα, ωμά λουκάνικα και αλλαντικά, καθώς και ωμά θαλασσινά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου