728x90 AdSpace

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τσικνοπέμπτη. Τσικνιστές Οδηγίες Διατροφής


Τσικνιστές Οδηγίες Διατροφής
Η Τσικνοπέμπτηείναι η τελευταία Πέμπτη πριν τη Νηστεία, όπου μπορεί ο ορθόδοξος πιστός νακαταναλώσει κρέας, καθώς η εβδομάδα που την ακολουθεί ( εβδομάδα της Τυρίνης)δεν πρέπει να το περιλαμβάνει. Η Τσικνοπέμπτη έχει ταυτισθεί με τηνυπερκατανάλωση κρέατος λίγες μέρες πριν τη Νηστεία. Θα κάνουμε μια προσπάθειανα «φωτίσουμε» τι σημαίνει ψητό και τι να προσέξετε κατά την ημέρα τηςΤσικνοπέμπτης, ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες.
Για να δούμε περιληπτικά τι σημαίνει «ψητό στακάρβουνα» από τη σκοπιά του διαιτολόγου:
-    Αποτελούν ένανεύγευστο τρόπο μαγειρικής.
-    Επειδή είναι εύγευστα δεχρειάζονται περίτεχνες σως και ντρέσιγκς που προσθέτουν θερμίδες!
-   Ένα μέρος του λίπους που μπορεί να έχει το κρέας «χάνεται» με τοψήσιμο.
-    Ένα καλό μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο είναιαπαραίτητο. Έτσι δίνετε πιο πλούσια γεύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τομαρινάρισμα είναι προστατευτικό έναντι των χημικών ουσιών που παράγονται με τοψήσιμο πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά (πολυκυκλικοί αρωματικοίυδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες). Προτιμάτε για τις πρωτεϊνούχες τροφές(κρέας, ψάρι) «μαρινάδες» που έχουν βάση το λεμόνι και το ξύδι.
-   Αν θέλετε να ρίξετε κάτι πάνω στο κρέας ή το ψάρι μετά το ψήσιμοπροτιμήστε το λεμόνι , πέρα από τη γεύση λειτουργεί επιπλέον προστατευτικάέναντι των δυσάρεστων χημικών ουσιών που παράγονται.
Για να προσέξετε τη σιλουέτα σας και την υγείασας την ημέρα της Τσικνοπέμπτης:
-    Προσπαθήστε νακαταναλώσετε ένα μεγάλο γεύμα.. όχι και μεσημέρι και βράδυ υπερφαγία!
-    Αν το βράδυ γνωρίζετε ότι θα ψήσετε ή ότι θα βρεθείτε σεμεγάλο τραπέζι προτιμήστε την ίδια μέρα το μεσημέρι την κατανάλωση ζυμαρικών ήρυζιού.  Επίσης, μπορείτε να προτιμήσετε την κατανάλωση βραστών ή ωμώνλαχανικών.
-    Η ημέρα λέγεται Τσικνοπέμπτη και παραδοσιακάυπάρχει για να ψήσετε κρέας. Γι’ αυτό λοιπόν δεν έχουν θέση στο τραπέζι ούτεσουφλέ, ούτε πίτες, ούτε άλλα περιττά εδέσματα.  Προσθέτετε θερμίδες καιλίπος, χωρίς να τηρείτε την παράδοση..
-    Προτιμήστε άπαχακομμάτια κρέατος (πουλερικά, ψαρονέφρι, «μάτι» της χοιρινής μπριζόλας). Ανθελήσετε παϊδάκια μη χορτάσετε με αυτά, 1-2 είναι αρκετά..
-   Συνδυάστε τα εύγευστα ψητά κρέατα με φρέσκιες σαλάτες και βραστά λαχανικάεποχής. Αποφύγετε τα ντρέσιγκ που έχουν λίπος, τα οποία δεν αναδεικνύουν τηνπλούσια γεύση των «ψητών»..
-    Προσοχή να δώσετε και στοεπιδόρπιο. Προτιμήστε αυτό που έχει τα λιγότερα λιπαρά (ήδη μπορεί να έχετεκαταναλώσει αρκετό λίπος μέσω του κρέατος..), όπως είναι το γιαούρτι ή ταφρούτα ή το γλυκό κουταλιού ή συνδυασμό τους. Για κανέναν λόγο μην προτιμήσετελιπαρές τούρτες και πάστες, είπαμε είναι πιθανό να έχετε πάρει αρκετή ποσότηταλίπους (και μάλιστα κορεσμένου) από το κρέας..
-    Γενικά ναείστε επιφυλακτικοί στην κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ, καθώς η Τσικνοπέμπτη«τιμάται» συνήθως τις βραδινές ώρες..
-    Μη φοράτε πολύ στενάρούχα, χαλαρώστε το πρώτο κουμπί αφού φάτε για να μη νιώθετε δυσφορία καθήμενοιαρκετή ώρα με την οικογένεια και τους φίλους στο «γιορτινό» τραπέζι..
-   Την επόμενη της Τσικνοπέμπτης εφόσον έχετε καταναλώσει ικανή ποσότητακρέατος προτιμήστε ως κύριο πιάτο όσπρια ή ζυμαρικά ή βραστά λαχανικά. Το ίδιονα κάνετε και στο υπόλοιπο της εβδομάδας, μη προτιμώντας το κόκκινο κρέας,είναι γνωστό ότι η κατανάλωσή του δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 φορά/ εβδομάδα (ανείστε ενήλικας, δεν έχετε έλλειψη σιδήρου και ανήκετε στο γενικό πληθυσμό)..
Καλά να περάσετε !
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π.ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,MSc

Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων



Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter
Κάντε τα σχόλιά σας στο mail@medlabnews.gr
 

Διαβάστε επίσης
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τσικνοπέμπτη. Τσικνιστές Οδηγίες Διατροφής Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top