728x90 AdSpace

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Σκόρδο, ένα φάρμακο της φύσης για την καρδιά, την υπέρταση, κατά των λοιμώξεων και του καρκίνου του παχέως εντέρου


Συντάκτης: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Η φύση έχει εφοδιάσει τα προϊόντα της μεπολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά. Τοπιο αποτελεσματικό από όλα όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες των τελευταίων50 ετών είναι το σκόρδο. Τροφή και φάρμακο που οι γιατροί της αρχαιότηταςσυνιστούσαν για τη θεραπεία 61 παθήσεων.
Το σκόρδο ήταν δημοφιλέςαπό την εποχή του Ομήρου. Οι αφροδισιακές και θεραπευτικές του ιδιότητεςείχαν γίνει αντιληπτές στον άνθρωπο από τότε. Έτρωγαν σκόρδο κάθεμέρα με ψωμί και επίσης το πρόσθεταν σε σαλάτες.
Με βάση το σκόρδοκατασκεύαζαν μια πάστα που περιείχε επιπρόσθετα από το σκόρδο, τυρί,αυγά, μέλι και λάδι. Πιθανόν η γνωστή μας σκορδαλιά να προέρχεται απόεκεί.
Όπως το σκόρδο έτσι και τοκρεμμύδι, ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων καιθεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρό αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Έλληνες το παρείχαν στους αθλητές τους για να τους κάνουνταχύτερους. Όσο για τους Κινέζους, αυτοί το θεωρούσαν γιατρικό για όλες σχεδόντις παθολογικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας και τηςανικανότητας.
Περιέχει: Θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει καιτη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Επίσης, φλαβονοειδή που διεγείρουν τηνπαραγωγή γλουταθειάνης η οποία βοηθάει την αποβολή τοξινών και άλλωνβλαβερών ουσιών που έχουν συσσωρευθεί. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο,βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.  
Η αλλισίνηείναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή καιγεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν τηνπροσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο,τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση τηςαλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατάσυνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτικήδράση.
Οι αντιμικροβιακές,αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητάτου να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στηνουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητεςείναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστουχημικής σύστασης και δομής.

Τα χάπια σκόρδου θα μπορούσαννα θεωρηθούν η καλύτερη λύση, καθώς έτσι αποφεύγεται η δυσοσμία και η δυσάρεστηγεύση. Οι ειδικοί όμως επαναλαμβάνουν ότι αυτά δεν έχουν καμιά ουσιώδη επίδρασηστον οργανισμό.
Η κατανάλωσησκόρδου, προσφέρει:
  • Τηβελτίωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης.
  • Τη μείωσητης αρτηριακής πίεσης και τη μείωση σχηματισμού θρόμβων, μειώνοντας έτσι τονκίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.
  • Την Καταπολέμησητων λοιμώξεων του αναπνευστικού.
  • Τηνελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένουτου πονόλαιμου.
  • Τη μείωσητων μυκητιάσεων και των λοιμώξεων.
  • Αντικαρκινικό Η μέτρια κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει κατά 35% την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέως εντέρου. Το σκόρδο περιέχει ουσίες με ιδιαίτερα αντικαρκινική δράση (θειο-αλλοκυστεϊνη, αλλισίνη, δισουλφίδιο).

Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδουανά ημέρα, θεωρείται ασφαλής για τους ενήλικες. Οι δόσεις που συστήνονταιγενικά στη βιβλιογραφία για τους ενήλικες είναι 4 γραμμάρια (1-2 κομμάτια) ωμόσκόρδο ανά ημέρα ή μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου 300mg, 2 έως 3 φορές ανά ημέρα,ή 7.2γραμ. εκχύλισμα σκόρδου ανά ημέρα.


Προσοχή:
Ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους για την κατανάλωση σκόρδου, καθώς το σκόρδο παρουσιάζει αντιπηκτικές ιδιότητες.

Τέλος τηδυσάρεστη οσμή του σκόρδου στην αναπνοή μπορεί να καλύψει ένα ποτήρι γάλα. Τογάλα μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που δίνουν στοσκόρδο την έντονη και μακράς διάρκειας οσμή του. Όμως περιορίζει τιςθεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου.

Διαβάστε επίσης
Τι σοβαρό μπορεί να κρύβει η κακοσμία του στόματος; Τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σκόρδο, ένα φάρμακο της φύσης για την καρδιά, την υπέρταση, κατά των λοιμώξεων και του καρκίνου του παχέως εντέρου Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top