Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012
Συντάκτης: Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος, medlabnews.gr
Η αρθρίτιδα είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Χαρακτηρίζεται από πόνοστην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζουνσημεία φλεγμονής όπως ερυθρότητα, οίδημα μαλακών μορίων, υπερτροφία τουαρθρικού θύλακα και αύξηση των αρθρικού υγρού. Μπορείνα προσβάλει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά πιο συχνά τον καρπό και ταδάχτυλα.
Οι μελέτες που διερευνούν τησυμβολή της δίαιτας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας μπορούννα ταξινομηθούν σε εκείνες που αξιολογούν την επίδραση συγκεκριμένωνθρεπτικών συστατικών και σε εκείνες που αξιολογούν συγκεκριμέναδιατροφικά πρότυπα- ειδικές δίαιτες.
Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα φαίνεται να ωφελούνται από τηδιαιτητική αντιμετώπιση η οποία έχει φανεί ότι βελτιώνει την πορεία της νόσουαλλά μπορεί παράλληλα να δρα ανακουφιστικά στην λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή.Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να εξασφαλίζουν μέσω της διατροφήςτους επάρκεια θρεπτικών συστατικών ενώ παράλληλα η διατήρηση ενός υγιούςσωματικού βάρους είναι σημαντική.
Το αυξημένο σωματικό βάροςμπορεί μόνο να επηρεάσει αρνητικά καθώς επιβαρύνονται οι αρθρώσεις και κυρίως ταισχία, τα γόνατα και οι αστράγαλοι. Η πίεση στα γόνατα για παράδειγμα είναι πέντε με έξι φορές μεγαλύτερη από το βάρος του σώματος μας όταν περπατάμε και μια μικρήακόμα αύξηση του σωματικού βάρους για να αυξάνει σημαντικά τη φόρτισητου γόνατος προκαλώντας οστεοαρθρίτιδα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένο λίπος στο σώμα προκαλεί αύξηση των παραγόντωνφλεγμονής και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι ήδη αυξημένος στουςασθενείς που πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή Λύκο για παράδειγμα.
Μία δίαιτα θα πρέπει να προσαρμόζεται βάση της φαρμακευτικής
αγωγής, να καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστώνκαι να εξασφαλίζει την λειτουργικότητα των ασθενών ενώ πολύ σημαντική κρίνεταικαι η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση που θα περιορίζει τις φλεγμονώδειςαντιδράσεις και το οξειδωτικό στρες.
Φαίνεται πως το μεγαλύτεροενδιαφέρον όσον αφορά την διατροφική προσέγγιση της ρευματοειδούςαρθρίτιδας έχει στραφεί στην κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μεσκοπό να ελεγθεί η υπόθεση ότι τα ω-3 λιπαρά ασκούν θετική επίδρασηστην βελτίωση αλλά και προκειμένου να διερευνηθεί ο λόγος ω-6/ ω-3 λιπαράοξέα αλλά και ο ρόλος αυτού.
Υπάρχει ιδιαίτεροενδιαφέρον για το ρόλο και τη σημασία των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέωνστη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς μερευματοειδή αρθρίτιδα ενώ η λήψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχειαποδειχθεί με ποιους μηχανισμούς δρα προστατευτικά στην θεραπεία τηςνόσου.
Τα Ιχθυέλαια (Ω3,Ω6) επηρεάζουνσημαντικά και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στη φλεγμονώδη αρθρίτιδα και στονΣυστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο καθώς προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι ηκατανάλωση ιχθυελαίου ή/και ελαιόλαδου σε ασθενείς με ΡΑ συμβάλεισημαντικά στην βελτίωση της κατάστασης υγείας τους και συγκεκριμένα στημείωση του πόνου των αρθρώσεων, της διάρκειας της πρωινής δυσκαμψίας-πουαποτελεί σύνηθες και καθημερινό πρόβλημα αυτών των ασθενών-, και της κούρασης.Οι ασθένειες που λάμβαναν και ιχθυέλαιο αλλά και ελαιόλαδο φάνηκε ναεπιτυγχάνουν την επιθυμητή βελτίωση πιο σύντομα εν συγκρίσει με αυτούςπου λάμβαναν μόνο ιχθυέλαιο.
Μελέτες που δοκίμασαν τηχορήγηση συμπληρώματος μιας αντιοξειδωτικής ουσίας έχουν αντικρουόμεναευρήματα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έδειξαν κάποια μείωση στηνενεργότητα της νόσου . Ανοιχτό είναι επομένως το ενδεχόμενο ναεπωφελούνται οι ασθενείς από κάποιο συμπλήρωμα που θα περιέχει συνδυασμόαντιοξειδωτικών ή από την διαιτητική κατανάλωση που θα τους παρέχειαντιοξειδωτικά σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες.
Η Ουρική Αρθρίτιδα, επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή.Η Ουρική Αρθρίτιδα οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέως που ο οργανισμόςαδυνατεί να αποβάλει. Το ουρικό οξύ συσσωρεύεται σταδιακά στις αρθρώσεις και προκαλείφλεγμονή ή ακόμα και καταστροφή στην άρθρωση ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβεςστους νεφρούς. Το ουρικό οξύ παράγεται από τις πουρίνες ,χημικές δομές που προέρχονταιαπό το φυσικό θάνατο των κυττάρων του οργανισμού. Εντούτοις, ουσίες όπως το αλκοόλκαι η μπίρα επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα των πουρινών . Τροφές πλούσιεςσε πουρίνες(εντόσθια, αντζούγιες, σαρδέλες κ.ά.) είναι επίσης καλό να αποφεύγονταιόταν κανείς έχει υψηλά επίπεδα ουρικού ή πάσχει από ουρική αρθρίτιδα. Το αυξημένοσωματικό βάρος επίσης επηρεάζει αρνητικά και είναι σημαντικό να επιτευχθεί μείωση,ωστόσο η μείωση πρέπει να είναι σταδιακή διότι καταστάσεις όπως νηστεία ή ασιτίαμπορεί να προκαλέσουν κρίση αρθρίτιδας.
Ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακαείναι σημαντικό να ακολουθούν ανάλογη δίαιτα. Ασθενείς, για παράδειγμα πού λαμβάνουνκορτιζόνη πρέπει να αποφεύγουν γλυκά και αλμυρά και πρέπει να λαμβάνουν ικανοποιητικάεπίπεδα Ασβεστίου και Βιταμίνης D. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρησηγερών οστών ενώ η Βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και την εναπόθεσητου στα οστά. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ ηΒιταμίνη D παράγεται κυρίως από τον οργανισμό με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίαςαλλά μπορεί να προσληφθεί και από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια.
Related Posts
Ο ΙΣΑ διαχρονικά είναι υπέρ της προληπτικής ιατρικής αλλά όχι μέσα από τιμωρία των πολιτών
Ο ΙΣΑ από μακρού έχει επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις και επ...
Σύκα, φρέσκα ή αποξηραμένα. Διατροφική αξία
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.grΤο σύκο είναι ένα φρ...
Κοκκινίλες στο σώμα με ή χωρίς φαγούρα. Αιτίες και μέτρα πρόληψης
της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος, medlabnews.grΤο δέρμα αποτελεί τον κ...
Υγιεινά, δροσιστικά, καλοκαιρινά κοκτέιλ, με λίγες θερμίδες
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δροσιστικό σε μια καυτή ημέρα του καλοκαιριού α...
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ασκούμαστε το καλοκαίρι
Επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.grΓια όλους εκείνους που δεν...
Αποστολή φαρμάκων από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στις Οινούσσες Χίου, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στο Αννουσάκειο Ίδρυμα Κισάμου
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «...
Τραυματιστήκατε; Πότε πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τον τέτανο; (video)
του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.grΟ τέτανος (Tetanus) είναι μ...
EKAE: «Θυσία στο βωμό της υπερφορολόγησης τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες»
Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) είχε προειδοποι...
Γιατί 400 άτομα χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό; Πρόληψη αποτροπής του πνιγμού. Μπορούν να μάθουν κολύμβηση τα μωρά; (video)
του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.grΤη θλιβερή πρωτιά με τους...
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατίτιδων (video)
Επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.grOι Ιογενείς Hπατίτιδες ευθ...
- Blogger Comments
- Facebook Comments
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου