Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Η οστεοπόρωση είναι η νόσος εκείνη του οστού πουχαρακτηρίζεται από τη μείωση της οστικής μάζας. Στο οστεοπορωτικό κόκαλοπαρατηρείται μεγάλη διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής κατασκευής του πουχαρακτηρίζεται από αραίωση της πυκνότητας του , «πορώδη» (σαν σπόγγος) σύστασηκαι διαταραχή της συνοχής των οστικών δοκίδων. Όλα αυτά, οδηγούν στηνμείωση της οστικής αντοχής στις φορτίσεις και στις δυνάμεις παραμόρφωσης πουασκούνται κάθε στιγμή, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται εύθραυστακαι ως εκ τούτου να εκδηλώνονται κατάγματα σε διάφορα σημεία τουσκελετού.
Η οστεοπόρωση θεωρείται“σιωπηλή νόσος”, γιατί η οστική απώλεια προηγείται και εξελίσσεται αθόρυβαχρόνια πριν την τελική διαμόρφωση εκείνης της διαταραχής τηςποιότητας του οστού που θα οδηγήσει το κόκαλο στα όρια του καταγματικούκινδύνου.
H άσκηση γενικά κάνει πάραπολύ καλό στην οστεοπόρωση. Αυτό έχει αποδειχθεί και πολλές μελέτες αναφέρονταισχετικά. Μία από τις παλαιότερες και πλέον σημαντικές μελέτες ήταν αυτή πουμετρούσαν την οστική πυκνότητα φαντάρων πριν από την βασική εκπαίδευση καιμετά. Βρέθηκε λοιπόν ότι η οστική πυκνότητα αύξανε σημαντικά σε αυτό το μικρόχρονικό διάστημα. Επίσης διάφορες μελέτες που είχαμε δημοσιεύσει την δεκαετίατου 90' αποδείκνυαν ότι η άσκηση, μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οστεοπορωτικόασθενή.
Οι ασκήσεις εκείνες που έχειαποδειχθεί ότι είναι ευνοϊκές για το οστούν είναι εκείνες που ασκείται βάροςπάνω στα κόκαλα, όπως γρήγορο περπάτημα ή ελαφρό τρέξιμο (jogging), ασκήσειςaerobic, βαράκια, καθώς και ο χορός.
Η μέτρια άσκηση αποτελείασφαλές και ισχυρό ερέθισμα για να αυξηθεί ή να διατηρηθεί η οστική μάζα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, τουπερβολικό δεν είναι και αποτελεσματικό. Η υπερβολικά έντονη και βαρεία άσκηση και η φόρτιση του οστού μπορεί να οδηγήσουν ορισμένες φορές σεαντίθετα αποτελέσματα. Σαν παραδείγματα αναφέρονται τα stress κατάγματα τωνχορευτριών του μπαλέτου ή εκείνα των δρομέων, η και εκείνα που προκαλούνται απότην αιφνίδια άσκηση καταπόνησης σε μη εξασκημένο άτομο.
Ασκήσεις χρήσιμες για τηνοστεοπόρωση
Για να προστατέψετε τηνσπονδυλική σας στήλη από οστεοπορωτικά κατάγματα είναι χρήσιμο να ακολουθείτεένα πρόγραμμα γυμναστικής. Σας παραθέτουμε μερικές ασκήσεις, που μπορεί να κάνετε καθημερινά στο σπίτι ή στο γραφείο, που την πρώτη φοράπου θα τις κάνετε θα πρέπει να προσέξετε πολύ να μην εξαντληθείτε αλλά και ναεπιδεινώσετε την κατάστασή σας.
Α. Ασκήσεις για τα πόδια τηνπλάτη και τα χέρια
1. Σταθείτε με την πλάτη στον τοίχο και προσπαθήστε να ακουμπήσετε ταυτόχροναστον τοίχο, την πτέρνα, τους γλουτούς, τους ώμους, και το κεφάλι σας.
2. Κάντε επιτόπου 30 βήματα σηκώνοντας το πόδι σας όσο πιο ψηλάγίνεται.
3. Κάντε ανάταση των χεριών. Εισπεύσατε με την ανύψωση καιεκπνεύστε με το κατέβασμα των χεριών
4. Κάμψεις του κορμού δεξιά και αριστερά
5. Βάλτε τα χέρια σας κάτω από τα πλευρά σας. Εισπεύσατε απότην μύτη και νιώστε τα πλευρά σας να μετακινούνται προς τα έξω. Στη συνέχειαεκπνεύστε από το στόμα, σπρώχνοντας ήπια με τα χέρια σας τα πλευρά βοηθώντας ναβγει ο αέρας.
ΠΗΓΗ: Οστεοπόρωση, MEDLAB ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, 2001
Related Posts
Ο ΙΣΑ διαχρονικά είναι υπέρ της προληπτικής ιατρικής αλλά όχι μέσα από τιμωρία των πολιτών
Ο ΙΣΑ από μακρού έχει επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις και επ...
Σύκα, φρέσκα ή αποξηραμένα. Διατροφική αξία
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.grΤο σύκο είναι ένα φρ...
Κοκκινίλες στο σώμα με ή χωρίς φαγούρα. Αιτίες και μέτρα πρόληψης
της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγος, medlabnews.grΤο δέρμα αποτελεί τον κ...
Υγιεινά, δροσιστικά, καλοκαιρινά κοκτέιλ, με λίγες θερμίδες
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δροσιστικό σε μια καυτή ημέρα του καλοκαιριού α...
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν ασκούμαστε το καλοκαίρι
Επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.grΓια όλους εκείνους που δεν...
Αποστολή φαρμάκων από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στις Οινούσσες Χίου, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και στο Αννουσάκειο Ίδρυμα Κισάμου
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «...
Τραυματιστήκατε; Πότε πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τον τέτανο; (video)
του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.grΟ τέτανος (Tetanus) είναι μ...
EKAE: «Θυσία στο βωμό της υπερφορολόγησης τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες»
Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) είχε προειδοποι...
Γιατί 400 άτομα χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό; Πρόληψη αποτροπής του πνιγμού. Μπορούν να μάθουν κολύμβηση τα μωρά; (video)
του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.grΤη θλιβερή πρωτιά με τους...
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατίτιδων (video)
Επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.grOι Ιογενείς Hπατίτιδες ευθ...
- Blogger Comments
- Facebook Comments
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου