Φουκουσίμα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ
Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr
H 11η Μαρτίου του 2012 σηματοδοτείένα χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας. Οαντίκτυπος αυτού του φοβερού γεγονότος έδειξε την φοβερή δύναμη της φύσης, καιπώς ο άνθρωπος μπορεί να προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά σεανθρώπους, ζώα, περιβάλλον, οικονομία με την πυρηνική καταστροφή
Τα ΜΜΕ έδειξαν τισυνέβει στην Φουκουσίμα, Για τον λαό τηςΙαπωνίας η μόλυνση που προκλήθηκε μετά από ένα από τα χειρότερα πυρηνικάατυχήματα της ιστορίας ακόμα δεν έχει τελειώσει.
Η απελευθέρωσηραδιενεργών υλικών στην αλυσίδα του αέρα, του νερού και των τροφίμωνσυνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Μερικά από αυτά τα επικίνδυνα υλικάπαραμένουν ραδιενεργά επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Τους τελευταίους μήνες,υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση διαμαρτυρίας από όλη την ιαπωνική κοινωνία. Στους διαδηλωτές συμμετείχαν μητέρες των παιδιών πουζουν στην περιοχή της Φουκουσίμα και είναιθυμωμένοι ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
Τον περασμένοΟκτώβριο αποκαλύφθηκε ότι η Αυστραλία τροφοδότησε με ουράνιο τους αντιδραστήρεςDaiichi της Φουκουσίμα και ότι η Φουκουσίμα είχε ουράνιο και πλουτώνιο κατάλληλο για στρατιωτική χρήση, τα οποία εκτέθηκαν στην ατμόσφαιρα όταν το «τσουνάμι»χτύπησε τον πυρηνικό αντιδραστήρα.
Ένα χρόνο μετά δενέχουμε εικόνα των επιπτώσεων του ατυχήματος στην υγεία των ανθρώπωντων γύρω περιοχών.
Ας θυμίσουμε μονάχαότι, ένα χρόνο μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ στο Δυτικό Βερολίνο, που βρίσκεταισε απόσταση 3.000 χλμ από τον τόπο του ατυχήματος, οι τερατογεννέσεις παιδιών είχανδεκαπλασιαστεί.
Ας θυμίσουμε ότιστα δέκα χρόνια που ακολούθησαν την καταστροφή του Τσέρνομπιλ 200.000 άνθρωποι πέθαναναπό καρκίνο του θυρεοειδούς στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στη Ρωσία.
Ας θυμίσουμε ότι χιλιάδες τόνοι μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού, που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξητων πυρηνικών αντιδραστήρων, κατέληξαν στον Ειρηνικό Ωκεανό και μόλυναν τη θαλάσσιαζωή σε όλο τον πλανήτη.
Ας θυμίσουμε ότιη ραδιενέργεια αυτή έχει μεταφερθεί από το πλαγκτόν, τα όστρακα και τα μαλάκιαστα ψάρια, κι από αυτά στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Κι ότι οι Ιάπωνες, αλλά καιόλοι οι λαοί του Ειρηνικού, τρέφονται πρωτίστως με θαλασσινά και ψάρια.
Ας θυμίσουμε ότι χρειάστηκαν εννέαολόκληροι μήνες για να μπορέσει η ιαπωνική κυβέρνηση να ανακοινώσει την σταθεροποίησητης κατάστασης, δηλαδή τον έλεγχο της διαρροής ραδιενέργειας στην περιοχή. Θα χρειαστούνπολλές δεκαετίες για να καταστεί «ασφαλής» ο εν λόγω πυρηνικός σταθμός.
Η πυρηνικήενέργεια είναι επικίνδυνη. Είναιεπικίνδυνη για τη ζωή, για το περιβάλλον, για την ποιότητας ζωής, για τηΔημοκρατία. Οι μεγάλες καταστροφές των τελευταίων τριάντα χρόνων μας τουπενθυμίζουν. Η απαλλαγή από αυτήν είναι καθήκον προς τα παιδιά μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου