ΣυντάκτηςΑλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Η άνοιξη, οκαλύτερος καιρός, αυξάνει την έκθεση τουδέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και φυσικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος.
Τα τελευταίαχρόνια ανησυχητικά αυξάνονται τα κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα. Ο αριθµός των κρουσµάτων του μελανώματος αυξάνεται, οιοφειλόµενοι όµως σε αυτό θάνατοι ακολουθούν πτωτική πορεία, χάρη στην ενηµέρωσηκαι ευαισθητοποίηση του κόσµου, τα προγράµµατα πρόληψης και την έγκαιρηδιάγνωση.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΚΑΙΠΟΣΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ;
ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΤΙΣΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
NAI OXI
Aν οι απαντήσειςσας περιλαμβάνουν:
1 ή 2 NAIο κίνδυνος αυξάνεται περίπου κατά 3,5 φορές για εκδήλωση καρκίνου του δέρματος,
3 NAI, τότε ο κίνδυνος είναι κατά 20 φορέςμεγαλύτερος.
Πότε πρέπει να ανησυχούμε;
Πρέπει ναανησυχήσουμε αν διαπιστώσουμε αλλαγή στο σχήμα των σπίλων (από συμμετρικόασύμμετρο), αλλαγή στο χρώμα (διχρωμία, τριχρωμία, συνδυασμούς με μαύρο,καφέ, ακόμα και γκρι ή ροζ), αν τα όρια του σπίλου γίνουν ακανόνιστα καιαν ο σπίλος μεγαλώσει ή αν η διάμετρός του ξεπερνά τα 6 χιλιοστά.. Ένας σπίλοςπου αιμορραγεί επανειλημμένα ή που έχει επίμονο κνησμό (φαγούρα)
Επειγόντως στον γιατρό
Οποιαδήποτε αλλαγή ωστόσο, ενός παλιού σπίλου ή εµφάνιση ενός νέου σπίλου θα πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό, ακόµη κι αν δεν έχει παρέλθει το 12µηνο για την επανάληψη της εξέτασης. Η διαπίστωση ότι ένας σπίλος αλλάζει µορφολογία, µατώνει ή εµφανίζει κνησµό είναι λόγοι για να οδηγήσουν κάποιον στο γιατρό του χωρίς καθυστέρηση. Ωστόσο, το µελάνωµα δεν δίνει πάντα σηµάδια. Στις περιπτώσεις του µεταστατικού µελανώµατος, η εξέλιξη είναι συχνά ασυµπτωµατική και ο ασθενής µπορεί να µην έχει αντιληφθεί καµία αλλαγή στο σώµα του.
Πώς μπορεί να γίνει πρόληψη;
Η σύγχρονηπρόληψη μπορεί να γίνει με την ψηφιακή χαρτογράφηση, με το ψηφιακό δερματοσκόπιο. Με αυτό το μηχάνημα ο γιατρός μπορείνα δει στην οθόνη του υπολογιστή μια ελιά μεγεθυμένη Χ20 Χ30 Χ60 Χ80 φορές έτσιώστε μπορεί να δει την παραμικρή λεπτομέρεια.
Είναι ένασύστημα ηλεκτρονικής φωτογράφησης και αρχειοθέτησης των σπίλων, με ταυτόχρονη'χαρτογράφηση' ολόκληρου του σώματος, αν αυτό είναι απαραίτητο. Aξιοποιώνταςτην πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δενμπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τονιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Oι εικόνες από κάθε ελιά του σώματοςκαταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικόπρόγραμμα τέλος αναλύεται κάθε σπίλος και εξάγεται το ποσοστό κινδύνουανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή ναπαρακολουθήσει τον όποιο σπίλο.
Ο καλύτεροςτρόπος για να καταπολεμήσει κανείς το μελάνωμα είναι να το αποφύγει,λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως έκθεση στον ήλιο με μέτρο καιχαρτογράφηση των ελιών του δέρματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψηφιακή δερματοσκόπηση
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου