Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
H φυματίωσηστην χώρα μας έχει αρχίσει και πάλι να εμφανίζεται και να ανεβαίνει όπως καιπαλιά. Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουνότι έχουμε πάλι τάσεις αύξησης. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κυρίως, οφείλεται στουςλαθρομετανάστες που έχουν έρθει από χώρες οι οποίες είχαν υψηλό επιπολασμόφέρνοντας εδώ τη φυματίωση. Ένα άλλο θέμα, το οποίο πρέπει να δούμε ως χώρα καιως πολιτεία, είναι να μην εξασθενήσουν σε καμία περίπτωση τα μέτρα. Δηλαδή, οαντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία και η ενημέρωση. Πριν περίπου δέκα,δεκαπέντε χρόνια ήμασταν σε πολύ καλό επίπεδο. Μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως θαφτάναμε στο σημείο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μας απάλλασσε από τοεμβόλιο στα σχολεία γιατί δεν κάνουν όλες οι χώρες το εμβόλιο της φυματίωσηςστην Α’ Δημοτικού. Το κάνουν μόνο οι χώρες που θεωρεί ο Παγκόσμιος ΟργανισμόςΥγείας ότι είναι επίφοβες, ότι έχουν ένα σχετικό πρόβλημα. έχουμε γείτονεςχώρες, οι οποίες έχουν πολύ υψηλό ποσοστό, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και απόεκεί έχουμε αρκετούς μετανάστες. Φέρνουν τη φυματίωση και σε εμάς και αρχίζουμενα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
Οι περικοπές δαπανών στην υγείακαι η αναταραχή σε όλους τους τομείς οδηγούν σε πλημμελή πρόληψη. Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωσηκαι η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο. Επίσης υπάρχει καιτο εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικίαπου είναι πιο αποτελεσματικό.
Ο έλεγχος της φυματίωσηςαπαιτεί πρόληψη. Η φυματίωση είναι μια θανατηφόρα ασθένεια η οποία βρίσκεται σεπαγκόσμια έξαρση, και για το λόγο αυτό πρέπει να αυξηθεί το παγκόσμιοενδιαφέρον ώστε να διασφαλιστεί η θεραπεία για όλους τους ασθενείς.
Εικόνα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο |
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βάζει έξι άξονες της στρατηγικής για να σταματήσουμε τηνεξάπλωση της φυματίωσης και είναι:
- Παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών οι οποίες πρέπει να είναιδιαθέσιμες σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων και πιο ευάλωτων, ακόμηκαι στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
- Αντιμετώπιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης και της φυματίωσης σεάτομα με HIV.
- Ενίσχυση των συστημάτων υγείας των χωρών και ειδικότερα τηςπρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Διασφάλιση από όλους όσους προσφέρουν υπηρεσίες υγειονομικήςπερίθαλψης ότι μπορούν να προσεγγίσουν τον κάθε ασθενή.
- Ενίσχυση των ατόμων με φυματίωση, και των κοινοτήτων στις οποίεςανήκουν οι οποίες μπορούν να συντελέσουν στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τωνπρογραμμάτων ελέγχου της φυματίωσης.
- Ενεργοποίηση και προώθηση της έρευνας. Ενώ μετα σημερινά εργαλεία μπορούμε να ελέγξουμε τη φυματίωση, για την εξάλειψη τηςθα χρειαστούμε νέες διαγνωστικές μεθόδους, φάρμακα και εμβόλια.
Μύθοι καιΑλήθειες (από το ΚΕΕΛΠΝΟ):
Η φυματίωσηείναι κληρονομική νόσος.
Η φυματίωση δεν είναικληρονομική νόσος και οι γενετικοί παράγοντες δεν παίζουν κανένα ρόλο στη μετάδοσητης νόσου. Ωστόσο, μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί να μολυνθούν.
Η λοίμωξη μεταδίδεταιαπό άτομο σε άτομο μέσω του αέρα. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βάκιλος τουKoch εξαπλώνεται με μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα ότανκάποιος με ενεργό μορφή της νόσου βήχει, μιλάει, γελάει, τραγουδάει ή φτερνίζεται.
Ωστόσο δεν αρκεί η απλή εισπνοή των μολυσμένων σταγονιδίων αλλά μια πιο παρατεταμένηέκθεση. Για το λόγο αυτό κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν ζουν στο ίδιο σπίτιμε κάποιον πάσχοντα που δεν λαμβάνει την κατάλληλη αγωγή.
Η φυματίωσηοφείλεται στο υπερβολικό κάπνισμα.
Το κάπνισμα προδιαθέτειστην ανάπτυξη αναπνευστικών παθήσεων. Ωστόσο, η φυματίωση οφείλεται στη λοίμωξημε το βακτήριο mycobacteriumtuberculosis.
Επίσης, μεγαλύτεροκίνδυνο διατρέχουν όσοι εργάζονται ή διαμένουν σε ιδρύματα. Άλλες ομάδες υψηλούκινδύνου είναι οι ανοσοκατασταλμένοι όπως πχ οι πάσχοντες από AIDS ή όσοι χρησιμοποιούνανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικώνκαι όσοι υποσιτίζονται.
Η φυματίωσηείναι ασθένεια του παρελθόντος. Δεν υπάρχει σήμερα φυματίωση στην Ελλάδα.
Η φυματίωση εξακολουθείνα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος ΟργανισμόςΥγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το 2009 υπήρχαν 9.4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις φυματίωσηςκαι 4700 θάνατοι την ημέρα. Η φυματίωση εξακολουθεί να υπάρχει και στην Ελλάδα.Παρόλο που η επίπτωση της νόσου είναι χαμηλή και ο αριθμός των νέων περιπτώσεωνμειώνεται, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μεταξύ των μετακινούμενων πληθυσμών έχειαυξηθεί 6 φορές τα τελευταία 15 χρόνια. Παράλληλα, η αντοχή στα πρωτεύοντα και δευτερεύοντααντιφυματικά φάρμακα εξακολουθεί να είναι υψηλότερη στην Ελλάδα από ότι στις περισσότερεςχώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η φυματίωσηείναι νόσος μόνο των φτωχών .
Η φυματίωση είναιαερογενής νόσος και μπορεί εύκολα να προσβάλει οποιονδήποτε, φτωχό ή πλούσιο. Ωστόσο,ο συνωστισμός, η έλλειψη αερισμού, η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη,ο υποσιτισμός κλπ., προδιαθέτουν τους φτωχότερους ανθρώπους στη φυματίωση. Ορισμένοιπληθυσμοί πχ. μετανάστες, HIV οροθετικοί και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοικαι οι άστεγοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφήμε αυτούς τους πληθυσμούς βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.
Η λοίμωξη με το m. tuberculosis ακολουθείται πάντα από την ανάπτυξη νόσου.
Μόνο το 10% των ανθρώπωνπου μολύνονται θα αναπτύξει φυματίωση κάποια στιγμή στη ζωή του. Ένα άτομο μπορείνα έχει μολυνθεί για χρόνια χωρίς να αναπτύξει τη νόσο. Κάποιος που έχει μολυνθείμε το βάκιλο της φυματίωσης μπορεί να μην ασθενεί γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημαείναι αρκετά ισχυρό ώστε να προστατεύει τον οργανισμό του, χωρίς αυτό να σημαίνειότι δεν θα νοσήσει στο μέλλον.
Η θετικήδερμοαντίδραση mantoux αποτελεί ένδειξη ενεργού φυματίωσης.
Η στοχευμένη δοκιμασίαδερματικής φυματινο-αντίδρασης (Tuberculin skin test, TST) αποτελεί ένδειξη λοίμωξηςμε στέλεχος μυκοβακτηριδίου. Η δοκιμασία επιβεβαιώνει μόνο την έκθεση στη νόσο καιόχι την παρουσία νόσου. Ένα άτομο έχει την νόσο μόνο εάν η Mantoux είναι θετική,η νόσος είναι συμπτωματική και η λοίμωξη είναι μεταδοτική.
Θετική δερμοαντίδραση mantoux |
Η δερμοαντίδρασηmantoux ήταν αρνητική, άρα δεν έχω φυματίωση
Λάθος. Περισσότεροαπό το 20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο δεν έχουν θετικήMantoux.
Η μικρή ή καθόλου αντίδραση στη δοκιμασία Mantoux συνήθως σημαίνει ότι δεν υπάρχειμόλυνση από φυματίωση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχει φυματίωση,παρά τα αρνητικά τεστ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου