728x90 AdSpace

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες και στους άνδρες και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Μετά το κοινό κρυολόγημα οι ουρολοιμώξειςαποτελούν το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα των γυναικών της αναπαραγωγικήςηλικίας. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιοσυχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου τωνγυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκειατης ζωής τους. Ως κυστίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως. Η ουρηθρίτιδα είναιη λοίμωξη η οποία αφορά μόνον την ουρήθρα, δηλαδή τη σωλήνα που ενώνει τηνκύστη με το εξωτερικό του σώματος. Συχνά η ουρηθρίτιδα και η κυστίτιδασυνυπάρχουν και τότε ονομάζονται λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού ήουρολοίμωξη. Η λοίμωξη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα που αφορά τους νεφρούςλέγεται πυελονεφρίτιδα.
Η συχνότητα εμφάνισης της κυστίτιδας ποικίλει σημαντικάανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Στα βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών οιλοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού είναι 4 φορές συχνότερες στα άρρεναεξαιτίας του υψηλότερου ποσοστού γενετικών ανωμαλιών του ουροποιητικού πουπαρατηρείται σε αυτά. Στους ενήλικες το ποσοστό αυτό αντιστρέφεται έως και 50φορές υψηλότερο στις γυναίκες.  Μετά την ηλικία των 50 το ποσοστόαντιστρέφεται και πάλι με συχνότερη εμφάνιση στους άνδρες εξαιτίας των παθήσεωντου προστάτη.

Η αιτιολογία της ουρολοίμωξης δεν είναι ίδια στα δύοφύλα εξαιτίας των διαφορών στη ανατομική κατασκευή του ουροποιητικού.
Στις γυναίκες:
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ουρολοίμωξη προέρχεται από την ουρήθρα ωςανιούσα λοίμωξη. Το σχετικά μικρό μήκος της ουρήθρας στις γυναίκες (4-5cm)επιτρέπει στους παθογόνους μικροοργανισμούς να προσεγγίσουν και να αποικίσουντην κύστη. Τα συνηθέστερα βακτήρια που εμπλέκονται στην ουρολοίμωξη είναι τοκολοβακτηρίδιο  (Escherichia Coli, περίπου στο 80%), ο σταφυλόκοκκος(Staphylococcus saprophyticus), η Κλεμπσιέλα, το εντεροβακτήριο και ο πρωτέας.Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

  • Η σεξουαλική επαφήιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολλοί ερωτικοί σύντροφοι.
  • Η χρήση διαφράγματος ήαντισύλληψης.
  • Η παθολογικάβραχεία ουρήθρα.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης ήη χρόνια αφυδάτωση. 
  • Η απουσία ειδικούενζύμου (fucosyltransferase) στις κολπικές εκκρίσεις, η οποία διευκολύνει τηνανάπτυξη μικροβίων στον κόλπο.
  • Ανεπαρκής προσωπικήυγιεινή – Μικρόβια από τον κόλπο ή τον πρωκτό μπορούν να εισέλθουν στηνουρήθρα.
  • Ιστορικό προηγούμενηςλοίμωξης του κατώτερου ουροποιητικού. Υποτροπές παρατηρούνται στο 80% τωνγυναικών με κυστίτιδα.


Τα πρώιμα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι ηδυσουρία, δηλαδή πόνος κατά την ούρηση, η ανάγκη για άμεση ούρηση και ησυχνοουρία. Οι μισές ασθενείς εμφανίζουν πυρετό,  ρίγος, άλγος χαμηλά στηράχη, ναυτία ή γενική αδιαθεσία.
  • Τσούξιμο ήκάψιμο κατά τη διέλευση των ούρων.
  • Ούρηση πολύμικρής ποσότητας ούρων.

  • Αίσθηση τηςανάγκης ή ‘ορμής’ συχνής ούρησης.
  • Αίσθηση ότι ηκύστη είναι ακόμη γεμάτη μετά τη διέλευση των ούρων.
  • Δύσοσμα, θολά,σκούρα ή αιματηρά ούρα.
  • Πόνος χαμηλάστην κοιλιακή χώρα ή χαμηλά στην πλάτη ή στις πλευρές.
  • Αίσθησηαδιαθεσίας με ναυτία και πυρετό.


Αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν την εξάπλωση της νόσουστο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα (πυελονεφρίτιδα).

Στους άνδρες:
Η ουρολοίμωξη συμβαίνει ως επιπλοκή παρουσίας κάποιου όγκου ή ουρολιθίασης,η οποία παρακωλύει την ροή των ούρων και διευκολύνει την ανάπτυξη τωνμικροβίων. Συνηθέστερα  ο αιτιολογικός παράγοντας είναι το κολοβακτηρίδιο(E. coli), ενώ το βακτήριο S. Saprophyticus το οποίο είναι το δεύτερο συχνότεροαίτιο ουρολοίμωξης στις γυναίκες, στους άνδρες αποτελεί σπάνιο αιτιολογικόπαράγοντα. Τα κλινικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης στους άνδρες είναι ίδια μεαυτά των γυναικών.

 Η αιματουρία, δηλ. η παρουσία αίματος στα ούραμπορεί να αποτελεί ένδειξη οξείας ουρολοίμωξης, νεφρικής νόσου, νεφρολιθίασης,προστατίτιδας στους άνδρες (λοίμωξη του προστάτη), ενδομητρίωσης στις γυναίκες,ή και κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος. Καμιά φορά η παρουσία αίματοςστα ούρα μπορεί να συνοδεύει βαριά σωματική άσκηση, όπως συμβαίνει στουςδρομείς.

Σε ήπιες περιπτώσεις η λήψη πολλών υγρών (νερό,φυσικοί χυμοί) και η άναλος δίαιτα (αποφυγή αλμυρών τροφών) οδηγεί σε διούρησηικανή να «καθαρίσει» το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα από τους παθογόνουςμικροοργανισμούς. Στην περίπτωση της κυστίτιδας η χρήση αναλγητικών(παρακεταμόλης) και αντιβίωσης μπορεί να φέρει ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων. 


Αντιμετώπιση στο σπίτι

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αδειάσει εντελώς την κύστησας κάθε φορά που ουρείτε.
  • Οι γυναίκες θα πρέπει να σκουπίζονται από εμπρόςπρος τα πίσω όταν πάνε στην τουαλέτα.
  • Να ξεκουραστείτε πολύ για να δώσετε στο σώμα σαςτην ευκαιρία να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
  • Εάν έχετε πόνο, να πάρετε ήπια παυσίπονα, σαντην παρακεταμόλη. Αν φροντίζετε ένα παιδί, να ελέγξετε προσεκτικά τηνετικέτα για τη σωστή δόση και να βεβαιωθείτε ότι δεν δίνετε στο παιδίσας οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη (όπως κάποιαφάρμακα για το βήχα και παρασκευάσματα για το κρύο και τη γρίπη).
  • Τοποθετήστε μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με ζεστόνερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα, στην κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη σας γιανα βοηθήσει να ανακουφιστεί ο πόνος.


Η μη επεπλεγμένη ουρολοίμωξη θεραπεύεται με κοινάαντιβιοτικά όπως πενικιλλίνες, σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίνη, κεφαλοσπορίνες ήκινολόνες. Οι τελευταίες δεν ενδείκνυνται για άτομα κάτω των 18 ετών. Ηθεραπεία συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες.

Τι ναπεριμένετε
Ενώ ηκυστίτιδα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική, είναι εύκολο να θεραπευθείμε αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δρουν γρήγορα και τα συμπτώματα συχνάβελτιώνονται μέσα σε δύο
ημέρες. Ορισμένες ΛΟΣ μπορεί να χρειάζονταιμεγαλύτερη θεραπεία με αντιβιοτικά.
Αν τασυμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ορισμένεςουρολοιμώξεις εάν αφεθούν χωρίς θεραπευτική αγωγή μπορεί να γίνουνσοβαρές, και μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση των νεφρών που μπορεί ναπροκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα νεφρά.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείνοσηλεία σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού, την ενυδάτωσηκαι τη χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών.

 Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί νααποκαταστήσει τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις που οφείλονται σε παλινδρόμησητων ούρων ή άλλες ανατομικές ανωμαλίες σε παιδιά και ενήλικες άνδρες.

Γενικέςσυμβουλές
  • Να πίνετε άφθονο νερό και να παροτρύνετε ταπαιδιά να κάνουν το ίδιο.
  • Να ουρείτε συχνά, να αδειάζετε την κύστη σαςεντελώς και να μην ‘σφίγγεστε’ όταν πρέπει να πάτε. Να παροτρύνετε τοπαιδί σας να κάνει το ίδιο.

Συμβουλές για τις γυναίκες
                       Καθαρίστε τονεαυτό σας από μπροστά προς τα πίσω όταν πάτε στην τουαλέτα.
                       Να φοράτεβαμβακερά εσώρουχα.
                       Να αποφεύγετετα συνθετικά ή τα στενά ρούχα, όπως τα τζιν ή τα καλσόν.
                       Να αποφύγετε τηχρήση σαπουνιού ή αρωματικών προϊόντων στα γεννητικά σας όργανα.
                       Ναχρησιμοποιήστε λιπαντικό κατά τη διάρκεια του σεξ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες και στους άνδρες και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top