Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
ΤοΒασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC) είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου τουδέρματος.
Τοβασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος, είναι μια μορφή κακοήθειας του δέρματοςπου χαρακτηρίζεται από τοπική διήθηση και επέκταση, η οποία σπανίως μεθίσταται.
Ηπροέλευσή του δεν είναι από την βασική στιβάδα της επιδερμίδας, όπως δείχνει τοόνομά του και όπως πιστεύετο παλαιότερα. Σήμερα πλέον είναι γνωστό ότιεκπορεύεται από το έξω επιθηλιακό έλυτρο του θυλάκου της τρίχας. Αυτός είναικαι ο λόγος, για τον οποίο δεν απαντάται αυτός ο τύπος του καρκίνου στουςβλεννογόνους και γενικώς στα άτριχα σημεία. Το χαρακτηριστικό κύτταρο, έχει ένα μεγάλο βασεόφιλο πυρήνα και ελάχιστοκυτταρόπλασμα.
Ταβασικοκυτταρικά καρκινώματα είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου του δέρματος καιεμφανίζεται κυρίως, σε εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία επιφάνειες καιμάλιστα σε εκείνες που ο αριθμός σμηγματογόνων αδένων και τριχών είναι μεγάλος.
Σύμφωναμε τις στατιστικές, το 86% των βασικοκυτταρικών, εμφανίζονται στο πρόσωπο καιστον τριχωτό, το 7% στον τράχηλο και 7% στο υπόλοιπο σώμα. Οι πιό συχνέςπεριοχές που εμφανίζουν τα καρκινώματα αυτά , είναι: η μύτη (25,5%), η παρειά(16%) η περικογχική περιοχή (14%), το τριχωτό (11%) το πτερύγιο του ωτός και ηπροωτιαία περιοχή (11%).
Τοβασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεταικλινικά, αρχικά, ως μιά ερυθρή βλατίδα που μεγεθύνεται προοδευτικά. Κύριοχαρακτηριστικό είναι η μαργαριταροειδής παρυφή. Είναι δυνατόν όμως ναεμφανισθεί ως διόγκωση μαργαριταροειδούς χρώματος ή ως ένα έλκος μεχαρακτηριστικό μαργαριταροειδή όχθο και εξέρυθρη βάση. Η οριστική διάγνωση τίθεται με την ψηφιακή δερματοσκόπηση και με την ιστολογικήεξέταση.
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ
Συχνά δύο ή περισσότερες από αυτές τις μορφές καρκίνου μπορεί να συνυπάρχουν σε έναν όγκο. Επιπρόσθετα, μερικές φορές βασικοκυτταρικά καρκινώματα (BCC) μπορεί να μοιάζουν με μη καρκινικές βλάβες του δέρματος, όπως αυτές της ψωρίασης ή του εκζέματος. Είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να αποκτήσετε μία σαφή διάγνωση. Παρόλα αυτά όμως αν παρατηρήσετε κάποιο προειδοποιητικό σημάδι όπως στις εικόνες ή οτιδήποτε άλλο ανησυχητικό ή επίμονη αλλαγή στο δέρμα σας, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Μια ανοικτήπληγή που αιμορραγεί, ορροροεί ή δημιουργεί κρούστες και παραμένει ανοικτή γιατρεις ή περισσότερες εβδομάδες. Μια πληγή που δεν επουλώνεται είναι ένα πολύσυνηθισμένο σημάδι ενός αρχομένου Βασικοκυτταρικού καρκινώματος (BCC).
Μια ερυθρόμορφηκηλίδα ή ερεθισμένη περιοχή συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο, στήθος, ώμο, χέρια ήστα πόδια. Μερικές φορές η βλάβη δημιουργεί κρούστα. Επίσης μπορεί ναεμφανιστεί κνησμός ή πόνος και άλλες φορές να επιμένει χωρίς ενοχλήσεις.
Μια ροζ βλάβη(όγκος) με ελαφρά επηρμένα κυλινδρικά όρια και με κεντρικό εντύπωμα καλυμμένομε κρούστες. Καθώς ο όγκος ελαφρά μεγαλώνει μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορεί νααναπτυχθούν στην επιφάνεια.
Ένα γυαλιστερόέπαρμα ή οζίδιο που είναι διαυγές ή μαργαριταροειδές και πολλές φορές είναιροζ, κόκκινο ή λευκό. Το οζίδιο μπορεί επίσης να είναι μαύρο, ηλιοκαμένο ήκαφέ, ειδικά σε άτομα με σκουρόχρωμα μαλλιά και μπορεί να συγχέεται με κανονικόσπίλο.
Μια ουλόμορφηπεριοχή που είναι λευκή, κίτρινη ή κηρόχρωμη και που συχνά έχει ακαθόριστα όριακαι το δέρμα από μόνο του εμφανίζεται γυαλιστερό και τεταμένο. Αν και υπάρχουνλιγότερο συχνά προειδοποιητικά στοιχεία, μπορεί να δείχνουν την παρουσία ενόςεπιθετικού, διηθητικού όγκου ο οποίος είναι μεγαλύτερος από ότι εμφανίζεταιστην επιφάνεια.
Διακρίνουμε τέσσερεις κλινικούς τύπους βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων:
1) Το επιφανειακό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. είναι μια ερυθηματώδηςεπίπεδη βλάβη με απολέπιση. Συχνά συγχέεται με έκζεμα, ακτινική κεράτωση ήμυκητίαση.
2) Το οζώδες ή αδενοκυστικό παριστά μια οζώδη διόγκωση στο χρώμα τουδέρματος με πολλές τηλαγγειεκτασίες.
3) Το μελαγχρωματικό βασικοκυτταρικό, διαθέτει υπέρχρωση και μερικέςφορές συγχέεται με μελάνωμα ή σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση.
4) Το σκληρωτικό (Μορφεϊκό).Εμφανίζεται ως λευκοκίτρινη πλάκα και μπορεί να παραμείνει για χρόνια χωρίς ναδιαγνωσθεί. Εάν διατείνει κανείς το δέρμα μπορεί να δεί τις μαργαριταροειδείςάκρες. Πολλές φορές στο κέντρο αρχίζει να υποστρέφει εμφανίζοντας ουλώδη ιστό.
Θεραπεία.
Την αποτελεσματικότερη θεραπείαπροσφέρει η χειρουργική, με ποσοστά ίασης περί το 98%. Προϋπόθεση βεβαίωςαποτελεί η σωστή κλινική εκτίμηση της βλάβης και ο καθορισμός των ακριβών ορίωντης. Αλλες θεραπείες είναι η απόξεση, η κρυοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή ηεξάχνωση με LASER.
ΚΡΥΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Ο όγκος καταστρέφεται με ψύξη με υγρό άζωτο, χωρίς να χρειάζεται να γίνει τομή ή αναισθησία. Η διαδικασίαμπορεί να επαναληφθεί κατά την ίδια συνεδρία για να επιβεβαιωθεί η ολικήκαταστροφή των κακοήθων κυττάρων. Ο όγκος καλύπτεται από κρούστες που στηνσυνέχεια αποκολλούνται σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
Η κρυοχειρουργικήείναι αποτελεσματική στους περισσότερους συνήθεις καρκίνους, ιδιαίτερα σταεπιφανειακά βασικοκυτταρικά καρκινώματα (BCC) και είναι θεραπεία εκλογής γιαασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές ή δυσανεξία στην αναισθησία. Η μέθοδος αυτήχρησιμοποιείται λιγότερο σήμερα γιατί έχει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας από τιςχειρουργικές τεχνικές, γύρω στο 85-90% και εξαρτάται από την εμπειρία τουιατρού.
ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (PDT)
Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτεραχρήσιμη για ασθενείς με πολλαπλά βασικοκυτταρικά καρκινώματα. Έναςφωτοευαίσθητος παράγοντας όπως το τοπικό 5-αμινολεβουλινικό οξύ (5-ALA),εφαρμόζεται τοπικά στους όγκους και αυτό απορροφάται απότα καρκινικά κύτταρα. Την επόμενη μέρα, ο ασθενής επιστρέφει και οισυγκεκριμένες περιοχές ενεργοποιούνται με την βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος που εκπέμπει καθαρό φώς σε συγκεκριμένο μήκος κύματος. Επιλεκτικά,η μέθοδος αυτή καταστρέφει βασικοκυτταρικά καρκινώματα (ΒCC) ενώ συγχρόνωςπροκαλεί μηδαμινή βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό. Η μέθοδος αυτή έχει ποσοστά ίασης που κυμαίνονται από70-90%. Οι ασθενείς αποκτούν τοπική φωτοευαισθησία, για διάστημα 48 ωρών, μετάτην θεραπεία και θα πρέπει να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο για δύο ημέρες.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ
Ο ιατρός αφού ναρκώσει πρώτατην περιοχή με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιεί νυστέρι για να αφαιρέσειολόκληρο τον όγκο μαζί με την περιβάλλουσα περιοχή με όρια υγιούς δέρματος γιαλόγους ασφαλείας. Στη συνέχεια το δέρμα γύρω από το χειρουργικό πεδίο κλείνειμε ράμματα και ο ιστός ο οποίος αφαιρείται στέλνεται στο εργαστήριο γιαμικροσκοπική εξέταση με σκοπό την πιστοποίηση ότι όλα τα καρκινικά κύτταραέχουν αφαιρεθεί. Το ποσοστό επιτυχίας με αυτή την τεχνική ανέρχεται στο 90%
Η αποκατάσταση του ελλείμματος ακολουθεί τους κανόνες τηςΠλαστικής Χειρουργικής. Μικρές εκτομές αποκαθίστανται με απ’ ευθείας συρραφή.Για τις μεγαλύτερες ακολουθείται η κλασσική σειρά από τις απλούστερες τεχνικέςπρος τις πλέον σύνθετες. Τα ελεύθερα δερματικά μοσχεύματα δηλ., οι τοπικοίκρημνοί, οι μεγαλύτεροι απομεμακρυσμένοι κρημνοί. Σ’ αυτά βεβαίως λαμβάνεται υπ’ όψιν και ηανατομική περιοχή ύπαρξης της βλάβης.
Μετεγχειρητικά, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται, τόσονγια τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής, όσον και για την εμφάνιση νέουεπιθηλιώματος.
Άτομα που έχουν ένα Βασικοκυτταρικόκαρκίνωμα (BCC), βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλουςκαρκίνους του δέρματος, με την πάροδο του χρόνου είτε στην ίδια περιοχή είτε σεάλλη. Βρίσκονται επίσης σε μεγάλο κίνδυνο για άλλους τύπους καρκίνου τουδέρματος.
Για αυτό πρέπει να κάνουν ψηφιακή δερματοσκόπηση για να μπορεί να παρακολουθείται τακτικά όχι μόνο το σημείο που θεραπεύτηκε στο παρελθόν αλλά καιολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος.
Τα Βασικοκυτταρικάκαρκινώματα (BCC) της κεφαλής και της μύτης δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματαμε υποτροπές, που συμβαίνουν στα πρώτα δύο χρόνια μετά το χειρουργείο. Μπορεί ένας καρκίνος να υποτροπιάσει και ο ιατρός να συστήσει ένα διαφορετικότύπο θεραπείας από αυτό που χρησιμοποιήθηκε αρχικά. Κάποιες μέθοδοι όπως η Mohsμικρογραφική χειρουργική, μπορεί να αποβεί πολύ αποτελεσματική για τιςυποτροπές.
Πηγή Skin cancerfoundation
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου