Eπιμέλεια:Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Γιoρτές και ηκατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται. Καλό λοιπόν θα ήταν να γνωρίσουμε απλάπράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να προλάβουμε την μέθη αλλά και δεν τακαταφέρουμε για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της.
Τι να κάνετε για να μην μεθύσετε
• Μη αναμειγνύεται διαφορετικά ποτά.
• Πίνετε αρκετό νερό μαζί με το ποτό σας.
• Πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ.
• Μην αναμειγνύεται αναψυκτικά με αλκοόλ, καθώςεπιτείνουν τη δράση του.
• Μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι.
Πρόληψη της μέθης.
Αλμυρό τυρί γιατην πρόληψη.
Για να αποφύγετετη μέθη φάτε τυρί , μια και τα λιπαρά του τυριού επιβραδύνουν την κένωση τουστομάχου , οπότε καθυστερεί και η απορρόφηση του αλκοόλ. Αντίθετα τα γλυκά ήαναψυκτικά διευκολύνουν τη διέλευση του οινοπνεύματος στην κυκλοφορία τουαίματος.
Γάλα για τηνπρόληψη
Συνίσταται ναπιει κανείς ένα ποτήρι γάλα πριν πιει αλκοόλ και ακόμα να φροντίζει ναπίνει "καθαρά" αλκοολούχα ποτά και περιστασιακά να τα ανακατεύει μεαναψυκτικό.
Το γάλαεπιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ, με συνέπεια να παράγεται λιγότερη τοξική ακεταλδεΰδη στο σώμα. Από ταδιάφορα ποτά, το τζιν και η βότκα είναι συγκριτικά πιο ασφαλή για να αποφύγεικανείς το μεθύσι.
Το αλκοόλαυξάνει την απώλεια νερού από τον οργανισμό, εξ ου και η τάση να πηγαίνεικανείς συχνά στην τουαλέτα, όταν πίνει πολύ. Η αφυδάτωση επιδεινώνει το μεθύσικαι κάνει τα κατάλοιπά του πιο οδυνηρά και χρονοβόρα. Η κατανάλωση νερού καιαναψυκτικών πέρα από το αλκοόλ βοηθά εν προκειμένω.
Λάδι για πρόληψητης μέθης
Για να αποφύγουντη μέθη, οι Ρωμαίοι έπιναν ένα μικρό ποτήρι ελαιόλαδο πριν από το ποτό. Εσείςαρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα. Πιείτε μια κουταλιά της σούπας λάδι, μία ώραπροτού καταναλώσετε αλκοόλ.
Aντιμετώπιση των συμπτωμάτων Τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ γάλα ή κουταλιά καφέ ή λάδι στον παθοντα. Aυτά επικαθονται στον οισοφαγο σχηματιζοντας κρουστα η οποια αποτρεπει την διαφυγη των αεριων απο το στομαχι με αποτελεσμα την καταληξη του παθοντα. |
Αρκετό νερό (1-2 ποτήρια οπωσδήποτε) για να αποφύγουμε τηναφυδάτωση και να διαλυθεί πιο γρήγορα το αλκοόλ.
Συνίσταται σε συνδυασμό με τονερό κατά προτίμηση 1-2 φρυγανιές, ή 1 παξιμάδι, η μια φέτα ψωμί, αν δενυπάρχει κάτι πιο ξηρό, ειδικά αν δεν έχουμε φάει πριν. (έτσι κρατάμε τα υγράστον οργανισμό)
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ....
Η επόμενη μέρααπό ένα μεθύσι, «hangover» όπως λέγεται στα αγγλικά, είναι συνήθως αρκετάδυσάρεστη, αφού συνοδεύεται από έντονο πονοκέφαλο και στομαχικές διαταραχές.Γι’ αυτό το λόγο, αυτή τη μέρα θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα το διαιτολόγιοσας, το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ.
Συνεχίστε ναπίνετε πολλά υγρά (νερό) και νακαταναλώνεται υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια, πατάτες, ρύζι ψωμί, γιατί βοηθάνεστην αντιμετώπιση κυρίως των γαστρεντερικών διαταραχών που προέρχονται από τημέθη.
Λεμόνι: Ρίχνετε τον χυμό ενός λεμονιού σε ένα φλιτζάνι καφέκαι το πίνετε –φυσικά χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα.
Κοτόσουπα: Όπως ακριβώς σας ανακουφίζει όταν είστε κρυωμένοι, τοίδιο ευεργετικά δρα και για το hangover. Επίσης θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτεαπό τυχόν πόνους στο στομάχι.
Μέλι: Από την ώρα που θα ξυπνήσετε το πρωί τρώτε δύοκουταλιές ανά μισή ώρα μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.
Ο καφές: είναι πολύ καλός συνδυασμός με παρακεταμόλη (π.χ.depon, panadol κ.α) γιατί επιταχύνει την αναλγητική δράση για τον απλόπονοκέφαλο, όχι από τη μέθη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ καφέ μετά απόαλκοόλ. Είναι διουρητικός και επιταχύνει την αφυδάτωση και δεν μπορεί ναδιαλυθεί εύκολα το αλκοόλ. Καλύτερα να τον πιούμε αφού έχουμε ξεμεθύσει.
Όχι στην ζάχαρη: Ποτέ μετά από αλκοόλ.
Το λάδι: Μία κουταλιά ελαιόλαδου έπειτα από έντονη κατανάλωσηαλκοόλ ηρεμεί το στομάχι, απαλύνοντας τη δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί ηυπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Το καλύτερο όλωνθα ήταν βέβαια να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η αντιμετώπιση της οξείας μέθης, στον κωματώδη ήληθαργικό ασθενή γίνεται σε νοσοκομείο.
Διαβαστε ακόμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου