Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr
Το φαγοπότι που ακολουθεί την Ανάστασησυχνά φέρνει διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί μετά από μιαπερίοδο νηστείας (ηθελημένης ή αναγκαστικής) απότομα τρώγονται αρκετά βαριάφαγητά, είτε από το πολύ φαγητό εκδηλώνονται προβλήματα που προϋπήρχαν. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντωνπεριστατικών των νοσοκομείων της τάξης του 20%.
Tα πιο συχνά προβλήματα υγείαςπου καταγράφονται τις μέρες μετά την Ανάσταση είναι οι γαστρεντερικέςδιαταραχές, με προεξάρχουσα την δυσπεψία. Ο κίνδυνος βαρυστομαχιάς είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους έχουν τηρήσει μεευλάβεια την νηστεία των προηγούμενων ημερών, καθώς η απότομη πρόσληψη τόσο μεγάληςποσότητας δύσπεπτων τροφίμων μετά από τόσο λιτή διατροφή ζορίζει ακόμα περισσότεροτο πεπτικό σύστημα.
H οξεία μέθη, οιγαστρεντερίτιδες και οι παγκρεατίτιδες αποτελούν συνηθισμένες συνέπειεςτης κραιπάλης μετά τη νηστεία. Επειδή,εξάλλου, το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε κόκκινα κρέατα, εντόσθια καιγλυκάδια, που είθισται να συνδυάζονται με γενναίες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί νααυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Το κρέας των νεαρών αρνιών και κατσικιών έχει υψηλή περιεκτικότητασε πουρίνες (είδος χημικών ενώσεων που αυξάνει το ουρικό οξύ. Αυτή η παρενέργειατου οβελία δημιουργεί προβλήματα σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδαπαρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου λίγες μέρες μετά το Πάσχα, μετα περισσότερα «θύματα» να είναι άτομα με βεβαρημένη καρδιαγγειακή υγεία που παρασύρονταιαπό την εορταστική ατμόσφαιρα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αρνί σούβλας,κοκορέτσι, αυγά και τσουρέκι και άλλα πασχαλινά γλυκίσματα μαζί με άφθονοαλκοόλ.. Η καρδιακή επιβάρυνσηοφείλεται στο ότι το στομάχι χρειάζεται περισσότερο αίμα για να πέψει τέτοιουείδους τρόφιμα, με συνέπεια να «ζορίζεται» η καρδιά – και στα άτομα μεκαρδιαγγειακά προβλήματα, όπως λ.χ. υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή καρδιακήανεπάρκεια, η πρόσθετη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας δεν είναι ό,τι τοκαλύτερο.
Συμβουλές υγείαςγια το Πασχαλινό τραπέζι.
- Προσέξτε να μην φάτε πάρα πολύ
- Περιοριστείτε στο ένα αυγό. Όχι γιατί τα αυγάκάνουν κακό αλλά γιατί έπεται καταιγισμός ζωικής πρωτεΐνης και λίπους.
- Να φάτε μαγειρίτσα αλλά με μέτρο γιατί έχειμεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας γιανα δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του που στερήθηκε όλο το προηγούμενοδιάστημα.
- Μην πέσετε με τα μούτρα στο αρνί. Αρχίστε με μιασαλάτα ή λαχανικά, ψωμί ή πατάτες ψητές ή βραστές, και μετά φάτε λίγο αρνί,κοκορέτσι ή τηγανητά φαγητά.
- Μη διστάσετε να φάτε ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί μαζίμε το κρέας. Αυτό μας χορταίνει καισυνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε κρέας και παράλληλασυμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου, από άποψης μακροθρεπτικωνσυστατικών πιάτου.
- Μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
- Μην φάτε την πέτσα από το αρνί ή το κατσίκι
- Μην πιείτε πολύ αλκοόλ. Προτιμήστε το κρασί ως συνοδευτικό, αντί για μπύρα καθώς περιέχει περισσότερααντιοξειδωτικά συστατικά και προάγει την υγεία μας.
- Να προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος(όπως στη σούβλα) αντί για το ψήσιμο στο φούρνο, στη γάστρα κ.λ.π.
- Στύψτε άφθονο λεμόνι στο κρέας καθώς έχει όχι μόνο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά,αλλά και η βιταμίνη C που περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
- Μην αμελήσετε να φάτε φρούτα και να πιείτε νερό
Ειδικέςσυμβουλές για όσους έχουν κάποια πάθηση.
- Τα άτομα μεκαρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει νααποφύγουν τα απότομα και μεγάλα γεύματα, καθώς επίσης και τα εντόσθια και ταλιπαρά μέρη του αρνιού, επειδή περιέχουν πολύ νάτριο (αλάτι).
- Αν παίρνετεαντιπηκτική αγωγή προσέξτε γιατί το κρασί, οι σαλάτες κλπ μπορεί να επηρεάσουντον χρόνο πήξης του αίματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
- Τα άτομα μευψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ καιεντοσθίων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου