Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Ηκαλοκαιρινή χαλάρωση από την καθημερινή ρουτίνα, το κουβάλημα αποσκευών, πολλές φορές μεαρκετό βάρος, δουλειές του σπιτιού και τακτοποίηση πραγμάτων με την ευκαιρίατης άδειας, σε συνδυασμό με την διακοπή του γυμναστηρίου που μπορεί ναπηγαίνατε τον χειμώνα, φέρνει πόνους στην μέση.
Όπως καταλαβαίνετε μετά απόκάποια καταπόνηση της μέσης, οι πόνοι αυτοί ερμηνεύονται εύκολα. Η μέση (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικήςστήλης) αποτελείται από οστά (που ονομάζονται σπόνδυλοι), αρθρώσεις,μύες, συνδέσμους και δίσκους. Ο πόνος στη μέση μπορεί να προκληθεί από βλάβη σεένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία. Για παράδειγμα, ο σπασμός στους μύεςτης μέσης, είναι ένα συχνό αίτιο πόνου στη μέση.
Η οσφυαλγία έχειπολλές και διαφορετικές αιτίες. Μεταξύ αυτών είναι και η φυσιολογική φθορά πουέρχεται με τα χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρούμε τη μέσημας υγιή και δυνατή.
Όμως δεν είναι φυσιολογικός ο έντονος πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσειςόταν μεταφέρετε ψώνια, ούτε η δυσκολία ή τα ενοχλήματα όταν προσπαθείτε ναμπείτε σε ένα χαμηλό αυτοκίνητο ή να σηκωθείτε από την καρέκλα. Αυτά ταπροβλήματα είτε οφείλονται στο ότι κάνετε καθιστική ζωή είτε σε έναντραυματισμό.
Δεν είναι φυσιολογικός ο πόνοςστις αρθρώσεις που σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, το να μην μπορείτε ναγυρίσετε καθόλου τον αυχένα σας, το να αποφεύγετε τις χαμηλές καρέκλες και τουςκαναπέδες επειδή πονάνε τα γόνατα, το ισχίο ή η μέση σας, και ο έντονος πόνοςστις αρθρώσεις ή στη μέση μετά το περπάτημα. Επίσης δεν είναι φυσιολογικός οπόνος στις αρθρώσεις που σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, το να μην μπορείτε ναγυρίσετε καθόλου τον αυχένα σας, το να αποφεύγετε τις χαμηλές καρέκλες και τουςκαναπέδες επειδή πονάνε τα γόνατα, το ισχίο ή η μέση σας, και ο έντονος πόνοςστις αρθρώσεις ή στη μέση μετά το περπάτημα.
Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα πολύ κοινόσύμπτωμα. Το πιο συχνό αίτιο είναι η μυϊκή καταπόνηση, σε συνδυασμό με τηνέλλειψη φυσικής κατάστασης. Η ξεκούραση για 2-3 ημέρες και ενδεχομένως ήπιαπαυσίπονα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, το αίτιο είναι πιο σοβαρό: μια δισκοκήλη (κήλημεσοσπονδυλίου δίσκου), η σπονδυλολίσθηση,ένα κάταγμα ή ένας όγκος.
Το κύριοσύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι, προφανώς, ο πόνος, που μπορεί να εντοπίζεται σεμια συγκεκριμένη περιοχή της πλάτης.
Συχνάπροκαλείται από ένα τράβηγμα των μυών ή των συνδέσμων και παρουσιάζεται συνήθωςξαφνικά, με αφορμή έναν τραυματισμό.
Πρόκειται για τολεγόμενο λουμπάγκο. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και κάποιες φορές, ναμειώνεται με την αλλαγή στάσης ή την πραγματοποίηση ελαφριάς σωματικής άσκησης.Αντίθετα, η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται, καθώς επιδεινώνει τασυμπτώματα.
Όταν ο πόνος προκαλείται από τη συμπίεση μιας από τιςνευρικές ρίζες που εξέρχονται από το σπονδυλικό σωλήνα, τείνει να αντανακλάστην περιοχή στην οποία καταλήγει το νεύρο αυτό. Έτσι, στην περίπτωση τουσπονδυλικού σωλήνα, ο πόνος αντανακλά στο κάτω μέλος της πληγείσας πλευράς.
Ο πόνος στη μέση θεωρείται επικίνδυνος όταν συνυπάρχειμε πόνο,μούδιασμα,αδυναμία στοπόδι, πρόβλημα στηνούρηση κ.ο.κ.
Η αντιμετώπιση ενός πόνου στη μέση ξεκινάει από έναλεπτομερές ιστορικό (πότε άρχισε ο πόνος, πόσο διαρκεί, που αντανακλά, τι τονεπιδεινώνει κλπ) και ακολουθεί η φυσική εξέταση. Πρέπει εκτός των άλλων ναδιερευνηθούν και άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να προκαλέσουν πόνο πουμοιάζει με τον πόνο στη μέση, όπως οι νεφροί και η κοιλιά. Αν κριθεί αναγκαίοθα ζητηθούν εξετάσεις όπως απλές ακτινογραφίες αλλά και μαγνητικήτομογραφία.
Η συντηρητικήθεραπεία (ξεκούραση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία) συνήθως αρκεί. Στην περίπτωση της οσφυαλγίαςπρέπει να αποφεύγονται οι κινήσεις που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη: ενδείκνυταιη ανάπαυση στο κρεβάτι, που, ωστόσο, δε θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο απόδύο μέρες.
Χρήσιμη είναι η λήψη αντιφλεγμονωδών/ αναλγητικών καιμυοχαλαρωτικών φαρμάκων, βάσει ιατρικής συνταγής, ενώ και η εφαρμογή ζεστώνεπιθεμάτων μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο.
Από τη στιγμήπου ο πόνος αρχίσει να εξασθενεί, συνιστάται η ήπια φυσική άσκηση και ηεκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης και διάτασης της ράχης.
Επίσης, αποτελεσματικές για τηθεραπεία της οξείας οσφυαλγίας μπορούν να αποδειχτούν οι φυσιοθεραπείες.
Σε σπάνιες περιπτώσειςχρειάζεται ειδική χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.
Πώς μπορεί να προληφθεί ο πόνος της μέσης.
Η βελτίωση τηςφυσικής κατάστασης και η υιοθέτηση ορισμένων μέτρων βοηθούν στην πρόληψη τουπόνου της μέσης: σημαντική είναι η πραγματοποίηση μιας τακτικής αερόβιαςάσκησης (πολύ καλό κάνει, για παράδειγμα, το κολύμπι, όπως μπορεί να είναιχρήσιμο και το περπάτημα).
Η άσκηση βοηθάστην αύξηση της δύναμης και της αντίστασης της μέσης. Σημαντικός είναι, επίσης,ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η μείωσή του, εάν κρίνεται απαραίτητο, καθώςκαι η πραγματοποίηση ασκήσεων ενδυνάμωσης και διάτασης των κοιλιακών μυών, τωνγλουτιαίων και των ραχιαίων.
Οι σωστές ασκήσεις
Μυϊκή ενδυνάμωση: Οποιαδήποτεάσκηση που γυμνάζει τους μύες της μέσης και γενικά όλους τους μύες πουστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, με όργανα ή χωρίς όργανα, είναι το πρώτο καισημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Ασκήσεις για τους κοιλιακούς καιτους ραχιαίους, για την πλάτη και τους γλουτούς, μας βοηθούν πολύ στη διατήρησητης σωστής στάσης του σώματός μας.
Ευλυγισία: Άτομα με ευλύγιστημέση, με καλά «τεντωμένους» μύες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς καιεμφανίζουν σπανιότερα προβλήματα στη μέση τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.Το Stretching – οι διατατικές ασκήσεις, η yoga, το pilates, μας βοηθούν νααποκτήσουμε την ευλυγισία που είναι ένα πολύτιμο συστατικό της πρόληψης αλλάκαι της θεραπείας για καθέναν.
Αεροβικές ασκήσεις: αυτές οιασκήσεις κατά βάση είναι ασφαλείς για την πλάτη και τη μέση σας. Γιαπαράδειγμα, το περπάτημα, ποδηλασία (στατικό ή κανονικό) και το κολύμπι ανήκουνστις ασκήσεις χαμηλού κινδύνου και υψηλής ωφέλειας, αρκεί πάντα να τηρούνταιόλοι οι κανόνες ασφαλούς άσκησης και να λαμβάνετε τη σωστή στάση στο σώμα μας.
Άλλα σπορ και δραστηριότητες,όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, άρση βαρών,κωπηλασία, τρέξιμο, αεροβικός χορός, μπαλέτο περιλαμβάνονται στις ασκήσεις μεσχετικά υψηλό κίνδυνο για την οσφυϊκή χώρα, λόγω εντονότερης άσκησης και τουμεγάλου εύρους κινήσεων που απαιτούνται.
Επίσης, σπορ που απαιτούναφύσικες κινήσεις μελών του σώματος όπως το γκολφ, το μπόουλινγκ, η ιππασία, ηιστιοπλοΐα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση, πάντα σε σχέση με το επίπεδοτης φυσικής κατάστασης που βρισκόμαστε.
Όταν κοιμάστε: γενικά συνιστάται ο ύπνος σε σκληρό στρώμα, αν καιπρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ένα στρώμα μέτριο-σκληρό. Αποφεύγετε τη χρήσηπολύ υψηλών μαξιλαριών που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική κάμψη του λαιμού. Είναι προτιμότερο να κοιμόμαστε στο πλάι, με τα δυοχέρια μπροστά και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Αποφεύγετε να κοιμόμαστε με τα χέρια σαςτεντωμένα πάνω από το κεφάλι.
Διαβάστε επίσης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου