728x90 AdSpace

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης.

τουΑλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Οιτροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις σεολόκληρο τον κόσμο. Όμως, στη χώρα μας μας απειλούν ιδιαίτερα τους θερινούςμήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.    


Τοχαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δενείναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από τηνκατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ήπαράσιτα, τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένα τρόφιμα είτεεπιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Τέτοιοι μικροοργανισμοίείναι τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλακαι διάφορα άλλα που μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σοβαρέςκαι άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμεκαι από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες,όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών.
         

Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν γιατί εξαρτώνται συνήθωςαπό το μικρόβιο που την προκάλεσε.
Ταπιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι
  • ηναυτία,
  • οεμετός,
  • ηδιάρροια,
  • οπόνος στην κοιλιά,
  • ηατονία.

Σεπιο σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να εμφανιστούν
  • αιμορραγικέςπροσμείξεις στις διαρροϊκές κενώσεις,
  • πονοκέφαλος,
  • πυρετός,
  • αίσθημααδυναμίας και
  • αρθραλγίες.

Ηένταση επίσης των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από τη φυσική σας κατάσταση και από τηνποσότητα του μικροβίου ή της τοξίνης που θα πάρετε. Όσο, δηλαδή, μεγαλύτερηποσότητα μολυσμένης τροφής καταναλώσετε, τόσο πιο σοβαρή θα είναι και ηδηλητηρίαση που θα πάθετε.
        
Τασυμπτώματα της δηλητηρίασης δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της μολυσμένηςτροφής. Ο χρόνος εκδήλωσης ποικίλλει ανάλογα και πάλι με το μικρόβιο που τηνέχει προκαλέσει. Μπορεί, λοιπόν, να εκδηλωθούν 30 λεπτά μετά, αλλά και έπειτααπό μία ή δύο μέρες ή και περισσότερες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορέςχρειάζεται να αναζητήσετε τα αίτια σε τροφές που καταναλώσατε λίγες μέρες πριν.Οι ενοχλήσεις, πάντως, διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσειςμπορεί να φτάσουν και τις δέκα.

Τις περισσότερες φορές η τροφική δηλητηρίαση περνάει χωρίς να απαιτείταιιατρική υποστήριξη. Αρκεί να πίνετε νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά πουχάθηκαν με τους εμετούς και τις διάρροιες και να ακολουθήσετε μια ελαφριάδίαιτα με περιορισμένα λιπαρά και φυτικές ίνες, που επιβαρύνουν το έντερο.

Τι πρέπει να κάνετε:
  • -Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα,λαχανικά, δημητριακά), καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τονίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • -Καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας,κοτόπουλο και πατάτες βραστές.
  • -Πίνετε πολλά υγρά, καθώς ο εμετός και η διάρροιαμπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.
  • -Αλατίζετε ελαφρά τις τροφές σας, καθώς το αλάτιπεριέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.


ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
- Η διάρροια και οι εμετοί διαρκούν πάνω από 2-3μέρες.
- Η διάρροια και οι εμετοί συνοδεύονται από υψηλόπυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
- Έχετε επίμονους εμετούς ή νιώθετε αφυδατωμένοι.
- Εμφανίσετε υπόταση και σύγχυση, η προσφυγή σας στο γιατρό ή στο νοσοκομείο θα πρέπει να είναι άμεση.
- Ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες(ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα πουέχουν υποβληθεί σε εγχειρίσεις στο στομάχι κλπ)

            
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης. Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top