Επιμέλεια: Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Η πρόληψητων τροφικών δηλητηριάσεων δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας ενέργειες, αλλάκαι από μια μεγάλη αλυσίδα που ξεκινάει από την παραγωγή και φτάνει στηνκατανάλωση με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Ωστόσο, εάν τηρείτε κάποιες βασικέςαρχές και λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν ψωνίζετε, ότανσυντηρείτε τα τρόφιμα και όταν τρώτε έξω, μπορείτε σίγουρα να περιορίσετεσημαντικά τη συχνότητά τους.
Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης.
1. Πλένετε πάντα καλά τα χέριασας όταν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τροφή και ιδίως αφού χειριστείτε νωπάκρέατα.
2. Χρησιμοποιείτε διαφορετικάεργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα. Πλένετέτα επίσης σχολαστικά έπειτα από κάθε χρήση.
3. Απολυμαίνετε με αραιό διάλυμαχλωρίου το νεροχύτη και τους πάγκους της κουζίνας.
4. Διατηρείτε τα παγωμένα τρόφιμαπάντα παγωμένα και τα ζεστά πάντοτε ζεστά. Με άλλα λόγια, τα είδη του ψυγείου πρέπειγρήγορα να μπαίνουν (κατάλληλα συσκευασμένα) στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και ταψημένα να καταναλώνονται εντός δύο ωρών ή να μπαίνουν στο ψυγείο, ιδίως τοκαλοκαίρι, αφού τα μικρόβια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται όταν ένα ψημένο τρόφιμοαφήνεται να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Πλένετε προσεκτικά φρούτα καιλαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό (δεν απαιτείται η χρήση σαπουνιού ή απορρυπαντικού).
6. Μην αφήνετε το ωμό κρέας ναακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
7. Μην προσθέτετε σάλτσα ήμαρινάτα σε ψημένο κρέας την οποία είχατε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.
8. Χρησιμοποιείτε ασφαλές νερότόσο για την πόση όσο και για τον πάγο και το επιμελές πλύσιμο των τροφών.
9. Αποφεύγετε την παρασκευή ειδώνζαχαροπλαστικής που δεν ψήνονται και στα οποία χρησιμοποιούνται ωμά αυγά.
10. Όταν ξεπαγώνετε τρόφιμα, ηαπόψυξη πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, στους 4 βαθμούς Κελσίου, για ναπαρεμποδιστεί η ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Αν βιάζεστε, η απόψυξη μπορεί να γίνεταιμέσα σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων, με την προϋπόθεση όμως ότι πρέπεινα μαγειρεύονται αμέσως μετά την απόψυξη.
1. Πλένετε πάντα καλά τα χέριασας όταν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τροφή και ιδίως αφού χειριστείτε νωπάκρέατα.
2. Χρησιμοποιείτε διαφορετικάεργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα. Πλένετέτα επίσης σχολαστικά έπειτα από κάθε χρήση.
3. Απολυμαίνετε με αραιό διάλυμαχλωρίου το νεροχύτη και τους πάγκους της κουζίνας.
4. Διατηρείτε τα παγωμένα τρόφιμαπάντα παγωμένα και τα ζεστά πάντοτε ζεστά. Με άλλα λόγια, τα είδη του ψυγείου πρέπειγρήγορα να μπαίνουν (κατάλληλα συσκευασμένα) στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και ταψημένα να καταναλώνονται εντός δύο ωρών ή να μπαίνουν στο ψυγείο, ιδίως τοκαλοκαίρι, αφού τα μικρόβια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται όταν ένα ψημένο τρόφιμοαφήνεται να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Πλένετε προσεκτικά φρούτα καιλαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό (δεν απαιτείται η χρήση σαπουνιού ή απορρυπαντικού).
6. Μην αφήνετε το ωμό κρέας ναακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
7. Μην προσθέτετε σάλτσα ήμαρινάτα σε ψημένο κρέας την οποία είχατε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.
8. Χρησιμοποιείτε ασφαλές νερότόσο για την πόση όσο και για τον πάγο και το επιμελές πλύσιμο των τροφών.
9. Αποφεύγετε την παρασκευή ειδώνζαχαροπλαστικής που δεν ψήνονται και στα οποία χρησιμοποιούνται ωμά αυγά.
10. Όταν ξεπαγώνετε τρόφιμα, ηαπόψυξη πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, στους 4 βαθμούς Κελσίου, για ναπαρεμποδιστεί η ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Αν βιάζεστε, η απόψυξη μπορεί να γίνεταιμέσα σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων, με την προϋπόθεση όμως ότι πρέπεινα μαγειρεύονται αμέσως μετά την απόψυξη.
Αναγνωρίστε το αλλοιωμένο παγωτό.
Μην αγοράζετε παγωτά πουεμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (π.χ. παραμορφωμένες ή διαρρηγμένεςσυσκευασίες), γιατί αυτό μπορεί να δηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία τουκαταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτελανθασμένους χειρισμούς από το προσωπικό στους τρόπους μεταφοράς, μεταχείρισηςκαι διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης. Επίσης, πριν την κατανάλωση τουπαγωτού, παρατηρήστε αν υπάρχουν κρύσταλλοι στο εσωτερικό του. Οι μεγάλοικρύσταλλοι πάγου αποτελούν ένδειξη ότι το παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει,γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Όταν αγοράζετε χύμα παγωτό, ελέγξτετις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι καταψύκτες θα πρέπει ναλειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από μείον 18 βαθμούς Κελσίου, να μηνείναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και να κλείνουν ερμητικά.
Μην αγοράζετε παγωτά πουεμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (π.χ. παραμορφωμένες ή διαρρηγμένεςσυσκευασίες), γιατί αυτό μπορεί να δηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία τουκαταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτελανθασμένους χειρισμούς από το προσωπικό στους τρόπους μεταφοράς, μεταχείρισηςκαι διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης. Επίσης, πριν την κατανάλωση τουπαγωτού, παρατηρήστε αν υπάρχουν κρύσταλλοι στο εσωτερικό του. Οι μεγάλοικρύσταλλοι πάγου αποτελούν ένδειξη ότι το παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει,γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Όταν αγοράζετε χύμα παγωτό, ελέγξτετις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι καταψύκτες θα πρέπει ναλειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από μείον 18 βαθμούς Κελσίου, να μηνείναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και να κλείνουν ερμητικά.
Να πάρω κάτι από το δρόμο;
- Μέχρι να φτάσετε στον προορισμότων διακοπών σας, συχνά χρειάζεται να φάτε κάτι πρόχειρο από κυλικεία πλοίων,τρένων, καντίνες στο δρόμο κ.λ.π. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:
- Προσέχετε τα έτοιμα σάντουιτς πουαγοράζετε να διατηρούνται στο ψυγείο.
- Έτοιμα σνακ (τυρόπιτες,σπανακόπιτες, πίτσες κ.λ.π.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερητων 60 βαθμών Κελσίου, να σας δίνουν δηλαδή την εντύπωση ότι είναι πολύ ζεστά.
- Τα σουβλάκια (γύρος, καλαμάκια)πρέπει να είναι καλοψημένα.
- Σαλάτες που διατίθενται σε σάλαντμπαρ πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη.
- Τα ψυγεία με αναψυκτικά καιεμφιαλωμένα νερά να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να έχουν την κατάλληληθερμοκρασία (μικρότερη από 7 βαθμούς Κελσίου).
Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου