Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ηεπαναλαμβανόμενη αδυναμία έναρξης και διατήρησης της στύσης ώστε να επιτευχθείμία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Η έλλειψη της επιθυμίας και τουοργασμού,καθώς και η αδυναμία εκσπερμάτισης,είναι συμπτώματα τα οποία μπορούννα συνοδεύουν την ανδρική στυτική δυσλειτουργία, δεν θεωρούνται όμως βασικήέκφραση αυτής.
Η έκκριση ενδορφινών που προκαλεί η αυξημένηηλιοφάνεια δρα στον οργανισμό σαν φυσικό πρόζακ, αφού οι «ορμόνες της ευτυχίας»βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Από την άλλη, η χαλάρωση των εργασιακών ρυθμώνκαι της προσμονής των διακοπών μειώνει το στρες, που σε κάθε του μορφή(οικονομικό ή ψυχικό, λόγω κατάθλιψης, κούρασης ή φόβου αποτυχίας) αποτελείισχυρό ανασταλτικό παράγοντα της ομαλής σεξουαλικής ζωής. Αυτοί, είναι οι λόγοιτης ανεβασμένης λίμπιντο του καλοκαιριού
Παράγοντες κινδύνου στην στυτική δυσλειτουργίασήμερα θεωρούνται:
• η ηλικία,
• οσακχαρώδης διαβήτης,
Ο σακχαρώδηςδιαβήτης είναι ένας από τους πιο καλά τεκμηριωμένους παράγοντες στυτικήςδυσλειτουργίας. Είναι γνωστό πως το 35-75% των διαβητικών θα εμφανίσουν στυτικήδυσλειτουργία ενώ ο κίνδυνος για ένα διαβητικό είναι τρεις φορές μεγαλύτερος ναεμφανίσει στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με ένα μη διαβητικό.
• η νεφρική ανεπάρκεια.
• η υπέρταση,
• η υπερλιπιδαιμία
• τοκάπνισμα.
Ακόμη και όταν ένας άνδραςκόψει το κάπνισμα, συνεχίζει να έχει προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, πουοφείλονται στο τσιγάρο.
Επίσης η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωσηαλκοόλ, και η έλλειψη σωματικής άσκησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στηδημιουργία του προβλήματος. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα αντανακλαστικά επειδή καταστέλλει το νευρικόσύστημα και με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία..
Δυσλειτουργίεςτου θυρεοειδούς έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που αφορούν τηναναπαραγωγική διαδικασία και μπορεί να προκαλέσουν από μη φυσιολογικήσεξουαλική ανάπτυξη έως σεξουαλικές δυσλειτουργίες, διαταραχές τουεμμηνορυσιακού κύκλου ή ακόμα και υπογονιμότητα. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσοκαι ο υπερθυρεοειδισμός, είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία(χαμηλή λίμπιντο) και τη σεξουαλικότητα γενικότερα, αν και με διαφορετικότρόπο.
Αν και για πολλά χρόνια τα ψυχολογικά αίτια θεωρούντανο μόνος υπαίτιος για την στυτική δυσλειτουργία, σήμερα τα στατιστικά στοιχείαδείχνουν ότι συχνότερα ευθύνονται οιοργανικές αλλοιώσεις. Σε ό,τι αφορά πάντως τους ψυχολογικούς παράγοντες πουμπορεί να ευνοήσουν την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, είναι πολλοί καιακόμα όχι πλήρως γνωστοί.
Η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με την κατάθλιψη, αφού συχνά συνυπάρχουν. Η στενή σχέσητων δύο έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες. Περίπου ένας στους δύο ασθενείςμε στυτική δυσλειτουργία έχει συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα παραπάνω δεδομένααναδεικνύουν τη σημασία του να αξιολογείται η ψυχική υγεία του ασθενούς μεστυτική δυσλειτουργία όχι μόνο για την αποκατάσταση της σεξουαλικής του ζωής,αλλά και για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η ψυχογενήςστυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σεαμιγώς ψυχολογικά αίτια, απασχολεί ως πρόβλημα σημαντικό ποσοστό τουαντρικού πληθυσμού όλων των ηλικιών, των κοινωνικοοικονομικών ομάδων, τωνμορφωτικών επιπέδων κλπ.
Σε πολλές περιπτώσεις τοπρόβλημα αντιμετωπίζεται περιστασιακά και παρέρχεται ή, σε άλλες περιπτώσεις,ταλαιπωρεί τον άντρα για αρκετό χρονικό διάστημα και καθίσταται χρόνιο.
Η ψυχογενής στυτικήδυσλειτουργία ουσιαστικά προκύπτει όταν ο άντρας αγχώνεται. Το άγχοςδυσχεραίνει τη γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ομαλής λειτουργίας του σώματοςαλλά, κυρίως, την ομαλή λειτουργία του φυσικού αντανακλαστικού της στύσης. Ηστιγμή όμως που κάθε άντρας αγχώνεται διαφέρει κατά περίπτωση.
Ποιες οιαπαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις;
Η διαγνωστικήπροσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνει:
• Μελέτητης ψυχολογικής σκιαγράφησης του κάθε ασθενή με ψυχολογικό πρόβλημα
• Οργανικόιστορικό του ασθενούς
• Μελέτητου σακχάρου και των ορμονικών δεικτών (FSH, LH, PROL, TESTO)
• Εργαστηριακόςέλεγχος για την χοληστερηναιμία και την υπερλιπιδαιμία
• Νυχτερινήπληθυσμογραφία (NPT)
• Δυναμικήσκληρομετρία πραγματικού χρόνου με χορήγηση αγγειοδιασταλτικών ουσιών(REAL TIMEMONITORING RIGISCAN)
• DOPPLERτων πεϊκών αρτηριών με χορήγηση αγγειοδιασταλτικών ουσιών
• Σηραγγομετρίακαι σηραγγογραφία
• Βιοψίατων σηραγγωδών σωμάτων
Ένας ιατρός έχειπολλά μέσα για τη θεραπεία, όπως η φαρμακευτική αγωγή για την επαναφορά τηςτεστοστερόνης ή φάρμακα που επιτρέπουν μεγαλύτερη ροή αίματος στο πέος. Συσκευές κενού αέρα που τραβούν το αίμα προς το πέοςκαι το κρατούν εκεί για μία στύση. Συσκευές που εμφυτεύονται μέσω χειρουργικήςεπέμβασης. Ενέσεις ενδοφλέβιες, διουριθρική θεραπεία ή ακόμα καιψυχοθεραπεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου