Συντάκτης Θάλεια Γούτου, αισθητικός,medlabnews.gr
Το μυστικό γιανα διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και υγιές δεν βρίσκεται σε ‘μαγικές’ κρέμεςκαι τεχνητά προϊόντα. Το δέρμα, ταμαλλιά και τα νύχια για να είναι και να δείχνουν υγιή, έχουν ανάγκη από συγκεκριμέναθρεπτικά συστατικά. Τα συστατικά αυτά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φτάνουνστο βαθύτερο επίπεδο χρήσης από τον οργανισμό, συνεπώς και η αποτελεσματικότητάτους είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε καλλυντικό εξωτερικής χρήσης. Η λύση βρίσκεται στη φύση, στις βιταμίνες πουπεριέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Μια από τιςβασικές λειτουργίες του ανθρώπινου δέρματος είναι η προστασία από τουςεξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες, μέσω της κερατίνης στοιβάδας η οποίααποτελείται από νεκρά κερατινοκυττάρα. Η νεκρή λοιπόν αυτή στοιβάδααποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την άμυνα του δέρματος. Για να είναιαποτελεσματική οποιαδήποτε καλλυντική εφαρμογή προϊόντος, πρέπει να μπορεί ναδιαπεράσει τον φραγμό αυτόν και να φτάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Ηστοιβάδα αυτή συχνά καταστρέφεται και παραβλάπτεται η λειτουργία της από τααπολεπιστικά προϊόντα και τα peeling όταν γίνονται χωρίς την σωστή ένδειξη μεαποτέλεσμα το δέρμα να γίνετε ευάλωτο, μειώνοντας την άμυνα του έναντι τηςηλιακής ακτινοβολίας. Όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως, το δέρμα μας γίνεταιπεδίο μάχης ελεύθερων ριζών και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι νααξιοποιήσει τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει, δηλ. βιταμίνες Α, C, E. Το κάπνισμακαι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η τρύπα του όζοντος επιβαρύνουν ακόμηπερισσότερο την κατάσταση.
Οι πιοευεργετικές βιταμίνες για το δέρμα είναι οι παρακάτω:
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη Cκαταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, τη σκόνη,τη γύρη και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχει σε μεγάλη περιεκτικότητα σεφρούτα όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, η φράουλα, η παπάγια και η γκουάβα,καθώς και σε λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ομαϊντανός και το θυμάρι. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 90mgγια τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες. Η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα νααποκαθιστά την ελαστικότητα της επιδερμίδας και να την προστατεύει απόπεραιτέρω φθορές. Η πιο σημαντική της συμβολή είναι η προστασία που προσφέρειαπό την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, που προκαλεί πρόωρη γήρανση τουδέρματος.
Βιταμίνη E
Όπως και ηβιταμίνη C, η βιταμίνη Ε μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις αρνητικές συνέπειες τουήλιου για το δέρμα. Επιπλέον, συμβάλλει στον περιορισμό των ελεύθερων ριζών πουπροκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οιπερισσότερες καλλυντικές κρέμες περιέχουν βιταμίνη Ε. Επιπλέον, είναιλιποδιαλυτή, και γι αυτό το λόγο παραμένει και δρα στον οργανισμό γιαμεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη βιταμίνη C. Μερικές από τις τροφέςπου είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τοελαιόλαδο, τα δημητριακά, το μοσχάρι, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τασπαράγγια.
Βιταμίνη A
Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερασημαντική για τον οργανισμό μας, λόγω της αντιοξειδωτικής και αναπλαστικής τηςδράσης. Πέρα από τις ευεργετικές της ιδιότητες για το δέρμα, ενισχύει επίσηςτην όραση και συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών. Η έλλειψη βιταμίνης Απροκαλεί συνήθως απολέπιση στο δέρμα. Σε μορφή κρέμας, βοηθά στην καταπολέμησητης ακμής και στην εξάλειψη των ρυτίδων. Οι βασικότερες πηγέςβιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, το καρότο, τοσπανάκι, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, το πεπόνι, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα.
Βιταμίνη B
Επιδρά στο δέρμα, βελτιώνειτην ύφη και το χρώμα του δέρματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες.Τα μέλη του συμπλέγματος των βιταμινών Β είναι: η αντιοξειδωτική βιταμίνηΒ1 - συμβάλλει για την απελευθέρωση των τοξινών από τον οργανισμό σας καιβελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος; η βιταμίνη Β2 – έχει την ικανότητάτης να διατηρεί το δέρμα υγιές και το προστατεύει από την εμφάνιση τηςακμής; η βιταμίνη Β3 – βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος; η βιταμίνηΒ5 – βοηθάει για την αντιμετώπιση του άγχους; η βιταμίνη Β6 – βελτιώνει τοανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικές πηγές λήψης τηςβιταμίνης Β είναι: τα αυγά, το ψάρι, το συκώτι, το γάλα και όλα ταγαλακτοκομικά προϊόντα, το καστανό ρύζι, τα προϊόντα ολικής αλέσεως,το αλεύρι ολικής αλέσεως και τα φύτρο σιταριού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου