Επιμέλεια:Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος,medlabnews.gr
Οιμαθητές και οι φοιτητές ειδικά σε περιόδους εξετάσεων έχουν υψηλές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά λόγωαυξημένων πνευματικών απαιτήσεων και έντονου άγχους και πρέπει να τρέφονται σωστά.
Ποιες είναι οι διατροφικέςτους ανάγκες και ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερεςπνευματικές και σωματικές επιδόσεις;
Σε περιόδουςμεγάλης πνευματικής καταπόνησης, αυξημένης ψυχικής πίεσης και έντονου στρες,ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο…
- Ακόρεσταλιπαρά οξέα: αποτελούν τοοικοδομικό υλικό των νευρικών κυττάρων, τα οποία θρέφουν και προστατεύουν.Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης.Παχιά ψάρια, ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηροί καρποί, κρόκος αβγού, αβοκάντο και μηυδρογονωμένα φυτικά λίπη και έλαια αποτελούν τις υγιεινότερες πηγές τους.
- Αμινοξέα: απολύτως απαραίτητα για τη βιοσύνθεσηνευροδιαβιβαστών, χημικών ουσιών που επηρεάζουν την καλή λειτουργία τουεγκεφάλου. Ιδιαίτερα χρήσιμο αμινοξύ για τον πνευματικά εργαζόμενο μαθητή είναιη τρυπτοφάνη, πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης. Η ομαλή παραγωγή σεροτονίνηςσχετίζεται με την καλή διάθεση, τη μείωση του άγχους, την τόνωση και την καλήλειτουργία της μνήμης. Τρυπτοφάνη υπάρχει κυρίως σε ζυμαρικά, γαλοπούλα,γαλακτοκομικά (ειδικά στα τυριά), ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
- Αντιοξειδωτικά: βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τηνυπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών, επιβλαβών ουσιών που δημιουργούνται σεμεγαλύτερες ποσότητες κατά τις περιόδους έντονου στρες, όπως είναι η εξεταστικήπερίοδος. Μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών περιέχουν κυρίως τα φρέσκα φρούτακαι λαχανικά, τρόφιμα που δεν θα πρέπει να λείπουν ποτέ από το καθημερινόδιαιτολόγιο.
- Βιταμίνες Β: συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικούσυστήματος, στη μείωση της πνευματικής κόπωσης, στον καλύτερο μεταβολισμό τωνυδατανθράκων και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Υπάρχουν κυρίως σεανεπεξέργαστα δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάριακαι λαχανικά.
- Γλυκόζη:προέρχεται από το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Αποτελεί τη μοναδική πηγήενέργειας του εγκεφάλου και επομένως χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλοσε όσους διαβάζουν εντατικά. Πιτυρούχο ψωμί, νιφάδες βρώμης, σκούρο ρύζι,ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, πατάτες, όσπρια, φρούτα, λαχανικάκαι μέλι αποτελούν τις καλύτερες πηγές ωφέλιμων υδατανθράκων.
- Μαγνήσιο: συμβάλλει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώσυγχρόνως αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και την αντίσταση στην κόπωση. Σεπερίπτωση ανεπαρκούς πρόσληψης, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται σημαντικά,γεγονός που μπορεί να εντείνει τον εκνευρισμό ή να προκαλέσει κατάθλιψη.Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα λαχανικά και επίσης όσπρια, καρύδια,δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες, αβοκάντο, ρύζι, στάρι, σπανάκι, μανιτάρια καιη πικρή σοκολάτα.
- Σίδηρος: αναγκαίος για την οξυγόνωση και την εύρυθμηλειτουργία του εγκεφάλου. Η μακροχρόνια έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσειαδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, νευρικότητα και δυσκολίες στη μάθηση.Πιο αφομοιώσιμες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και τα κόκκινα κρέατα. Ποσότητεςσιδήρου περιέχονται επίσης σε πουλερικά, ψάρια, αβγά, δημητριακά πρωινού,αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια και σκούρα πράσινα λαχανικά.
Mία τροφή που μπορεί να βοηθήσει σε περιόδους πνευματικής κόπωσης είναι τακεράσια. Είναι σε αφθονία αυτήν την περίοδο και μειώνουν αισθητά την πνευματικήκόπωση. Τα κεράσια είναι νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Περιέχουν όλα τα παραπάνωκαι συγκεκριμένα
- Αντιοξειδωτικά
- μεταλλικά άλατα
- ελαγικό οξύ
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη Α
- Μελατονίνη
- κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό
- Βιοφλαβονοειδή
- Ανθοκυανίνες
- φυτοστερόλες
Αποφύγετε ήπεριορίστε σημαντικά:
-Μεγάλα γεύματα,αλόγιστη λήψη τροφής, συνεχές τσιμπολόγημα
-Γρήγορο φαγητό,παραγγελίες φαγητών, προκατασκευασμένα γεύματα.
- Ποτέ δεν κάνουμε συγχρόνως διάβασμα και φαγητό!
Διαβάστε επίσης:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου