Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Ηκακοσμία του στόματος αποτελεί ένα μεγάλο παράγοντα αφαίρεσης αυτοεκτίμησης καιαυτοπεποίθησης για πολλά άτομα, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ηχρόνια κακοσμία του στόματος και της δύσοσμης εκπνοής ορισμένων ατόμωναποτέλεσε πυροδοτικό μηχανισμό διάλυσης σχέσεων και γάμων. Συνεπώς οι ασθενείςμε κακοσμία του στόματος πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξαιρετική προσοχή, νατους αφιερώνει κανείς πολύ χρόνο, παίρνοντας προσεκτικότατο ιστορικό και νατους οδηγεί σε ασφαλή μόνιμη λύση του προβλήματος.
Υπολογίζεται ότι το 80%-90% των περιπτώσεων κακοσμίαςτου στόματος ή δύσοσμης εκπνοής έχει άμεση σχέση με αιτίες που υπάρχουν μέσαστη στοματική κοιλότητα και αντιμετωπίζεται από τον οδοντίατρο
Το κάπνισμα μπορεί νααποτελεί άμεσο ή έμμεσο αιτιολογικό παράγοντα κακοσμίας. Τα κατάλοιπα τουκαπνού ανευρίσκονται στο σάλιο. Επίσης η εκπνοή του καπνιστή που προέρχεται απότους πνεύμονες συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος. Γενικά, η γλώσσα τωνκαπνιστών είναι οιδηματώδης στην άνω επιφάνεια της με υπερτροφία των θηλών καιτην εμφάνιση τριχών ποικίλου μεγέθους, συνήθως καφεοειδούς χρώματος. Στα άτομααυτά το στόμα τους είναι μόνιμα έντονα δύσοσμο. Οι καπνιστές παθαίνουνσυχνότερα και ευκολότερα περιοδοντική νόσο ή οποία συμμετέχει στηνκακοσμία.
Η κακοσμία του στόματος, εφόσον μπορεί να γίνειαντιληπτή από τους τρίτους αποτελεί γεγονός, που χρειάζεται διερεύνηση καιαντιμετώπιση. Μια κακοσμία του στόματος διερευνάται από τον οδοντίατρο, τοστοματολόγο, τον ωτορινολαρυγγολόγο, οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούνκαι με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως ο γαστρεντερολόγος, παθολόγος,πνευμονολόγος, διαβητολόγος, νεφρολόγος κλπ., προκειμένου να τεθεί η ακριβήςδιάγνωση και ο εντοπισμός των αιτίων της. Η συνεργασία αυτή είναι επιβεβλημένη διότι, αναποκλειστούν τα καθαρώς στοματικά αίτια (τερηδονισμένοι οδόντες, ουλίτιδα,περιοδοντίτιδα, κλπ., παθήσεις του βλεννογόνου του στόματος, κλπ), τότε πρέπεινα ερευνηθούν προσεκτικά ο στοματοφάρυγγας, ο ρινοφάρυγγας, το ανώτεροαναπνευστικό σύστημα με τις παραρρίνιες κοιλότητες, το κατώτερο αναπνευστικόκαι το γαστρεντερικό σύστημα και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Πρέπει ναλέγεται σε κάποιον ότι μυρίζει άσχημα το στόμα του;
Όσοιτολμήσουν να πληροφορήσουν κάποιον ότι μυρίζει άσχημα το στόμα του ή αναπνοήτου, κινδυνεύουν να γίνουν αντιπαθείς. Το να πεις σε κάποιον ότι μυρίζει άσχηματο στόμα του είναι ψυχοτραυματικό και γιαυτό ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για νατο πληροφορηθεί κανείς είναι να το μάθει από το γιατρό του. Βεβαίως οιασφαλέστεροι πληροφοριοδότες είναι οι γονείς, ο σύζυγος ή η σύζυγος ή οι στενοίσύντροφοι και συνεργάτες. Οι μητέρες αντιλαμβάνονται οποιαδήποτε αλλαγή τωνοσμών του παιδιού τους. Όλες οι δύσοσμες εκπνοές από τη μύτη σε παιδιά πουαναφέρονται στους ΩΡΛ, κατά κανόνα υποκρύπτουν κάποιο ξένο σώμα που έχει βάλειτο παιδί στη ρινική του κοιλότητα και έχει αρχίσει να σήπεται ή να δημιουργείμια οξεία λοίμωξη και φλεγμονή
Ηκακοσμία του στόματος αποτελεί ένα μεγάλο παράγοντα αφαίρεσης αυτοεκτίμησης καιαυτοπεποίθησης για πολλά άτομα, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ηχρόνια κακοσμία του στόματος και της δύσοσμης εκπνοής ορισμένων ατόμωναποτέλεσε πυροδοτικό μηχανισμό διάλυσης σχέσεων και γάμων. Συνεπώς οι ασθενείςμε κακοσμία του στόματος πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξαιρετική προσοχή, νατους αφιερώνει κανείς πολύ χρόνο, παίρνοντας προσεκτικότατο ιστορικό και νατους οδηγεί σε ασφαλή μόνιμη λύση του προβλήματος.
Η στοματικής αιτιολογίαςκακοσμία προέρχεται από την ανεξέλεγκτη οδοντική πλάκα, την περιοδοντική νόσο,την ξηροστομία, τις κακές προσθετικές εργασίες και ιδιαιτέρως τη βακτηριδιακήυπερανάπτυξη στο οπίσθιο τριτημόριο της γλώσσας.
Η ράχη της γλώσσας,εξαιτίας των θηλών που είναι εγκατεστημένες, κυρίως στο οπίσθιο τριτημόριό της,διαμορφώνουν μια πολύ εκτεταμένη επιφάνεια, η οποία παγιδεύει νεκρωμέναεπιθηλιακά κύτταρα, λευκοκύτταρα και κατάλοιπα τροφίμων.
Όλα αυτά εξασφαλίζουν τουπόστρωμα πάνω στο οποίο γίνεται η βακτηριδιακή διάσπαση και η παραγωγή τωνπτητικών θειούχων δύσοσμων ενώσεων.
Το βούρτσισμα της ράχηςτης γλώσσας με την οδοντόβουρτσα θα ήταν πολύ επωφελές, αν ήταν εφικτό τοβούρτσισμα της οπίσθιας μοίρας της ράχης της γλώσσας. Οι περισσότεροιαποφεύγουν να βουρτσίζουν τη γλώσσα τους σε βάθος, διότι τους διεγείρεται τοαντανακλαστικό του εμέτου.
Ο καθαρισμόςτης ράχης της γλώσσας είναι πραγματοποιήσιμος, όταν αρχίζει από τη μέση τηςράχης της γλώσσας και συνεχίζεται προς τα έξω, αλλά αυτό δεν συνεισφέρει στονπλήρη καθαρισμό της. Παρά τούτο βρέθηκε ότι η καθημερινή απόξεση της γλώσσαςεπί 7 ημέρες έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην απομάκρυνση των βακτηριδίων Mutansstreptococci και Lactobacili , καθώς και στην ελάττωση της κακοσμίαςτου στόματος.
Παθολογικέςκαταστάσεις του ανώτερου αναπνευστικού, που συνοδεύονται από κακοσμία
Μια χρόνια ρινοκολπίτιδαεπηρεάζει τη δυνατότητα της φυσιολογικής λειτουργίας του κροσσωτού επιθηλίουπου καλύπτει τις ρινικές και παραρρίνιες κοιλότητες. Αυτή η δυσλειτουργίαεπηρεάζει την καθαριστική ιδιότητα των κροσσών, πράγμα που επιτρέπει τη στάσηκαι λίμναση των εκκρίσεων, τον υπερπολλαπλασιασμό των παθογόνων βακτηριδίων. Ηχρόνια λίμναση των εκκρίσεων στους παραρρίνιους κόλπους και ο χρόνιοςοπισθορρινικός κατάρρους δύσοσμων εκκρίσεων προκαλεί την αναπαραγωγή δύσοσμηςαπόπνοιας κυρίως από τη μύτη αλλά και από το στόμα.
Το μπούκωματης μύτης που συνοδεύει μια ρινοκολπίτιδα και η στοματική αναπνοή του αρρώστουμε τη συνοδό ξηροστομία ευνοούν την εκδήλωση κακοσμίας από το στόμα, ιδίως τηςπρωινές ώρες. Η πρωινή κακοσμία αυτού του τύπου διαφέρει από την φυσιολογικήπρωινή κακοσμία που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Η πρωινήκακοσμία του στόματος είναι καλοήθης και υποχωρεί μόλις πάρει κανείς πρωινό καιπλύνει το στόμα του.
Συστηματικέςκαταστάσεις που συνοδεύονται από κακοσμία του στόματος
Μερικές συστηματικέςνόσοι συνοδεύονται από κακοσμία του στόματος, η οποία στην ουσία είναι μιαχαρακτηριστική για τη νόσο δυσοσμία του εκπνεόμενου αέρα. Η παρουσία μιαςδύσοσμης εκπνοής που διαρκεί αρκετές ημέρες μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχεικάποια παθολογοανατομική οντότητα σε κάποιο σημείο του κατώτερου αναπνευστικού,στο οποίο παράγονται δύσοσμα πτητικά αέρια.
Τα προϊόντα τουμεταβολισμού που παράγονται σε ορισμένες συστηματικές παθήσεις είναι δύσοσμεςπτητικές χημικές ενώσεις, οι οποίες αφού εισέλθουν στην κυκλοφορία εξέρχονταιδια των πνευμόνων, προσδίδοντας στην εκπνοή του ασθενούς τη χαρακτηριστική γιατη νόσο δύσοσμη απόπνοια.
Σε περιπτώσεις μιαςβρογχικής ή πνευμονικής κακοήθειας ο ασθενής μπορεί να έχει έντονα δύσοσμηεκπνοή, την οποία αισθάνεται αμέσως ο εξεταστής. Αν κάτι τέτοιο γίνει αντιληπτόαπαιτείται αμέσως ακτινογραφικός έλεγχος του θώρακος και λεπτομερής εξέταση απόπνευμονολόγο.
Μερικές οσμές που εκπέμπονται με την εκπνοή από τοστόμα ασθενών είναι παθογνωμονικές, όπως η "φρουτώδης" απόπνοια της διαβητικήςκετοξέωσης, λόγω υπερπαραγωγής στο ήπαρ και συσσώρευσης κετονικών σωμάτων(ακετοξικό β-υδροξυβουτυρικό και ακετόνη) στο αίμα της συστηματικής κυκλοφορίαςκαι της αποβολής τους δια των πνευμόνων.
Στην κίρρωση υπάρχειχαρακτηριστική απόπνοια μούχλας ή μπαγιατίλας (foetor hepaticus).
Oι υγιείς άνθρωποι δενέχουν κακοσμία στόματος γαστρεντερικής αιτιολογίας, καθώς τα αέρια από τηνανώτερη μοίρα του γαστρεντερικού σωλήνα δεν αναμειγνύονται με τον εκπνεόμενοαέρα. Ο εμετός , η ερυγές επιτρέπουν μεν την αποβολή οσμών, οι οποίες όμωςαντικειμενικά δεν διαρκούν επί μακρόν.
Η κατακράτηση, η λίμνασηκαι η σήψη άπεπτων ή τροφών, που μερικώς έχουν πεφθεί, όπως τούτο συμβαίνει,όταν υπάρχει οισοφαγοφαρυγγικό εκκόλπωμα συνοδεύεται από κακοσμία του στόματος.
Υπάρχειεπιβεβαιωμένη σχέση της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) και της κακοσμίαςτου στόματος
Μιαλοίμωξη, μια φλεγμονή ή μια κακοήθεια σε κάποια περιοχή του γαστρεντερικούσωλήνα ή των κατωτέρων αναπνευστικών οδών περιλαμβανομένου και στοματοφάρυγγα,των παρίσθμιων αμυγδαλών και της γλωσσικής αμυγδαλής μπορεί να συνοδεύεται απόεπίμονη δύσοσμη στοματική απόπνοια.
Οιεξελκώσεις στο φάρυγγα, η χρονία αμυγδαλίτιδα, οι τραυματικές εσχάρες μετά απόαμυγδαλεκτομή η χρονία βρογχίτιδα, η πνευμονία, η βρογχεκτασία και η φυματίωσηόλα έχουν αναφερθεί ότι συνοδεύονται από κακοσμία του στόματος ή δύσοσμη εκπνοήαπό το στόμα.
Αποκλεισμόςτης μη οργανικής αιτιολογίας ή ψυχογενούς κακοσμίας του στόματος
Η κακοσμία του στόματοςμπορεί να είναι μια φανταστική κατάσταση ή να μεγαλοποιείται στη σκέψη μερικώνανθρώπων που δεν έχουν ψυχική ισορροπία η υγεία.
Η κατάθλιψη, τοσωματοποιημένο άγχος το οργανικό εγκεφαλικό σύνδρομο, η επιληψία του κροταφικούλοβού και η σχιζοφρένεια έχουν συσχετιστεί με την ψυχογενή κακοσμία τουστόματος.
Σεμερικές περιπτώσεις αναφέρεται και η στοματοκακοσμική φοβία, δηλαδή η παρουσίαπαθολογικού φόβου που αναφέρει κάποιος ότι πιθανόν μυρίζει άσχημα το στόμα του.Ακόμη και επί απουσίας ψυχικής νόσου, η παρουσία κακοσμίας του στόματος σεκάποια άτομα είναι φανταστική.
Αντιμετώπισητης κακοσμίας του στόματος
Η αναζήτησηοδοντιατρικών προβλημάτων, περιοδοντικής νόσου, προσφάτων στοματικών ή ΩΡΛεπεμβάσεων, η ρινοκολπίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, χρονία αμυγδαλίτιδα,οπισθορρινικός κατάρρους, αν υπάρχουν μπορεί να αποκαλύψουν το αίτιο τηςκακοσμίας του στόματος.
Η κακοσμία του στόματος με κλειστά τα ρουθούνια τουασθενούς είναι στοματικής, στοματοφαρυγγικής ή βρογχοπνευμονικής προέλευσης καιγίνεται αντιληπτή από τον εξεταστή, ο οποίος βεβαίως βρίσκεται πλησίον τουστόματος του ασθενούς σε απόσταση αναπνοής.
Στη συνέχεια κλείνει ο ασθενής το στόμα του καιεκπνέει από τη μύτη. Αν γίνει αντιληπτή η δυσοσμία του εκπνεόμενου αέρα η αιτίατης εντοπίζεται στις ρινικές κοιλότητες ή μία από τις δυο ρινικές κοιλότητες,κάποιον από τους παραρρινίους κόλπους ή το ρινοφάρυγγα ή τους πνεύμονες.
Αν είναι δύσοσμος ο εκπνεόμενος αέρας από τη μύτη καιτο στόμα πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείεται κάποιο παθολογικό πρόβλημα στοκατώτερο αναπνευστικό σύστημα (βρόγχοι, πνεύμονες) και να αποκλείεται ησυστηματική αιτιολογία και η χρονία ή λανθάνουσα ρινοφαρυγγίτιδα.
Δοκιμάστε τους παρακάτωφυσικούς τρόπους πρόληψης ή περιορισμού της κακοσμίας του στόματος:
- Βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας. Η γλώσσα (ιδιαίτερα η ρίζα της) αποτελείιδανικό μέρος για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Επομένως, όταν πλένετε τα δόντιασας, καλό θα ήταν να βουρτσίζετε και τη γλώσσα κινώντας την οδοντόβουρτσα απαλάπρος τα πίσω.
- Φροντίζετε το στόμα σας να είναι πάντα ενυδατωμένο. Η ξηρή στοματική κοιλότητααποτελεί αιτία δυσάρεστης αναπνοής. Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά καιπίνετε πολύ νερό.
- Αναζωογονήστετο στόμα σας. Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό καθαριστικό με βότανα, όπως το τσάιμε μέντα ή το κάρδαμο (μασήστε χωρίς να καταπιείτε). Μασήστε λίγο μαϊντανό που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές από τις άλλες τροφές.
- προσοχή στο τι τρώμε. Ένα στόμα με άσχημη οσμή, γίνεται ακόμηπιο...κάκοσμο, όταν τρώμε τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κουνουπίδι,κ.α. Πρέπει να εντάξουμε περισσότερες τροφές με υδατάνθρακες, περισσότεραλαχανικά, και φρούτα και να πίνουμε τσάι. Ειδικά το τσάι με τις πολυφαινόλεςπου περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για τηνκακοσμία
- Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
- Κόψτε το κάπνισμα ή ελαττώστε το τσιγάρο. Επίσης και το αλκοόλ δεν βοηθά.
- Παλιάπιπίλιζαν μπαχαρικό γαρύφαλλο που βοηθούσε στην όμορφη αναπνοή.
- Θα πρέπει να πλένετε τα δόντιαμετά από κάθε γεύμα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά.
Καλό είναι πάντως να μάθετε την αιτία της κακοσμίας πηγαίνοντας στον γιατρό.....
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου