728x90 AdSpace

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

H Κλιματική αλλαγή φέρνει στην χώρα μας επιδημίες από σοβαρές ασθένειες που είτε είχαμε ξεχάσει, είτε δεν είχαμε ποτέ παλαιότερα.


Του Αλέξανδρου Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Κορυφαίοι επιστήμονεςδιεθνώς είναι κατηγορηματικοί ότι η παγκόσμια θερμοκρασία στη Γηαυξάνεται σταδιακά. Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι θερμοκρασίες αναμένεται νααυξηθούν κατά 1,8 – 4 ̊C ως το 2100.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη προσδιορίσειτις επιπτώσεις που θα έχουν στην υγεία οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ηάνοδος της στάθμης της θάλασσας και το επιπλέον λιώσιμο των πάγων, τουχιονιού, και του παγωμένου εδάφους. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θαγίνουν συχνότερα και αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγικότητα τωντροφίμων, την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, την ποιότητα του αέρα,και την κατανομή φυτών και ζώων. Αυτές οι βλαπτικές επιδράσεις δεν είναιαπαραίτητα καινούργιες, ωστόσο η κλιματική αλλαγή αναμένεται να τιςκάνει πολύ χειρότερες. Αυτοί που θα υποφέρουν θα είναι τα πιο ευάλωταάτομα, και συγκεκριμένα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί και, γεγονόςιδιαίτερα σημαντικό, όσοι πάσχουν ήδη από ασθένειες και όσοι δεν έχουνπρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Αγγειοκαρδιακές καιαναπνευστικές παθήσεις επιδεινώνονται με την αύξηση της θερμοκρασίας όπωςκαι άλλες αρρώστιες. Αυξημένοι τραυματισμοί, ψυχολογικές διαταραχές καιαπ’ ευθείας θάνατοι μπορεί να επέλθουν από τα ισχυρά και εκτεταμένακύματα καύσωνα αλλά και από πλημμύρες, καταιγίδες, και άλλα ακραίακαιρικά φαινόμενα. Αν και ίσως σε πιο ψυχρά κλίματα θάνατοι απόκρυοπαγήματα να μειωθούν ή εξαφανιστούν, το ποσοστό αυτό είναι πολύμικρό για να εξισορροπήσει τις αρνητικές επιπτώσεις.
Πιθανή είναι επίσης ηαύξηση των επιδημιών. Αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας βοηθούνστην εξάπλωση των λοιμωδών ασθενειών, πολλές από τις οποίες είχανσχεδόν εξαφανιστεί μέχρι τώρα όπως η χολέρα, η πανούκλα κτλ. Η πανούκλαείναι ανύπαρκτη στην Ευρώπη και συντατάται σπάνια σε άτομα πουταξιδεύουν στην Ευρώπη από άλλες χώρες. Ενδεχόμενη απειλή μπορούν νααποτελέσουν η νόσος του Lyme και η εγκεφαλίτιδα που μεταφέρεται απότσιμπούρια, ασθένειες οι οποίες θεωρούνται ήδη ενδημικές στην Ευρώπη. Μετην κλιματική αλλαγή, είναι πιθανό κρούσματα εγκεφαλίτιδας να αρχίσουννα εμφανίζονται και σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα καιγεωγραφικά πλάτη. Η μεγαλύτερη συχνότητα των πλημμυρών λόγω τηςκλιματικής αλλαγής ενδέχεται να αυξήσει και τους κινδύνους από τιςασθένειες αυτές.
Πολλά από τα βακτήρια που προκαλούντέτοιες ασθένειες βρίσκουν καταφύγιο μέσα στα άλγη και τουςζωοπλαγκτονικούς οργανισμούς. Η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί την άνθισητων άλγεων και επομένως τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων αυτών ενώ πολλέςφορές μεταλλάσσονται γενετικά σε καινούρια και ανθεκτικότερα είδη. Οιλοιμώξεις αυτές μεταδίδονται κυρίως μέσω του νερού. Έτσι όταν το νερόείναι λίγο και κακής ποιότητας, και οι άνθρωποι πολλοί και απροστάτευτοι(χωρίς τροφή, εμβολιασμούς και περίθαλψη), το ξέσπασμα μιας επιδημίαςμπορεί να αποβεί μοιραίο για χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως παιδιά.
Οι πλέονευάλωτες ομάδες λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι:
  • Οιηλικιωμένοι
  • Ταπαιδιά
  • Ταάτομα με χρόνια προβλήματα υγείας που βρίσκονται σε συνεχή ιατρική 
παρακολούθηση
  • Οιφτωχοί με προβληματική διατροφή και υποσιτισμό που κατοικούν σε περιοχές 
χαμηλού εισοδήματος με δύσκολη πρόσβασηστις υπηρεσίες υγείας.
  • Οικάτοικοι νησιώτικων και ορεινών περιοχών που παρατηρείται λειψυδρία και 
εξεύρεσης υγιεινής τροφής.
  • Μετανάστεςπου βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό από την αγορά εργασίας τις 
κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι σημαντικότερες επιπτώσειςόμως  είναι, όχι οι άμεσες αλλά,αυτές που θα ακολουθήσουν λόγω της διαταραχής των οικοσυστημάτων και τωνφυσικών πόρων σε συνδυασμό με την κακή ή ελλιπή ιατρική περίθαλψη.Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε αρρώστιες από τη μόλυνσηκαι ρύπανση του άμεσου περιβάλλοντος, όπως διάρροιες, υποσιτισμός καιπείνα, άσθμα και άλλες αλλεργικές παθήσεις. Αύξηση της θερμοκρασίας  προκαλι εξάπλωση των ασθενειών πουμεταδίδονται από έντομα (π.χ. κουνούπια), δεδομένου ότι τα έντομα αυτά εξαπλωνονταισε μεγαλύτερα πλάτη αλλά και ύψη. Ο βαρύς χειμώνας βοηθά να σκοτωθούν οιπρονύμφες των εντόμων. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές πέρα απότις τροπικές, έχει οδηγήσει να περνά ο χειμώνας με θερμοκρασίες άνω των 15οC μεαποτέλεσμα να πολλαπλάσιάζονται τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια με ταχύτατουςρυθμούς. Αυτό συμβαίνει πιά και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ετσι ασθένειεςάγνωστες ή που είχαν εκλείψει βρίσκονται σε αύξηση.
Οι δώδεκαθανατηφόρες ασθένειες και επιδημίες που ευνοούνται από την κλιματική αλλαγήείναι: Η Γρίπη των Πτηνών, η ασθένεια Babesiosis, που μεταδίδεται από τατσιμπούρια, ο ιός Εμπολα, τα εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα, η Μπορρελίωση, ηπανούκλα, η φυματίωση, η ασθένεια του ύπνου, που μεταδίδεται από τη μύγα τσετσε, ο υπερτροφισμός από τα φύκια, ο πυρετός Rift Valley, ο κίτρινος πυρετόςκαι η χολέρα.
Η όλη κατάσταση επιτείνεται με την μετακίνησηπληθυσμών σε ασφαλέστερα μέρη, οπότε υπάρχει και αύξηση νοσημάτων σε μέρη πουδεν είχαν προσβληθεί.
Κατηγορίες επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγήςστην υγεία
α) Άσθμα, αναπνευστικέςαλλεργίες και ασθένειες από τον ατμοσφαιρικό αέρα

β) Νεοπλάσματα

γ) Καρδιοαναπνευστικάπροβλήματα και εμφράγματα

δ) Τροφιμογενείς ασθένειεςκαι λοιμώξεις

ε) Νοσηρότητα καιθνησιμότητα από τη ζέστη

στ) Επιπλοκές στην ανθρώπινηανάπτυξη

ζ) Ψυχική υγεία καιδιαταραχές άγχους

η) Νευρολογικές διαταραχές

θ) Ασθένειες πουπροκαλούνται από φορείς

ι) Ασθένειες πουπροκαλούνται από το νερό

ια) Νοσηρότητα καιθνησιμότητα από τον καιρό (ακραία καιρικά φαινόμενα)
Σύμφωνα με τον ΠαγκόσμιοΟργανισμό Υγείας, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές γιατην υγεία, θα είναι σημαντικοί και θα ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφικήπεριοχή. Η υγεία ενδέχεται να επιβαρυνθεί από τον υποσιτισμό, τηδιάρροια και την ελονοσία, που αποτελούν αιτία θανάτου 6,5 εκατομμυρίωνανθρώπων κάθε χρόνο. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μετανάστευση τωνπληθυσμών και σύνθετες επιδημιολογικές παράμετροι έχουν τροποποιήσει τησυμπεριφορά των ιών. Νέοι ιοί που μεταδίδονται με κουνούπια ανακαλύπτονται κάθεχρόνο σε παγκόσμια βάση ενώ άλλοι ιοί μεταφέρονται μεταξύ των ηπείρων. Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από δάγκειο πυρετόκαι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από ελονοσία, εκτιμά ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι,διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Οι κίνδυνοι για την Υγεία που σχετίζονται μετην κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι σημαντικοί και διαφορετικοί από περιοχή σεπεριοχή και συχνά θα είναι μη αναστρέψιμοι
Τις επόμενες δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές θαφέρουν νέες ασθένειες, άγνωστες μέχρι τώρα. Τα πρώταπεριστατικά λοίμωξης από τον ιο του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας καταγράφηκαν τονΑύγουστο του 2010. Τότε επικράτησε πανικός και οι ειδικοί εντομολόγοι προειδοποιούσανότι «ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι να γίνει απολύμανση σε κάθε περιοχήμε στάσιμο νερό ακόμη και μέσα στα αστικά κέντρα».
Η σκόνη της Σαχάρας, που συχνά επισκέπτεται τηχώρα μας από την Αφρική, συνδέεται με την εξάπλωση της νόσου του Lyme (λάιμ)στην Ελλάδα και αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση των λεγόμενων «εξωτικών»ασθενειών πλήττουν την Ευρώπη εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Ο δάγγειος, που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικόπυρετό και ο ιός Chikungunya, που προκαλεί έντονες αρθραλγίες, θαδημιουργήσουν τα προσεχή χρόνια επιδημίες στις χώρες της Μεσογείου». Ο Ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως κατά τα τελευταίαχρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη. Τα πιο σοβαρά συστηματικά νοσήματαπου μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλουκαι η ελονοσία. Οι σκνίπες είναι μέσο μετάδοσης κάλα αζάρ που δυστυχώςτσιμπούν και κατά την διάρκεια της ημέρας. 
Σποραδικά κρούσματα δάγκειου πυρετούέχουν αναφερθεί επίσης στην Ελλάδα. Ο δάγκειος πυρετός προκαλούσε πριν το 1990επιδημίες στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί στην Ελλάδα, ηεκτεταμένη διασπορά της νόσου στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική σεσυνδυασμό με τις κλιματολογικές αλλαγές και τα υψηλά ποσοστά μεταναστών καιπροσφύγων από τις χώρες αυτές δημιουργεί φόβους επανεμφάνισης κρουσμάτων στομέλλον. Το κουνούπι που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό συνήθως αναπαράγεται κοντάσε κατοικίες χρησιμοποιώντας το γλυκό νερό που λιμνάζει. Εισβάλλει μεκεφαλαλγία, οπισθοβολβικό άλγος και ισχυρή μυαλγία, οσφυαλγία, δερματικήυπερευαισθησία, εξάνθημα, ανορεξία, ναυτία, έμετο. Σε σοβαρές περιπτώσειςεμφανίζεται αιμορραγικό εξάνθημα και αιμορραγίες σε διάφορες εστίες τουσώματος. Μετά το τσίμπημα κουνουπιού συρρέουν τοπικά παράγοντες φλεγμονής,εκλύεται ισταμίνη με αποτέλεσμα την εμφάνιση κνησμού, πρηξίματος, ερυθρότητας.Η τοπική εφαρμογή αντισηπτικού και αντιισταμινικής αλοιφής ανακουφίζει από τασυμπτώματα και παρέχει αντισηψία.



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: H Κλιματική αλλαγή φέρνει στην χώρα μας επιδημίες από σοβαρές ασθένειες που είτε είχαμε ξεχάσει, είτε δεν είχαμε ποτέ παλαιότερα. Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top