728x90 AdSpace

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

17 ωφέλιμες τροφές για την υγεία της καρδιάς



ΕπιμέλειαΚλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος, medlabnews.gr
1.ΦΡΕΣΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
 Τα φρέσκα βότανα προσφέρουν γεύση και άρωμαστο φαγητό μας και με τη χρήση τους μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος τουαλατιού και του λίπους  που θαχρησιμοποιούσαμε κατά το μαγείρεμα. Το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το  θυμάρι και η ρίγανη περιέχουν πολύτιμα γιατην υγεία της καρδιάς αντιοξειδωτικά.

2.ΜΑΥΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
 Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε ευεργετικάσυστατικά όπως  φολικό οξύ,αντιοξειδωτικά,  μαγνήσιο το οποίο βοηθάστη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση τηςχοληστερίνης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
TIP: τα κονσερβοποιημένα μαύρα φασόλια μπορούννα προσφέρουν νοστιμιά σε σούπες και σαλάτες. Ξεπλύνετε με νερό για νααπομακρυνθεί το επιπλέον αλάτι.

3.ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΡΕΣΒΕΡΑΤΡΟΛΗ
 Εάν πίνετε αλκοόλ, λίγο κόκκινο κρασί αποτελείμία υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες πουπεριέχει είναι δύο σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες  που μπορούν να προστατεύσουν τα τοιχώματα τωναρτηριών ενώ το κόκκινο κρασί βοηθά επίσης στη αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL.
TIP: μην υπερβαίνεται το ένα ποτήρι την ημέραοι γυναίκες και τα ένα-δύο ποτήρια οι άνδρες και βέβαια συμβουλευτείτε τογιατρό σας για την τακτική κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Το αλκοόλ επίσης μπορείνα προκαλέσει πρόβλημα σε άτομα που παίρνουν ασπιρίνη και άλλες φαρμακευτικέςαγωγές. Επίσης παν μέτρον άριστον καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί αντίστροφανα βλάψει την καρδιά.

4.ΣΟΛΟΜΟΣ
Οσολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 και αποτελεί μία κορυφαία τροφή για την υγείατης καρδιάς. Τα ωμέγα-3 μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών οι οποίεςμπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Ο σολομός επίσης μειώνει ταεπίπεδα των τριγλυκεριδίων και τη φλεγμονή.
TIP: μαγειρέψτε τον στη λαδόκολλα μαζί μεβότανα και λαχανικά για ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα

5.ΤΟΝΟΣ
 Ο τόνος είναι επίσης μία καλή πηγή ωμέγα-3 καικοστίζει λιγότερο από τον σολομό. Ο λευκός τόνος περιέχει περισσότερα ωμέγα-3από άλλες ποικιλίες.
TIP: Για ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα ψήστεφιλέτο τόνου και αρωματίστε τον με άνηθο και λεμόνι. Εάν καταναλώνετε τόνο σεκονσέρβα, προτιμήστε τον κονσερβοποιημένο σε νερό και όχι σε λάδι.

6.ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
 Το λάδι αυτό το οποίο προέρχεται από το πρώτο πάτηματης ελιάς  είναι εξαιρετικά πλούσιο σεπολυφαινόλες και μονοακόρεστα λίπη. Όταν το ελαιόλαδο αντικαθιστά το κορεσμένολίπος όπως το βούτυρο, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης ενώ οι πολυφαινόλεςπροστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.

7.ΚΑΡΥΔΙΑ
 Μία μικρή χούφτα καρύδια την ημέρα μπορεί ναμειώσει την χοληστερίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής στις αρτηρίες τηςκαρδιάς. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, μονοακόρεστα λιπαρά και ίνες.  Ακόμα πιο ωφέλιμα αποδεικνύονται τα καρύδιαόταν αντικαθιστούμε με αυτά άλλα πρόχειρα σνακ όπως είναι τα πατατάκια και ταμπισκότα, καθώς ο οργανισμός μας δέχεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά καιλιγότερες θερμίδες.
TIP: μία χούφτα καρύδια έχει περίπου 300 θερμίδες.Μπορείτε να τα προσθέσετε σε μία δροσερή σαλάτα απογειώνοντας έτσι και τη γεύσητης.

8.ΑΜΥΓΔΑΛΑ
 Τα αμύγδαλα ταιριάζουν πολύ με λαχανικά, ψάρι,κοτόπουλο και γλυκά. Είναι πλούσια σε Βιταμίνη Ε, φυτικές στερόλες, ίνες καιευεργετικά για την καρδιά λιπαρά. Τα αμύγδαλα ίσως βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη.


9.ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ
 Οι γλυκοπατάτες είναι μία πιο υγιεινή επιλογήαπό τις κανονικές πατάτες για τους ανθρώπους που ανησυχούν για τον διαβήτη.Διαθέτουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο ενώ είναι πλούσιες σε ίνες, Βιταμίνη Ακαι λυκοπένιο, βοηθώντας την υγεία της καρδιάς.
TIP: ενισχύστε τη γλυκιά τους γεύσηπροσθέτοντας κανέλα και χυμό γλυκολέμονου.

10.ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
 Ένα από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα φρούτα,το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε πηκτίνη η οποία βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης,και σε κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μία μικρή έρευναέδειξε ότι ο χυμός πορτοκαλιού πιθανόν βοηθά τη λειτουργία των αιμοφόρωναγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση μέσω του αντιοξειδωτικού εσπεριδίνη.
TIP: ένα μέτριο πορτοκάλι έχει περίπου 62θερμίδες και 3γρ ινών.

11.ΣΕΣΚΟΥΛΑ
 Τα σέσκουλα είναι πλούσια σε κάλιο καιμαγνήσιο, δύο μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέονπεριέχουν ίνες, Βιταμίνη Α και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν γενικότερατην υγεία της καρδιάς.
TIP: Μπορείτε να τα σοτάρετε με ελαιόλαδο καισκόρδο και να τα σερβίρετε ως συνοδευτικό σε κόκκινο κρέας ή ψάρι. Επίσης τασέσκουλα προσφέρουν μία ιδιαίτερη νοστιμιά αν προστεθούν σε χορτόπιτες.
12.ΚΑΡΟΤΑ
 Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα καρότα ίσωςβοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνουανάπτυξης διαβήτη. Είναι επίσης ένα από τα κορυφαία τρόφιμα στη μάχη κατά τηςχοληστερίνης χάρις στις άφθονες διαλυτές ίνες που περιέχουν.


13.ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ
 Το γιαούρτι είναι γνωστό για την ευεργετικήτου επίδραση στα οστά όμως φαίνεται ότι ρυθμίζει επίσης την αρτηριακή πίεση. Τογάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο και το γιαούρτι περιέχει τη διπλάσιαποσότητα. Προτιμήστε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ώστε να λάβετε τα οφέλη τουχωρίς να επιβαρυνθείτε με επιπλέον λίπος.

14.ΚΑΦΕΣ
 Ο καφές και το τσάι είναι πιθανόν ωφέλιμα γιατην καρδιά βοηθώντας στην προστασία από τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Έρευνες δείχνουνότι τα άτομα που πίνουν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ίσως μειώνουν τον κίνδυνοκατά 25%, με τον καφέ χωρίς καφεΐνη να είναι αντίστοιχα ωφέλιμος. Ωστόσοσυνιστάται προσοχή σε άτομα που έχουν ήδη διαβήτη ή υπέρταση καθώς η καφεΐνημπορεί να  περιπλέξει αυτές τιςκαταστάσεις.

15.ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ
 Η προσθήκη καυτερού πιπεριού στο φαγητόπιθανόν βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.Μία μικρή έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι η προσθήκη καυτερού πιπεριού σεχάμπουργκερ έδωσε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης σε υπέρβαρους εθελοντές.
TIP: Με την προσθήκη καυτερού πιπεριού σταφαγητά σας μπορείτε να προσφέρετε νοστιμιά και δεν χρειάζεται ναχρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα αλατιού.


16.ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ
 Το θαλασσινό αλάτι ίσως είναι μία πιο υγιεινήεπιλογή για τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα αμαγείρευτα φαγητά οι μεγάλοικρύσταλλοι του θαλασσινού αλατιού προσφέρουν περισσότερη γεύση βοηθώντας έτσινα περιοριστεί η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Όπως και να έχει όμως, πάνταχρειάζεται προσοχή καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι περιέχει1.120-2.000 mg νάτριου ενώ το ημερήσιο όριογια τους περισσότερους ανθρώπους είναι 1.500 mg. Και βέβαια με το μαγείρεμα το γευστικό πλεονέκτημα τουθαλασσινού αλατιού χάνεται.

17.ΚΕΡΑΣΙΑ
 Τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες,αντιοξειδωτικές  ουσίες που πιθανόνπροστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Όλα τα είδη κερασιών προσφέρουν οφέλη στηνκαρδιά, τα μεγάλα κόκκινα κεράσια, τα βύσσινα καθώς και τα αποξηραμένα κεράσιακαι ο χυμός κεράσι.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: 17 ωφέλιμες τροφές για την υγεία της καρδιάς Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top