Εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια παρέμειναν κλειστά, οι αγορές και οι δρόμοι ερήμωσαν και τα μόνα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν ήταν τα οχήματα και τα ασθενοφόρα του υπουργείου Υγείας που μετέφεραν από μεγάφωνα μηνύματα προφύλαξης και υγιεινής: «Ο Έμπολα είναι πραγματικός, μην τρώτε το κρέας των νυχτερίδων, ούτε και φρούτα που έχουν μισοφαγωθεί από ζώα».
Αστυνομικοί με πολιτικά ρωτούσαν τους λιγοστούς περαστικούς για τον προορισμό τους και τους έστελναν πίσω στα σπίτια τους. Τα σχολεία έχουν διακοπές μέχρι τον Σεπτέμβριο.
«Η Φριτάουν είναι ήσυχη σαν νεκροταφείο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλόντιους Γουίλιαμς, ένας εργαζόμενος στις υπηρεσίες υγείας της πόλης. «Οι άνθρωποι έμειναν σπίτια τους, με τις πόρτες κλειστές. Πρέπει να τους χτυπάμε συνέχεια για να ανοίξουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος στο διάγγελμά του εξήγησε ότι κήρυξε αργία τη σημερινή ημέρα επειδή «η οικογένεια είναι το κλειδί στον αγώνα μας για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού Έμπολα».
«Ως κυβέρνηση, περιορίσαμε ορισμένες δραστηριότητες για να εντείνουμε τη μάχη κατά της ασθένειας. Ζητάμε από όλους τους κατοίκους της Σιέρα Λεόνε να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της ασθένειας», υπογράμμισε ο Κορόμα ο οποίος την 1η Αυγούστου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα 60-90 ημερών.
«Είναι απολύτως απαραίτητο να μεταφερθούν όσοι έχουν κολλήσει τον ιό σε ιατρικά κέντρα, όχι μόνο για να μην τον μεταδώσουν σε άλλους αλλά και για να αυξηθούν οι πιθανότητές τους να επιβιώσουν», διαβεβαίωσε.
Στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στα σύνορα με τη Γουινέα και τη Λιβερία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μέχρι σήμερα, η κατάσταση σήμερα ήταν σχετικά ήρεμη. «Οι άνθρωποι αναφέρουν τα κρούσματα εθελοντικά. Όλοι ανεξαιρέτως τήρησαν τη διαταγή και έμειναν στα σπίτια τους» είπε ο διευθυντής ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού του Καϊλαχούν, ο Φοντάι Σατζούμα. «Όλοι φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και συνεργάζονται», πρόσθεσε.
Στην πόλη Κενέμα, μια άλλη εστία της ασθένειας, τα καταστήματα έκλεισαν και τα μοτοταξί —που αποτελούν το βασικό μέσο μεταφοράς στην περιοχή— τράβηξαν χειρόφρενο. «Οι δρόμοι είναι έρημοι. Κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα, περιπολικά και στρατιωτικά οχήματα», είπε ένας δημοσιογράφος εξηγώντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο ανεφοδιασμός των κατοίκων με τρόφιμα.
Διαβάστε επίσης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου