728x90 AdSpace

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Και με καύσωνα, η άσκηση επιτρέπεται. Τι πρέπει όμως να προσέχουμε όταν ασκούμαστε;

ΕπιμέλειαΚική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Γιαόλους εκείνους που δεν θέλουν με την ζέστη να σταματήσουν την άσκησή τους,χρειάζεται απλά να προσέχουν απλά πράγματα για να μην συμβεί, αντί για καλό να κάνουντελικά κακό στην υγεία τους.

Κατά την άσκηση σε υψηλέςθερμοκρασίες περιβάλλοντος, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος καιξεκινά η εφίδρωση. Όταν η ατμοσφαιρική θερμοκρασία υπερβαίνει αυτήν τουσώματος και οι άλλοι θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί (αγωγή, μεταφορά καιακτινοβολία) δεν επαρκούν για την αποβολή μεγάλων θερμικών φορτίων, πρωταρχικόςμηχανισμός άμυνας ενάντια στην υπερθερμία καθίσταται η εξάτμιση τουιδρώτα. Η αποτελεσματικότητα της εξάτμισης ως μηχανισμού ψύξης εξαρτάταιαπό τη σχετική υγρασία. Εάν π.χ. η υγρασία είναι μεγάλη, η απομάκρυνσητης θερμότητας μέσω ψύξης ουσιαστικά καταργείται, παρά την απατηλήεντύπωση που δημιουργούν οι σταγόνες ιδρώτα που κυλούν στο δέρμα. Αυτότο είδος εφίδρωσης συνιστά μια άσκοπη απώλεια νερού, με συνέπεια τοάτομο να καθίσταται ιδιαίτερα επιρρεπές στον κίνδυνο αφυδάτωσης καιυπερθερμίας.
Η εφίδρωση όμως προϋποθέτειδιαστολή των αγγείων του δέρματος. Μια τέτοια όμως διαστολή, μαζί με τηναπώλεια του ιδρώτα, μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης..αντιρροπιστικά η καρδιά αυξάνει τους παλμούς της και οι νεφροί κατακρατούνΝάτριο το οποίο με τη σειρά του κρατάει νερό μέσα στον αγγειακό χώρο. Αν τοκυκλοφορικό σύστημα και ιδιαίτερα η καρδιά πάσχουν είναι αντιληπτό ότι τοανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να θερμορυθμίσει φυσιολογικά με αποτέλεσμα επιπτώσειςοι οποίες πολλές φορές είναι καταστροφικές.
Προκειμένου η κυκλοφορία καιη εφίδρωση να μπορούν να λειτουργούν στα πλέον κατάλληλα πλαίσια,απαιτείται επαρκής αναπλήρωση των απωλειών σε υγρά. Κύριος παράγονταςρύθμισης της ενυδάτωσης του οργανισμού είναι το αίσθημα της δίψας, όμως,για να εκδηλωθεί στον άνθρωπο το αίσθημα αυτό, πρέπει να εμφανίζει απώλειαυγρών από 0,8-2%, δηλαδή ήπια αφυδάτωση. Εκτός αυτού, ο μηχανισμός τηςδίψας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες του περιβάλλοντος καιπολλές φορές υποεκτιμά τις πραγματικές ανάγκες σε υγρά στη διάρκειαπαρατεταμένης άσκησης. Η ανεπαρκής αυτή πρόσληψη υγρών πιθανόν να έχειως αποτέλεσμα την πρόκληση αφυδάτωσης, ακόμη και σε περιπτώσεις πουπροσφέρονται υγρά, αλλά ο αθλούμενος δεν επιλέγει να τα καταναλώσει.
Η προφύλαξη για την πρόληψητων κινδύνων, περιλαμβάνει
  • Αποφεύγουμε την άσκηση τιςζεστές ώρες της ημέρας (10 π.μ.-6 μ.μ.), προτιμούμε να γυμναζόμαστε νωρίςτο πρωί ή αργά το απόγευμα.

  • Πίνουμε νερό πριν, κατά τηδιάρκεια και μετά την άσκηση. Στη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης πίνουμε250ml υγρά/15 λεπτά. Αν η άσκηση διαρκεί 1 ώρα,καλύτερη ενυδάτωση εξασφαλίζουν υγρά με περιεκτικότητα 4-8% σευδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.
  • Φοράμε ελαφρά, χαλαρά καιανοιχτόχρωμα ρούχα που επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα.

  • Ασκούμαστε κατά το δυνατόνμε χαμηλή ένταση και παρακολουθούμε τους καρδιακούς παλμούς.
  • Επιτρέπουμε στο σώμα μας10-15 λεπτά ανάπαυσης για κάθε 45-60 λεπτά δραστηριότητας.

  • Προσέχουμε ιδιαίτερα, ανείμαστε θερμοευαίσθητοι (π.χ. παχύσαρκοι).
  • Βάζουμε αντηλιακό, με  προσοχή όμως τα μάτια, καθώς ο ιδρώτας μπορείνα το παρασύρει στα μάτια, την ώρα της άθλησης.
Διαβάστε επίσης


Τι πρέπει να κάνετε με τον καύσωνα για να έχετε την υγεία σας




Read more: http://medlabkorner.blogspot;.com/2013/07/blog-post_582.html#ixzz3AFksoGlh
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Και με καύσωνα, η άσκηση επιτρέπεται. Τι πρέπει όμως να προσέχουμε όταν ασκούμαστε; Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top