728x90 AdSpace

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο σημαντικός ρόλος των προβιοτικών, πρεβιοτικών και συμβιοτικών στην Φυσιορρύθμιση

Δρ.Ιωάννης Τολιόπουλος, Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος,Ανοσολόγος της Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Τι είναι Προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ειδικές καλλιέργειες«καλών βακτηρίων» που αποκαθιστούν την υγεία και την ζωτικότητα του οργανισμού:

         Επηρεάζονταςθετικά το ανοσοποιητικό σύστημα
         Αποκαθιστώνταςτην εντερική χλωρίδα του οργανισμού
         Προάγονταςτην περισταλτική κίνηση του εντέρου
         Βοηθώνταςτον οργανισμό σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών
         Βελτιώνονταςτην διατροφική ισορροπία παρέχοντας τα απαραίτητα αμινοξέα και φυσικέςβιταμίνες

Τι είναι Πρεβιοτικά;

Πρεβιοτικά είναι διατροφικά συστατικά που διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίωνστο γαστρεντερικό σύστημα (GI tract). Η ινουλίνη είναι ένα πρεβιοτικό το οποίοσυνεισφέρει στην αύξηση του πληθυσμού των καλών βακτηρίων μέχρι και 10 φορές.Προσθέτοντας έναν τέτοιο πρεβιοτικό παράγοντα σε ένα προβιοτικό προϊόν, ηαύξηση των κυττάρων (καλών βακτηρίων) μπορεί να φτάσει στα πολλά δις μεαποτέλεσμα να δημιουργήσει μια σταθερή αποικία φιλικών βακτηριδίων στο έντεροκαι να θωρακίσει τον ανθρώπινο οργανισμό σε μέγιστο επίπεδο.
Επιπλέον, το γενικό επίπεδο της υγείας μας εξαρτάται από την υγιή και μεγάληποσοστιαία χλωρίδα που πρέπει να έχει σε φιλικά βακτήρια (microflora), τογαστρεντερικο σύστημα και την ικανότητά τους να ελέγχουν τα βλαβερά βακτήριακαι να βοηθούν στην λήψη διατροφικών στοιχείων με αποτέλεσμα την ρύθμιση τηςφυσιολογίας του εντέρου. Τα πρεβιοτικά παρέχουν μακράν το πιο ισχυρότεροευεργετικό αποτέλεσμα στο γαστρεντερικό σύστημα από τα καθιερωμένα προβιοτικά.

Τι είναι η ινουλίνη; Υπάρχει σε όλα ταπροβιοτικά προϊόντα;

ΟΧΙ. Η ινουλίνη βρίσκεται σε πρεβιοτικά προϊόντα. Είναι ένα φυσικό προϊόνπου βρίσκεται στις ρίζες βοτάνων και τροφή για τα ‘καλά’ βακτήρια στογαστρεντερικό σύστημα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ινουλίνη μπορεί να αυξήσειτην απορροφητικότητα του ασβεστίου (σημαντικό στοιχείο ειδικά γιαγυναίκες και παιδιά) κατά 18%. Ο Lac. Bulgaricus ήταν από τους πρώτουςγαλακτομήκυτες με τα καλύτερα προβιοτικά χαρακτηριστικά. (C. G. Vinderola, J.A.Reinherimer – Food Research int. 2003). Ο Lac. Bulgaricus ήταν πιοαποτελεσματικός από τον Lac. acidophilus στην ενίσχυση των επιπέδων τωνανοσοσφαιρινών στο βλεννογόνο των βρόγχων. (M. De Budeguer & Perdigon –Food & Agricultural Immunology1999).
Το συγκεκριμένο στέλεχος  Lac. Bulgaricus (L.b.) μπορεί νααναπαράγεται κάθε 20 λεπτά και να δημιουργεί αποικίες στο βλεννογόνο τουεντέρου, συνθέτοντας βιολογικά δραστικές ουσίες και ζωτικά ένζυμα για περίοδο10 έως 12 ημερών. Μετά τις 12 ώρες, ένα κύτταρο του (L.b.) μπορεί να αναπαράγειτον εαυτό του για πάνω από 68 δις βακτήρια.
Τα προβιοτικά είναι ειδικές καλλιέργειες «καλών βακτηρίων» που αποκαθιστούν την υγεία και τη ζωτικότητα του οργανισμού

Τι είναι τα Συμβιοτικά;
Τα «συμβιοτικά» είναι λειτουργικά τρόφιμα πουσυνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των προβιοτικών και πρεβιοτικών τροφίμων. Τα συμβιοτικά τρόφιμα συνδυάζουντα πλεονεκτήματα και των δύο προσθέτων, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται τογεγονός ότι τα πρεβιοτικά αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για συγκεκριμένα προβιοτικά.Οπότε και επιτυγχάνεται η επιβίωση των συγκεκριμένων αλυσίδων μικροβίωνμε τελικό σκοπό την αποικία τους στο παχύ έντερο.
Υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξειςπου εισηγούνται ότι τα προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιοτικά ίσωςβοηθούν στις ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις, φλεγμονές ή ασθένειες:
  • Διάρροια: Στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται διάρροια μετά από θεραπεία με ορισμένααντιβιοτικά, τα προβιοτικά πιθανόν να βοηθούν όπως επίσης και μετά από μόλυνσημε ροταϊό.
  • Σπαστικήκολίτιδα (σύνδρομο του ευερέθιστουεντέρου).
  • Νόσος Crohn.
  • Ελκώδηςκολίτιδα. Στις φλεγμονώδεις ασθένειες τουεντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, οι πάσχοντες βιώνουνσυμπτώματα, όπως οξεία διάρροια, εμετό και κοιλιακό πόνο. Οι φλεγμονώδειςασθένειες του εντέρου πιστεύεται ότι προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημααντιδρά αρνητικά σε συγκεκριμένα βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα,προκαλώντας φλεγμονή στο έντερο.
  • Έλκος στοστομάχι: Τα προβιοτικά πιθανόν να βοηθούν στην καταπολέμησητου ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που προκαλεί γαστρίτιδα, έλκοςστο πεπτικό σύστημα και, στη χειρότερη περίπτωση, καρκίνο.
  • Στιςμολυσματικές νόσους του εντέρου, μείωση της διάρκειας της λοίμωξης ιδιαίτερα μετο μικρόβιο Clostridium difficile.
  • Μετά απόχειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, πρόληψη και θεραπεία της φλεγμονής πουπροκύπτει.
  • Δυσανεξία στηλακτόζη.
  • Πρόληψηκαρκίνου του εντέρου.
  • Τερηδόνα καιουλίτιδα.
  • Για την πρόληψηκαι θεραπεία των μυκητιάσεων του γυναικείου κόλπου. Χρήσιμα φαίνεται να είναιτα προβιοτικά σε κάθε γυναίκα που παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδιαμε γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), ή ουρολογικές λοιμώξεις(κυστίτιδα).
  • Για την πρόληψηκαι θεραπεία των ουρολοιμώξεων.
  • Για τον καρκίνοτης ουροδόχου κύστης, μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου. Σημαντικά είναιτα αποτελέσματα από έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση προβιοτικώνσυνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουνπροκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες.
  • Για την πρόληψητου εκζέματος στα παιδιά.
  • Τα προβιοτικά συστήνονταισε περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά είναιχημικές ουσίες που σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών. Παρόλο πουστοχεύουν στην καταπολέμηση κάποιου βλαβερού μικροοργανισμού, καταστρέφουνπαράλληλα και τη χλωρίδα του εντέρου. Τα προβιοτικα, αναμφισβήτητα, μπορούν ναπρολάβουν, ακόμα και να αντιμετωπίσουν, την προκαλούμενη από τα αντιβιοτικά,διάρροια.
  • Τέλος,ενδιαφέρουσες μελέτες δείχνουν ότι ενδεχομένως ορισμένα βακτήρια τουεντέρου να παχαίνουν και ότι κάποια  προβιοτικά μπορεί ναβοηθούν στο αδυνάτισμα.
  • Αύξηση τηςαπορρόφησης ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό (απορρόφηση μαγνησίου καιασβεστίου.
  •  Ενίσχυσητου ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε λοιμώξεις του εντέρου.

Τα προβιοτικά επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα και αποκαθιστούν την εντερική χλωρίδα

Ένα πατενταρισμένο καινοτομικό μοντέλο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω σε συνδυασμόμε προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιοτικά εκφράζεται από την πατενταρισμένηΕλβετική φόρμουλα με το όνομα Probioflor® και Probioflor plus®. Οισυγκεκριμένες φόρμουλες έχουν παρασκευαστεί σε οικολογικά προστατευμένεςπεριοχές από όπου τα ωφέλιμα βακτήρια συλλέγονται, έχουν υποστεί τις απαραίτητες κλινικέςμελέτες και αποτελούν το νέο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής προβιοτικών με όλες τιςαπαραίτητες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βιβλιογραφία

Gibson GR, Roberfroid MB. Dietarymodulation of the human colonic microbiota: introducing the concept ofprebiotics. J. Nutr. 1995. Jun;125(6):1401-12.

Tannock, GW. Probiotics and prebiotics.Where are we going? Norfolk, UK: Caister Acad Press 2002.

Hickson M, D’Souza AL, Muthu N, RogersTR, Want S, Rajkumar C, and Bulpitt CJ. Use of probiotic Lactobacilluspreparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised doubleblind placebo controlled trial. BMJ. 2007. 14;335(7610):80.

Isolauri, E. Probiotics: Effects onImmunity, Am. J. Clin. Nutr. 2001. 73: 444S-450S.

Johns P, Pereira SL, Leonard AE, MukerjiP, Shalwitz RA, Dowlati L, Phillips RR, Bergana MS, Holton JD, and Das T.Cytoprotective agent in Lactobacillus bulgaricus extracts. Curr. Microbiol.2007. 54(2):131-5.

Wollowski I, Rechkemmer G, Pool-ZobelBL. Protective role of probiotics and prebiotics in colon cancer.Am. J. Clin.Nutr. 2001. 73(2 Suppl):451S-455S.

Lin MY, and Yen CL. Antioxidativeability of lactic acid bacteria. J. Agric. Food. Chem. 1999. 47(4):1460-6.


ΠΗΓΗ
Κωνσταντίνειο Ίδρυμα: www.konstantinioncenter.org
Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-language:JA;}
Green life: Θερμαϊκού 34, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310413880 – Φαξ: 2310416912
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο σημαντικός ρόλος των προβιοτικών, πρεβιοτικών και συμβιοτικών στην Φυσιορρύθμιση Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top