Γράφει η Βασιλική Σκρέτα, Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής, medlabnews.gr
Διανύονταςτην περίοδο της Σαρακοστής πολλοί απόμας ακολουθούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα νηστείας, ο καθένας για τους δικούςτου λόγους. Άλλοι για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και άλλοι ωςμια ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού, μέσω του αποκλεισμού των τροφώνζωικής προέλευσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των φυτικών τροφών, όπωςλαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα.
Το ερώτημα είναι: πράγματι η νηστείακάνει καλό στον οργανισμό και προάγει την υγεία; Περικλείει η νηστεία κινδύνουςγια την ομαλή λειτουργία του οργανισμού;
Ηαπάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Πράγματι, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών,κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποτελεί βασικό διατροφικό πλεονέκτημα, καθώςσυμβάλλει στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα και επιπλέονκαταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνει την εμφάνιση ορισμένων μορφώνκαρκίνου. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, αδρά επεξεργασμένωνδημητριακών και ελαιολάδου εφοδιάζει τον οργανισμό μας με βιταμίνες,απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του, όπως η β-καροτίνη, η τοκοφερόλη ήβιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C, καθώς και πλήθος φυτοχημικώνουσιών όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και οι ταννίνες. Η αντιοξειδωτική τους δράσηεμποδίζει την εμφάνιση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών και ενισχύει τοανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, ο αποκλεισμός από τη διατροφή μας των τροφών ζωικής προέλευσηςμειώνει την πρόσληψη κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης και ελαχιστοποιεί τησυσσώρευση τοξικών ουσιών. Έτσι, συμβάλλει στη πρόληψη ασθενειών, όπως,καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, καρκίνος παχέως εντέρου, δυσλιπιδαιμίες, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
Απότην άλλη, ένα διαιτολόγιο νηστείας που δεν είναι καλά σχεδιασμένο μπορεί ναπροκαλέσει αδυναμία, πονοκεφάλους, ζαλάδες, απώλεια μυϊκής μάζας και ανεξέλεγκτηέκλυση τοξικών ουσιών στο αίμα. Για το λόγο αυτό η σύνταξή του απαιτεί καλήγνώση βασικών αρχών διατροφής.
Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο σε έναδιαιτολόγιο νηστείας είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β12. Κάνονταςκατάλληλους συνδυασμούς τροφίμωνμπορούμε να εξασφαλίσουμε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι: φακές με ρύζι, ρεβίθια με ρύζι,φασόλια με ρύζι, ψωμί με φυστικοβούτυρο, δημητριακά με ξηρούς καρπούς, ψωμί μεταχίνι.
Τα θαλασσινά, όπως, καλαμάρια, χταπόδι, σουπιές, γαρίδες αποτελούν, επίσης, πολύ καλές εναλλακτικέςπηγές πρωτεϊνών, αλλά και σιδήρου.
Άλλες πηγές φυτικού σιδήρου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι),τα όσπρια (φακές, ρεβίθια), η βρώμη, η σόγια, το σουσάμι, ξηροί καρποίόπως φουντούκια και αμύγδαλα,αποξηραμένα φρούτα καθώς και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για να ενισχύσουμετην απορρόφηση του μη αιμικού (φυτικού) σιδήρου θα πρέπει παράλληλα με τις παραπάνωτροφές να καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή(πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ), ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες.
Για κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο καλέςπηγές θεωρούνται τα αμύγδαλα και τα καρύδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, καθώς καιεμπλουτισμένα τρόφιμα όπως για παράδειγμα το γάλα σόγιας.
Το κινόα, επίσης, αποτελείπολύ καλή πηγή ασβεστίου, παρέχοντας παράλληλα και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.Θα το βρούμε σε καταστήματα βιολογικών τροφών.
Τέλος, για την επάρκεια σε βιταμίνη Β12, η οποία υπάρχει σχεδόναποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα, καλή εναλλακτική πηγή είναι η σπιρουλίνα, λόγωτης σύνθεσής της από μικροοργανισμούς του εδάφους ή του νερού. Τα εμπλουτισμέναμε βιταμίνη Β12 τρόφιμα, όπως δημητριακά και προϊόντα σόγιας αποτελούν επίσηςμια καλή λύση.
Ολοκληρώνοντας,θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερθούμε και στα ψυχολογικά οφέλη από την τήρησητης νηστείας. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ηεγκράτεια (αποτελεί βασική προϋπόθεση για να νηστέψουμε), η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη τωνικανοτήτων σε όλους τους τομείς ως αποτέλεσμα τόνωσης της αυτοπειθαρχίας, ηηθική ικανοποίηση, το αίσθημα ψυχικήςανάτασης, καθώς επίσης και η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
vasoskreta@gmail.com
Normal 0 false false false EL ZH-CN X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EL; mso-fareast-language:ZH-CN;}
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου