Την επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη των διεθνών επενδυτών αναμένεται να φέρει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ομάδα ξένων επενδυτών βρίσκεται από χτες στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης της HSBC με στόχο την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής Οικονομίας. Η κίνηση της HSBC, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο (με κεφαλαιοποίηση σχεδόν αντίστοιχη του ελληνικού ΑΕΠ) και η μόνη ξένη τράπεζα που έχει παραμείνει στην Ελλάδα, έρχεται μετά το πρόσφατο κάλεσμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη προς τις τράπεζες να συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στις 30 Μαΐου αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της Fairfax και μεγαλομέτοχος της Eurobank, Prem Watsa, προσκεκλημένος του ΣΕΒ. Πέραν της Eurobank, η Fairfax έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχοντας εξαγοράσει την Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), την Praktiker Hellas, το 80% της Eurolife Ασφαλιστικής, ενώ κατέχει σημαντικά ποσοστά στον όμιλο Μυτιληναίου, στη Jumbo και στη Σαράντης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 21 Απριλίου οπότε πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Fairfax, ο Prem Watsa δήλωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει τις επενδύσεις του fund στην Ελλάδα. Εκτίμησε δε, ότι η κατάσταση "γυρίζει" και έρχεται η στιγμή που οι επενδύσεις αυτές θα αποδώσουν.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο φάνηκε η πρόθεση όλων των μερών για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι ξένοι επενδυτές έχουν πυκνώσει τις διερευνητικές επαφές τους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανοιχτή στην έλευση ξένων επενδυτών, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης περνά υποχρεωτικά μέσα από τις επενδύσεις. Προς αυτή  την κατεύθυνση είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντησή του με τους τραπεζίτες την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης, στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της Οικονομίας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και τις κάλεσε να συμβάλουν στην ενημέρωση των επενδυτών, στην προώθηση των επενδύσεων και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Βεβαίως, η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων δεν είναι μία απλή υπόθεση που θα έρθει αυτόματα με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, οι ξένοι επενδυτές έχουν κακή ανάμνηση από την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην ελληνική Οικονομία και η οποία διαψεύστηκε καταστρέφοντας καριέρες και οδηγώντας στο κλείσιμο των ελληνικών desks μεγάλων διεθνών οίκων. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα που ήταν άμεσος επενδυτικός προορισμός για όλες τις μεγάλες δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.ά.), σήμερα δεν υπάρχει στην ατζέντα τους και για να ξαναμπεί η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ισχυρά σημάδια φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζίτες επισημαίνουν καταρχάς ότι απαιτείται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, στη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και στη διευκόλυνση του ανταγωνισμού, στο άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν κλειστά και των δικτύων, στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, στην αναβάθμιση και επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και, βεβαίως, στη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Της Νένας Μαλλιάρα