Μία αλατιέρα και μία πιπεριέρα βρίσκονται στη θέση του βασιλιά και της βασίλισσας. Ένα βάζο παίρνει τη θέση του πρίγκιπα. Ένα σπιρτόκουτο παίζει τον υπηρέτη, ένα χαρτί υγείας τον πανδοχέα και ένα μπουκάλι νερό τον αγγελιαφόρο. Μέσα σε εννιά μέρες (1-9 Ιουνίου), οι ερμηνευτές της θρυλικής βρετανικής θεατρικής ομάδας Forced Entertainment παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών (Κτίριο Β) συμπυκνωμένες εκδοχές όλων των έργων του Σαίξπηρ, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα, τα οποία υποκαθιστούν τους χαρακτήρες.
Η δράση εκτυλίσσεται στην επιφάνεια ενός τραπεζιού, μια θεατρική σκηνή ενός μέτρου, όπου και τα 36 θεατρικά του κορυφαίου ελισαβετιανού συγγραφέα -κωμωδίες, τραγωδίες, ιστορικά και όψιμα έργα- ζωντανεύουν σε μορφή μινιατούρας μέσα από χειροποίητες μαριονέτες. Στην παράσταση «Όλος ο Σαίξπηρ σ? ένα τραπέζι», οι ερμηνευτές δοκιμάζουν τα όρια του θεάτρου όπως τα ξέρουμε και εξερευνούν τη δύναμη της αφήγησης δημιουργώντας ζωηρούς όσο και παράξενους κόσμους.
«Είναι μια μέθοδος που ταιριάζει απόλυτα με το ενδιαφέρον της ομάδας για μία φαντασιακή ή ?εικονική? περφόρμανς όπου κάτι δεν συμβαίνει πραγματικά, αλλά περιγράφεται και αποκτά ζωή ως πράξη φαντασίας» αναφέρει στον Guardian ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ψυχή της ομάδας, Τιμ Έτσελς, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. «Είναι παράξενο. Από τη μία πλευρά η επιφάνεια εργασίας, δηλαδή το τραπέζι, είναι τρομερά μικρό και τα αντικείμενα -θα μπορούσε να πει κανείς- ότι δεν υπόσχονται πολλά, παρόλα αυτά το ενδιαφέρον είναι ότι αν τα χρησιμοποιήσεις με το σωστό τρόπο, κάτι συμβαίνει. Κάτι δραματικό συμβαίνει. Οι ιστορίες και οι σχέσεις των ηρώων γίνονται απτές - δημιουργείται ένα γεγονός στην αίθουσα» συμπληρώνει.
Οι Forced Entertainment, βραβευμένοι το 2016 με το International Ibsen Award, προσεγγίζουν για πρώτη φορά την δραματουργία του Σαίξπηρ (με εξαίρεση μία σύντομη «ενασχόληση» με τον Βασιλιά Ληρ), δίνοντας ένα αποτέλεσμα που απογειώνει τα έργα και αναδεικνύει με κωμικά παράδοξο τρόπο την δραματουργική τους δεινότητα.
ΑΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου