επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr
Η 16η Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα κοιλιοκάκης. Στόχος της πανευρωπαϊκής κοινότητας, Association Of European Coeliac Societies (AOECS) και των χωρών-μελών, είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της Κοιλιοκάκης και συγκεκριμένα των πασχόντων που δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί. H Tunde Koltai, πρόεδρος της (AOECS), αναφέρει:
‘Μία σωστή και γρήγορη διάγνωση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η Κοιλιοκάκη. Καλούμε όσους σχετίζονται με τον ιατρικό τομέα, ιδιώτες και οργανισμούς, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε άτομα σε όλη την Ευρώπη να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστα τεστ για την Κοιλιοκάκη, και αυτά να γίνονται αμέσως μόλις παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα. Η Κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, κατάθλιψη, υπογονιμότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές, ακόμα και σε κάποια είδη καρκίνου.
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα άτομο με Κοιλιοκάκη να ξεκινήσει διατροφή ελεύθερη γλουτένης το συντομότερο δυνατό, αφού προς το παρόν αυτή είναι η μόνη θεραπεία που υπάρχει για την Κοιλιοκάκη’».
Αν και η κοιλιοκάκη θεωρείτο μια σχετικά σπάνια νόσος, τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη ευαίσθητων βιοδεικτών, δηλαδή των αντισωμάτων έναντι του ενδομυσίου και των αντισωμάτων έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης, και κύρια με την γαστρο12/δακτυλοσκόπηση με λήψη βιοψιών από το 12/δάκτυλο,η συχνότητά της μπορεί να αγγίζει παγκόσμια ακόμα και το 1%.
1 στα 100 άτομα πάσχει από Κοιλιοκάκη
Αυτή η αναλογία εξυπακούει ότι, στην Ευρώπη, τα άτομα που πάσχουν από Κοιλιοκάκη είναι περίπου 7 εκατομμύρια, ωστόσο, μόνο 12% έως 15% των πασχόντων έχουν διαγνωστεί.
Επιπλέον, στην Ευρώπη, το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων και της διάγνωσης είναι πάνω από 10 χρόνια.
Εάν η Κοιλιοκάκη παραμένει αδιάγνωστη και ο πάσχων συνεχίζει να καταναλώνει γλουτένη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα σοβαρών επιπλοκών, όπως αναιμία ή στη χειρότερη περίπτωση, καρκίνο του λεπτού εντέρου.
Σε όλη την Ευρώπη τα άτομα με Κοιλιοκάκη χρειάζονται ακριβή και γρήγορη διάγνωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) αναφέρει ότι κάθε άνθρωπος έχει ‘δικαίωμα να απολαμβάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας’. Για τα άτομα με Κοιλιοκάκη, αυτό εξυπακούει τη λήψη γρήγορης διάγνωσης ως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα.
Γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστα τεστ
Λόγω της ποικιλομορφίας των συμπτωμάτων της, η διάγνωση κατά κύριο λόγο βασίζεται στην ισχυρή κλινική υποψία του γιατρού που θα πρέπει να αξιολογήσει σε βρέφη και παιδιά τις έντονες γαστρεντερικές διαταραχές και την αναστολή ανάπτυξης ή /και απώλεια βάρους ,και στους ενήλικες την ανεξήγητη αναιμία , διάφορες νευροορμονικές και οστικές διαταραχές, το αίσθημα κόπωσης και συμπτώματα που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν σαν ευερέθιστο έντερο.
Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση με την χορήγηση ειδικής δίαιτας με τρόφιμα χωρίς γλουτένη, που η μηνιαία οικονομική επιβάρυνση για την προμήθειά τους καλύπτεται από τα ταμεία, επαναφέρει στο φυσιολογικό την απορροφητική ικανότητα του εντέρου, προκαλεί πλήρη υποχώρηση της συμπτωματολογίας και αποτρέπει δυσάρεστες επιπλοκές όπως λέμφωμα ή καρκίνο, σε περιπτώσεις αδιάγνωστες ή παραμελημένες που δεν τηρούν τις διαιτητικές οδηγίες.
Επειδή τα τελευταία χρόνια τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι ιδιαίτερα της ‘μόδας’ και τυγχάνουν ευρείας κατανάλωσης, η υποχώρηση κάποιων συμπτωμάτων με την αποφυγή τροφίμων με γλουτένη δεν παραπέμπει στην διάγνωση της κοιλιοκάκης ,που απαιτεί βιοδείκτες και βιοψίες, αλλά στην αποκαλούμενη ευαισθησία στην γλουτένη που δεν είναι αυτοάνοσο νόσημα αλλά έχει χαρακτηριστικά τροφικής αλλεργίας.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε Κοιλιοκάκη επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό και ζητήστε να σας γίνουν οι ενδεδειγμένες αιματολογικές εξετάσεις. Είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να καταναλώνετε γλουτένη μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις. Αυτό θα βοηθήσει στο να ληφθούν ακριβή αποτελέσματα, τόσο από τις αιματολογικές εξετάσεις, όσο και από τη βιοψία λεπτού εντέρου.
Διαβάστε επίσης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου