728x90 AdSpace

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Συνέντευξη μέσω Skype ή facetime. Τι πρέπει να προσέξετε;

της Βικτωρίας Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, medlabnews.gr


Όλο και περισσότερες συνεντεύξεις γίνονται πλέον μέσω μιας απλής βιντεοκλήσης μέσω Skype ή facetime, κι αυτός ο τρόπος γνωριμίας των υποψήφιων συνεργατών έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές. Οι από απόσταση συνεντεύξεις και οι επαγγελματικές συναντήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές με την πάροδο του χρόνου.
Οταν βρεθείτε στην ανάγκη να πραγματοποιήσετε μια συνομιλία με τέτοιο τρόπο, διαβάστε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε την καλύτερη εντύπωση και να επιλεγείτε για τη δουλειά αλλά και για σπουδές ή εθελοντισμό.

1. Δείξτε ότι είστε ο κατάλληλος/λη
Προκειμένου να αποδώσετε τα μέγιστα σε μια συνέντευξη, είναι καλό να προετοιμαστείτε με κάθε δυνατό τρόπο. Αρχικά, κάντε μια έρευνα για την εταιρία στο ίντερνετ και βρείτε την ιστοσελίδα της, τη σελίδα της στο Facebook και παρατηρήστε φωτογραφίες των εργαζομένων για να δείτε το στυλ και το ντύσιμο.

2. Ντυθείτε με επαγγελματικό τρόπο
Eτοιμαστείτε, γιατί αν έχετε την αμφίεση που έχουμε όλοι καθημερινά στο σπίτι, θα χρειαστείτε αρκετή ώρα να αλλάξετε και να δείχνετε φρέσκοι και μοντέρνοι.
Μπορεί ο συνομιλητής σας να σας βλέπει από τη μέση και πάνω, όμως μη μπείτε στον πειρασμό να φορέσετε κάτι εντελώς casual από κάτω. Μπορεί να έρθετε σε δύσκολη θέση ή να μη καταφέρετε να μπείτε σε σοβαρό mood εξ αρχής. Προτιμήστε ρούχα σκούρου χρώματος.
Είναι και ψυχολογικό το θέμα, διότι μπαίνετε σε διάθεση εργασίας όταν είστε ντυμένοι σωστά για μια επαγγελματική συνάντηση.

3. Προετοιμάστε το χώρο γύρω σας
Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε ένα μέρος που το background είναι ουδέτερο. Ανεξάρτητα αν η κλήση είναι απλώς τηλεφωνική ή αν είναι βιντεοκλήση, πραγματοποιήστε τη συνέντευξη σε ένα ήσυχο δωμάτιο, με ένα σκηνικό σοβαρό και μετρημένο, σε έναν χώρο που απομονώνεται με πόρτα από το υπόλοιπο σπίτι. Κοιτάξτε πίσω σας και ελέγξτε το δωμάτιο, γιατί αυτό θα βλέπουν οι συνομιλητές σας στο βίντεο. Ένας ακατάστατος χώρος θα αποσυντονίσει το ακροατήριο σας και θα δώσει λανθασμένη ιδέα για τις οργανωτικές σας ικανότητες. Επίσης, ξεφορτωθείτε από το χώρο τυχόν προσωπικά αντικείμενα, γιατί δεν είναι η στιγμή να μοιραστείτε προσωπικές στιγμές με τους πιθανούς εργοδότες ή συνεργάτες σας. Επιπλέον, φροντίστε να έχετε ενημερώσει όλους όσους μένουν μαζί σας για αυτήν τη συνάντηση, γιατί δεν θέλετε να σας διακόψει μια φωνή, ένα τηλέφωνο ή η εκκωφαντική μουσική του διπλανού δωματίου. Αν έχετε σκύλο, ταΐστε τον και βγάλτε τον βόλτα πριν από τη συνέντευξη και αν έχετε παιδιά καλέστε νταντά ή κάποιον συγγενή να τα προσέχει.

3. Κάντε πρόβα
Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία με τις βιντεοκλήσεις, τις πρώτες φορές θα νιώθετε άβολα και αμήχανα, δεν θα ξέρετε πού να κοιτάξετε, τι να κάνετε με τα χέρια σας και δεν θα είναι εύκολο να ελέγξετε την ένταση της φωνής σας. Όλα αυτά όμως λύνονται με εξάσκηση. Πραγματοποιήστε μια συνέντευξη πρόχειρη, ως εξάσκηση με έναν φίλο και καταγράψτε την για να έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα πώς δείχνετε στο βίντεο. Αναλύστε το αρχείο και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί μέχρι να νιώσετε άνετα με το αποτέλεσμα.

4. Ελέγξτε το username σας.
Το username είναι το πρώτο πράγμα που θα δει αυτός στον οποίο δίνετε συνέντευξη. Βεβαιωθείτε ότι είναι επαγγελματικό με το όνομά σας μέσα σε αυτό. Διορθώστε το όνομα στο skype και αντικαταστήστε το με ένα σοβαρό! Κανείς δεν θέλει να προσλάβει κάποιον που λέγεται Maria_92 ή Oldman ή Cat_Lover. Επίσης χρησιμοποιήστε μια κατάλληλη φωτογραφία, κατά προτίμηση μόνο με το πρόσωπό σας.

5. Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!
Σε μια παραδοσιακή συνέντευξη όπου θα συναντούσατε αυτοπροσώπως κάποιον, θα χαμογελούσατε για να τον χαιρετήσετε και θα διατηρούσατε μια χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Είναι πιο δύσκολο ίσως να το κάνετε αυτό σε μια συνέντευξη μέσω ίντερνετ, γιατί μπορεί να μη νιώθετε τόσο άνετα να χαμογελάσετε σε κάποιον που δεν τον έχετε δίπλα σας. Ωστόσο, προσπαθήστε να είστε όσο πιο φυσικοί γίνεται και να φερθείτε όπως θα φερόσασταν γενικά σε οποιαδήποτε παρόμοια περίσταση. Το χαμόγελο είναι ο καλύτερος τρόπος να σπάσετε τον πάγο και να αναπτύξετε μια καλή επαφή με το συνομιλητή σας. Ακόμα και τηλεφωνική να είναι η κλήση, αν χαμογελάτε, αυτό περνάει στον ακροατή. Αν σας φαίνεται δύσκολο παρόλα αυτά, τότε εξασκηθείτε λίγο προτού αρχίσει η συνέντευξη, καλέστε έναν φίλο που σας κάνει να γελάτε ή κολλήστε μια χαρούμενη φωτογραφία πίσω από τον υπολογιστή σας για να τη βλέπετε και να χαμογελάτε. Kαι μην ξεχνάτε να κοιτάτε συνεχώς την κάμερα και όχι τις εικόνες της οθόνης του συνομιλητή σας ή την δική σας.

6. Να είστε συγκεντρωμένοι στη συνομιλία
Σε μια συνέντευξη είναι πολύ σημαντικό να ακούτε εκτός από το να μιλάτε. Θα πρέπει να δίνετε στο συνομιλητή σας τη δυνατότητα να καταλάβει ότι τον παρακολουθείτε, ότι είστε στο ρυθμό της συζήτησης. Να χρησιμοποιείτε ορισμένα επιφωνήματα όπως «χμ», «ναι» για να εκφράσετε τη συμμετοχή σας και για να δείξετε ότι συμφωνείτε με αυτά που ακούτε. Να μιλάτε αργά και κατανοητά. Σε αυτό το είδος της συνομιλίας δημιουργούνται χρονικές υστερήσεις. Εκμεταλλευτείτε τις για να συγκροτήσετε καλύτερα την σκέψη σας και αυτά που θα πείτε μετά.  Θυμηθείτε επίσης να είστε προσηλωμένοι μόνο στη συνέντευξη και μην αρχίσετε να σκαλίζετε πράγματα δεξιά κι αριστερά, γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο εν μέσω μιας επαγγελματικής συνάντησης στην οποία δείχνετε το χαρακτήρα σας, από το να φαίνεστε σαν να βαριέστε ή να μη δίνετε την πρέπουσα σημασία σε αυτό με το οποίο καταπιάνεστε.

7. Αν χρειάζεται, κάντε σκονάκι
Το πλεονέκτημα σε μια συνέντευξη μέσω ίντερνετ είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε μάθει απέξω διάφορα πράγματα, αλλά μπορείτε να τα έχετε γράψει κάπου σαν σκονάκι δίπλα σας ή απέναντί σας και να τα συμβουλεύεστε όποτε ξεχνάτε κάτι. Μπορείτε να έχετε σημειώσεις μπροστά σας, χωρίς να το ξέρει η άλλη πλευρά. Κρατήστε ένα σκονάκι με τα δικά σας προσόντα καθώς και με απορίες που έχετε για τη θέση για την οποία γίνεται η συνέντευξη, ορισμένα νέα σχετικά με την εταιρία, ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε και πιθανά θέματα συζήτησης. Φυσικά, δεν πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε τις σημειώσεις σαν να λέτε ποίημα, γι’ αυτό διαβάστε καλά αυτά που σημειώσατε και κρατήστε τα κυριότερα σημεία γραμμένα εύκολα και αναγνωρίσιμα.

8. Αντιμετωπίστε αμέσως τεχνολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Κάντε μια δοκιμαστική συνομιλία με έναν φίλο λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη για να τεστάρετε αν το Skype και η κάμερά σας λειτουργεί σωστά. Όταν μια συνέντευξη βασίζεται στην τεχνολογία, πολλά προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Μια χαμηλής ταχύτητας σύνδεση, κακό σήμα και πολλά άλλα. Ίσως να διστάζετε να δώσετε προσοχή στο πρόβλημα, αλλά δεν θέλετε να δώσετε μια λάθος απάντηση επειδή δεν ακούσατε καλά την ερώτηση. Γι’ αυτό το λόγο, αν πέσει στην αντίληψή σας κάποιο πρόβλημα στη σύνδεση, στο σήμα, ή στον εξοπλισμό, προσπαθήστε γρήγορα να το επιδιορθώσετε, προκειμένου να έχετε καλύτερη και ποιοτικότερη επικοινωνία. Η κίνηση και η πρωτοβουλία σας πιθανώς να εντυπωσιάσει τα μελλοντικά αφεντικά σας που θα χαρούν να δουν ότι δεν κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα. Για καλό και για κακό πάντως να έχετε συνεχώς το laptop σας στην πρίζα και να έχετε πρόχειρο το κινητό σας με ρύθμιση στο "αθόρυβο" και έτοιμη την επαφή με τον συνομιλητή σας στην περίπτωση που κοπεί η σύνδεση.

9. Μην κοιτάτε τον εαυτό σας αλλά κρατήστε τα μάτια σας σταθερά στην κάμερα.

10. Κλείστε όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές και τα προγράμματα που θα μπορούσαν να σας αποσπάσουν την προσοχή ή να παράγουν κάποιον ήχο.

11. Μιλήστε σε ευχάριστο τόνο αλλά μη διακόπτετε τον συνομιλητή σας. Η συζήτηση μέσω Skype έχει τους ίδιους κανόνες καλής συμπεριφοράς όπως οποιαδήποτε άλλη.

Διαβάστε για εργασιακές προοπτικές εδώ 


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συνέντευξη μέσω Skype ή facetime. Τι πρέπει να προσέξετε; Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top