728x90 AdSpace

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

WHO World Health Day 2013 - Υπέρταση (ανασκόπηση)


επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια παγκόσμια εκστρατεία, που καλεί όλους - από παγκόσμιους ηγέτες μέχρι τους πολίτες της κάθε χώρας - να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη πρόκληση για την υγεία που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Εστιάζοντας σε νέα και αναδυόμενα θέματα υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας παρέχει μια ευκαιρία για να ξεκινήσει συλλογική δράση για την προστασία της ανθρώπινης ευημερίας.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2013 είναι η αρτηριακή υπέρταση και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.



Χρήσιμες οδηγίες για σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης;
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι μία απλή και ανώδυνη εξέταση που μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της καρδιάς και των αγγείων. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται είτε με το κλασσικό είτε με το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει είτε απ' το γιατρό είτε ακόμα και απ' ίδιο τον ασθενή.

Κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ο ασθενής θα πρέπει να είναι ήρεμος και καθισμένος σε αναπαυτική θέση. Δε θα πρέπει να έχει προηγηθεί σωματική άσκηση, καθώς αυτή αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Κατά τη μέτρηση με το κλασσικό πιεσόμετρο είναι απαραίτητο οι διαστάσεις της περιχειρίδας να είναι ανάλογες με τις διαστάσεις του βραχίονα, αφού σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να προκύψουν πλασματικές τιμές. Ο βραχίονας του εξεταζόμενου θα πρέπει να υποστηρίζεται επαρκώς.




Αντιμετωπίζεται η … πίεση με τη διατροφή …;



Διατροφική αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης
Με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να υποφέρει από καρδιαγγειακά προβλήματα και να αναγκάζεται, αφού έχει υποστεί σοβαρές βλάβες, να λάβει θεραπευτικά μέτρα θα ήταν ωφέλιμο να γνωρίζουμε ότι αρκετοί από τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου  – όπως η αρτηριακή υπέρταση – μπορούν να ελεγχθούν με σωστές διατροφικές επιλογές.
Η αρτηριακή υπέρταση ή αυξημένη αρτηριακή πίεση πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων αλλά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 1 στους 3 δεν το γνωρίζει καν και πολλοί απ΄ όσους το γνωρίζουν δεν το θεωρούν αρκετά σημαντική παράμετρο για την κατάσταση της υγείας τους.
Δυστυχώς όμως, η υπέρταση αποτελεί έναν «σιωπηλό κίνδυνο» αφού λειτουργεί για πολύ καιρό ασυμπτωματικά φθείροντας αρτηρίες, ιστούς και όργανα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κάθε άνοδος 10 mmΗg διαστολικής (μικρής) ή 20 mmΗg συστολικής πίεσης διπλασιάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε μάτια, νεφρά, καρδιά και καρδιαγγειακό σύστημα.

Το αλάτι βλάπτει του υπερτασικούς αλλά όχι τον υπόλοιπο πληθυσμό

Τους τελευταίους μήνες δημοσιεύτηκαν μελέτες που φαίνεται να ανατρέπουν τα παλαιότερα δεδομένα όπου το αλάτι έβλαπτε την καρδιά. Βέβαια αν διαβάσει κανείς αυτές τις μελέτες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αλάτι είναι καλό να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς αλλά όχι από όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν έχει πρόβλημα. 
Μέχρι πρότινος ίσχυε ότι:
Οι ενήλικες πρέπει να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη άλατος στα 6 γραμμάρια την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του καφέ), αν θέλουν να ελαττώσουν την αρτηριακή τους πίεση και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.
Συγκεκριμένα αν μειωθεί η κατανάλωση άλατος κατά 3,5 γραμμάρια ημερησίως (από τα 9,5 γραμμάρια που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, στα 6), θα υπάρξει μείωση κατά 13% στα εγκεφαλικά και κατά 10% στη στεφανιαία νόσο.
Το αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο και κατά 60% από χλώριο. Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, καθώς και για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων.Ωστόσο, 1 γραμμάριο την ημέρα είναι αρκετό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. 
Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση – και η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών. Η αύξηση της πιέσεως οφείλεται στο ότι το νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών και οι περιττές ποσότητες νερού μέσα στα αγγεία, αυξάνουν την πίεση σε αυτά.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: WHO World Health Day 2013 - Υπέρταση (ανασκόπηση) Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top