Στις 15 Μαΐου 2015, 500.000 Ελληνόπουλα δημοτικού σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εθνική δράση αγωγής υγείας, "Ασφαλής Ελλάδα", που περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση/ενημέρωση για μέτρα ασφαλείας στο νερό και αθλητικής ναυαγοσωστικής στα πλαίσια καθιέρωσης της υποψήφιας Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας στο Νερό, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΥΔΑ, Princess Charlene of Monaco Foundation, Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, και του International Swimming Hall of Fame.
Ο πνιγμός, αποτελεί ένα σοβαρό και υποτιμημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας αφού ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αυτόν κάθε 30 δευτερόλεπτα στον πλανήτη από διάφορες αιτίες. Η Ελλάδα έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θανατηφόρων πνιγμών ετησίως με την 8-πλάσια σε πληθυσμό Γερμανία.
Η δράση "Ασφαλής Ελλάδα" θα υλοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας-Αθλητικής Αλιείας (αναγνωρισμένης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που βάση καταστατικού καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική), και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, του Princess Charlene of Monaco Foundation, των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, του International Swimming Hall of Fame, και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Στις 28 Απριλίου, η δράση καλωσορίσθηκε με ενθουσιασμό από τους 100 εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την πιλοτική της παρουσίαση στην ημερίδα ασφάλειας στο νερό του Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Περιστερίου και του Γραφείου Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγωγής Υγείας Γ Αθήνας.
Η "Ασφαλής Ελλάδα" είναι πιθανότατα η πρώτη δράση στον κόσμο που απευθύνεται σε εθνική κλίμακα σε τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών. Η Kim Jarvis, Project Manager του Princess Charlene of Monaco Foundation, σχολίασε: "Η πρωτοβουλία της Ελλάδας για την ασφάλεια στο νερό, είναι μνημειώδης." Ο Bob Burnside, ιδρυτής του United States Lifesaving Association και παγκόσμιος νικητής του Βραβείου Ασφάλειας στο Νερό από το International Swimming Hall of Fame, δήλωσε: "Από την αρχαιότητα, οι Έλληνες έκαναν πάντα την αρχή. Οι άλλοι λαοί ακολουθούσαν. Φαίνεται ότι αυτό συνεχίζεται και στις μέρες μας!" Ο Αμερικανός Shaun Anderson, εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας στο Νερό, πρόσθεσε: "Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη συμβολή της Ελλάδας στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της μάστιγας του πνιγμού μέσα από την καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας". Ο Δρ. Γιάννης Μπασκόζος, Γ. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπ. Υγείας, επισήμανε: "Η πολιτεία υπηρετεί με συνέπεια τη δημόσια υγεία. Με μηδενική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, θα εκπονηθεί μια δράση γιγαντιαίας έκτασης και σημασίας για την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό." Ο επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης, Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Σύμβουλος Αγωγής Υγείας και Ατυχημάτων, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας του Υπ. Υγείας, Υπάλληλος ΚΕΕΛΠΝΟ, Διευθυντής ΑθΝα-ΕΟΥΔΑ), δήλωσε: "Η γνώση πολλαπλασιάζεται μέσω της διαίρεσης. Η συμβολή των εμπλεκομένων οργανισμών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της πολιτείας θα συμβάλλει στην έγκαιρη πρόληψη των ατυχημάτων πριν εμφανιστεί το πρόβλημα."
Σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει έγκαιρα, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, τον ευάλωτο παιδικό πληθυσμό για τους κινδύνους του νερού και να τους παρακινήσει να ασχοληθούν με την αθλητική ναυαγοσωστική, ως μέσου δια βίου άθλησης και προστασίας της υγείας τους από ατυχήματα. Όπως λέει και το σλόγκαν της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας στο νερό, "προσπαθούμε να κάνουμε ένα πλανήτη που είναι 70% νερό, 100% ασφαλή στο νερό!"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου