Συντάκτης: Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Αγγειόσπερμο,δικότυλο φυτό η φράουλα ανήκει στην οικογένειατων Ροδοειδών(Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσαπιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδαείναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις καιδασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπόςτης άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός ,εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος.Οισύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλουςκαρπούς γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα.
Τις βρίσκουμεόλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχριτον Ιούλιο. Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μιααπό τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή.
Στον παρακάτωπίνακα παρουσιάζεται η θρεπτική αξία της φράουλας:
Διατροφική Αξίαμιας κούπας (240ml) φράουλες:
Ποσότητα | Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (%) | |
Θερμίδες (1 κούπα) | 43kcal | |
Βιταμίνη C | 81,65mg | 136,1% |
Βιταμίνη Κ | 20,16mcg | 25,2% |
Μαγγάνιο | 0,42mg | 21,0% |
Φυτικές Ίνες | 3,31γρ | 13,2% |
Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί νασκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλεςπροσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Η αντιφλεγμονώδηςδράση της φράουλας είναι γεγονός καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράσητου ενζύμου COX που προκαλεί την φλεγμονή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουντη δράση αυτού του ενζύμου περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσειςόπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.
Η γαστρίτιδα και οι φλεγμονές τηςβλεννώδους μεμβράνης του στομάχου, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορούνόμως να προκληθούν και από ιογενείς λοιμώξεις ή από τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδώνφαρμάκων όπως π.χ. η ασπιρίνη αλλά και αντιβιοτικών που χορηγούνται για την αντιμετώπισητου ελικοβακτηρίου του πυλωρού. Στην περίπτωση του έλκους οι συμβατικές θεραπείεςπρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με φάρμακα τα οποία διαθέτουν αντιοξειδωτικέςιδιότητες. Έτσι οι φράουλες μπορούν να αποτελέσουν μια φυσική αντιοξειδωτική λύσηγια το πρόβλημα.
Οι φράουλεςέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι πολύαποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται απόνάτριο. Είναι φρούτο πλούσιο σεπεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση τηςχοληστερίνης.
Περιέχουνπολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουντον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Οι πολυφαινολές,έχουν άριστα αποτελέσματα για γερή μνήμη, υγεία και τόνωση
Εκτός από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά,οι φράουλες έχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν αποτελεσματικά γιατην πρόληψη πολλών ασθενειών. Ανάμεσα στα οφέλη της φράουλας για τον οργανισμό μας, περιλαμβάνεται η προστασία των ματιών, η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και η προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα και τις καρδιοπάθειες.
Η βιταμίνη C, το φολικό οξύκαι η ανθοκυάνη, μερικά από τα πολλά φλαβονοειδή που περιέχονται στις φράουλες,τα οποία έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες,αποτελούν μια εξαιρετική «ασπίδα» για την καταπολέμηση του καρκίνου και τωνόγκων. Η ημερήσια πρόσληψη φράουλας, φαίνεται πως μειώνει σημαντικά τηνανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Ομορφιά και υγεία.
Οι φράουλεςέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που τις καθιστά μια καλή επιλογή για απώλειαβάρους. Μια διετής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition έδειξεότι άτομα που κατανάλωναν επιπλέον 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες τηνημέρα έχασαν περίπου 4 1/2 κιλά. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει 3γρ. φυτικών ινών καιπερισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό πουβοηθά το δέρμα να παραμένει υγιές.
Ως πλούσια πηγή φυτικών ινών βοηθούν στηναντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, και έχουν καθαρτική, αιμοστατική, διουρητικήκαι μαλακτική δράση, ενώ παράλληλα συμβάλλούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Η φράουλα είναιένα από τα καλύτερα καθαριστικά των δοντιών μας με άριστες λευκαντικέςιδιότητες ειδικά για τις κηλίδες που αφήνουν ο καφές, το τσάι, το τσιγάρο, ενώπαράλληλα τα προστατεύει από την συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Απλά συνθλίβουμετις φράουλες και τρίβουμε τα δόντια μας πολύ καλά με τον πολτό.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, είναι γνωστό ότι επαναφέρουν την επιδερμίδα και έχουναντιγηραντικές ιδιότητες.
Προσοχή στην αγορά τους
Θεωρούνται από τις πλέονεπιβαρυμένες με φυτοφάρμακα τροφές. Προσέχετε να μην έχουν ζαρώματα καικακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκιαστην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Αγοράζετε όσεςέχουν μικρό, ή και κανονικό μέγεθος. Μην υπερβάλλετε σε ποσότητες, καθώς χαλούνεύκολα. Προτιμάτε να τις καταναλώνετε στην εποχή τους, καθώς το υπόλοιποδιάστημα οι ποικιλίες διεγείρονται τεχνητά.
Οι βιολογικές φράουλες είναικαλή λύση, απλώς κοστίζουν περισσότερο.
Η κατανάλωση δεν ενδείκνυταισε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων και σπαστικής κολίτιδας. Ενδέχεταινα ευθύνονται για αλλεργικά εξανθήματα, εξαιτίας του χνουδιού στην επιφάνειά τους.
Προσοχή στην κατανάλωσή τηςπρέπει να δίνουν και όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο, θυρεοειδή ή αντιμετωπίζουνπροβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και δεν παίρνουν φάρμακα.
Οι φράουλες είναιαλλεργιογόνο τρόφιμο για αυτό τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να είναι προσεχτικάόταν τις καταναλώνουν ή τις χρησιμοποιούν...
Προσοχή στην συντήρηση τους
Οι φράουλες είναι ευαίσθητοφρούτο, μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου παρά μόνον λίγες ώρες.Μπορείτε, ωστόσο, να τις διατηρήσετε ολόκληρες με το πράσινο φυλλαράκι τους -αν προηγουμένως δεν τις έχετε πλύνει - σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο, στοψυγείο, μέχρι και δύο ημέρες.
Οι φράουλεςπρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα γιανα επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα.
Χρειάζεται ναπλένονται καλά πριν καταναλωθούν διότι η τραχιά επιφάνεια τους ευνοεί τησυσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.
Μην τις αφήνετε να μουλιάσουν, όταν τις πλένετε: θα χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους. Είναι προτιμότερο να τις βάλετε σεσουρωτήρι, και να ρίξετε άφθονο νερό (μαζί με τα κοτσανάκια τους). Φροντίστε νατις καταναλώσετε αμέσως μετά το πλύσιμο.
Διαβάστε επίσης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου