Ο ΕΟΠΥΥ παίζει ένα περίπλοκο Λογιστικό "παιχνίδι", που ουσιαστικά εξαναγκάζει τους γιατρούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις των ασθενών»
REAL NEWS
Ο μεγάλος ηττημένος της ακρωτηριαστικής μεταρρύθμισης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ο ασθενής πολίτης σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας προσομοιάζει όλο και περισσότερο σε λογιστικό γραφείο του υπουργείου Οικονομικών, που ασχολείται μόνο με το τι του χρωστούν και το πώς θα κόψει αυτά που χρωστά σε γιατρούς και ασθενείς. «Και ούτε σε αυτό δεν τα καταφέρνει ικανοποιητικά», λέει ο Γ. Πατούλης και εξηγεί ότι ο εξορθολογισμός δεν θέλει κόπο... θέλει τρόπο!
Γιατί θεωρείτε λανθασμένο τον σχεδιασμό για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας και πώς φτάσατε να ζητάτε την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ;
H μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έπρεπε να έχει κεντρική στόχευση την υγεία του πολίτη. To Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ξεκίνησε ήδη υποστελεχωμένο, με 2.000 γιατρούς την ώρα που χρειάζονται άλλοι 3.500 για τη λειτουργία του, χωρίς στρατηγική και σχεδιασμό.
Από την πρώτη στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ, με διάφορα τεχνάσματα (όπως το πλαφόν στη συνταγογραφία, ο εξαναγκασμός αναγραφής γενοσήμων, τα χαράτσια του clawback και του rebate), προσπαθεί να αποζημιώνει όλο και λιγότερες εξετάσεις και φάρμακα στους ασφαλισμένους.
Υπάρχουν χρόνιοι ασθενείς ασφαλισμένοι, που αναγκάζονται να πληρώνουν έως και 1.000 ευρώ, πολλές φορές μηνιαίως για την παρακολούθηση της ασθένειάς τους σε εξετάσεις που μέχρι πρότινος αποζημιώνονταν μερικώς ή ολικώς αλλά τώρα όχι.
Από τον Αύγουστο του 2013, οι γιατροί μας είναι απλήρωτοι και στις ιατρικές επισκέψεις και στις ιατρικές πράξεις χωρίς τα δεδουλευμένα τους ληξιπρόθεσμα και τρέχοντα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ λαμβάνει τον παχυλό μισθό του! To ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να παραιτηθεί και να πει, φεύγοντας ένα δημόσιο «ευχαριστώ» σε όλους του εθελοντές γιατρούς που πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ.
H αλήθεια είναι ότι n αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ με τα 6,4 ευρώ ανά ασθενή (καθαρά) είναι τουλάχιστον απαξιωτική, κάτι το οποίο εξαρχής τονίσαμε.Δεν γνωρίζουμε καν τι θα απογίνει με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των μικρών ταμείων από το 2010-2011, καθώς και του 10% από το 2012, που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί. Ακόμη και για το νέο καθεστώς εργασίας μέσα στο ΠΕΔΥ δεν γνωρίζουμε τίποτε.
Ταυτόχρονα, ο ΕΟΠΥΥ παίζει ένα περίπλοκο λογιστικό «παιχνίδι», που ουσιαστικά εξαναγκάζει τους γιατρούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις των ασθενών τους.
Για παράδειγμα σήμερα, το υπόλοιπο της πίστωσης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων είναι 258 εκατομμύρια. Για το πρώτο δίμηνο του 2014 έχουν ήδη κατατεθεί δα πάνες περίπου 140 εκατομμυρίων, διότι μην ξεχνάτε ότι με το κλείσιμο των μονάδων όλοι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα εργαστήρια. Με τον ρυθμό αυτό ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις πράξεις θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη Απριλίου.Από τον Μάιο, δηλαδή, τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ θα είναι «ακάλυπτες επιταγές», πιθανώς υπέρ του rebate και του clawback.
Με άλλα λόγια, ο γιατρός δεν θα πάρει ούτε ευρώ!
Ποια είναι n εμπειρία σας από τους ανασφάλιστους, με τους οποίους έρχεστε καθημερινά σε επαφή στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής;
Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους ανασφάλιστους σήμερα την έχουν αναλάβει εθελοντικά οι γιατροί, μέσα από τα Κοινωνικά Ιατρεία της χώρας που γίνονται κάθε ημέρα όλο και περισσότερα.
Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τις προάλλες μέσα σε μία ημέρα είχαμε 610 ασθενείς για φάρμακα και εξέταση από γιατρό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο οι ιατρικές επισκέψεις των ανασφάλιστων αρρώστων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τριπλασιάστηκαν, από τον Φεβρουάριο του 2013 (οπότε το ιατρείο αριθμούσε 16.800 επισκέψεις), δηλαδή, έως σήμερα, που το νούμερό τους έφτασε στις 47.200.
Επίσης καθημερινά προσέρχονται για φάρμακα 200-400 ασθενείς. Παρ' όλα αυτά, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει n νοσηλεία των ανασφάλιστων!
Με μεγάλη αγωνία σάς ομολογώ ότι οι πόρτες των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία κλείνουν πλέον ερμητικά, ακόμη και σε περιστατικά καρκινοπαθών, στους ανασφάλιστους νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση, καρδιοπαθείς που χρειάζονται στεφανιογραφίες κ.λπ.
Τι προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για το αύριο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;
H χώρα μας χρειάζεται έναν υγειονομικό χάρτη, βασισμένο στα επιδημιολογικά στοιχεία της κάθε περιοχής και προσαρμοσμένο ανά ειδικότητα, ανά πληθυσμό. H μεταρρύθμιση στην υγεία μπορεί να αποδώσει όταν γνωρίζουμε τις ανθρωπογεωγραφικές ανάγκες της υγείας και προσανατολίσουμε τους γιατρούς μας προς την κάλυψη αυτών.
Μέσα στο ΠΕΔΥ, ο πάροχος πρέπει να γνωρίζει το εργασιακό του πλαίσιο, πόσες επισκέψεις θα έχει, με ποιον τρόπο και κάθε πότε θα αμείβεται, αλλά και τι θα απογίνει με την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί. Απαρέγκλιτες είναι οι θέσεις μας για μια αποτελεσματική μεταρρύθμιση, βασισμένη στις συλλογικές συμβάσεις με κλειστούς προϋπολογισμούς στην ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής στις συμβάσεις σε όσους γιατρούς το επιθυμούν, στην ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς και στην εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Πρότασή μας είναι n συμμετοχή του ασθενούς στα φάρμακα και στις εξετάσεις του να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τη σοβαρότητα και τη χρονιότητα της νόσου του. Παράλληλα, ζητούμε n πληρωμή των γιατρών να ορίζεται με συνέπεια, με διαφάνεια, με σαφές χρονοδιάγραμμα και αξιοπρεπείς μισθούς. Πιστεύουμε όχι στον ακρωτηριασμό της υγείας αλλά στον εξορθολογισμό της που μπορεί να επιτευχθεί με σωστή στρατηγική και πολιτική, χωρίς να κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου