Πιο επίκαιρο από ποτέ αναδεικνύεται το αίτημα αύξησης των κρατικών δαπανών υγείας, για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε υψηλού επιπέδου παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Όπως προκύπτει από έρευνα της ALCO, τα αναλυτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Health Innovation Conference (#hic17 - hic.ethosevents.eu), 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι υποχωρεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Μάλιστα, η πεποίθηση αυτή είναι εντονότερη (74%) στα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, τα οποία θεωρείται ότι έρχονται συχνότερα σε επαφή με το σύστημα υγείας.
Οι ερωτώμενοι αξιολόγησαν μάλιστα τον τομέα της υγείας σε υψηλότερη θέση ακόμη κι από αυτόν της Παιδείας, αναφορικά με την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Σχεδόν καθολική, εξάλλου, σε ποσοστό άνω του 80%, είναι η αντίληψη της κοινωνίας ότι η Πολιτεία δεν καλύπτει με επάρκεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών. Ταυτόχρονα, πάνω από 6 στους 10 θεωρούν ότι η μειωμένη πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υποβάθμιση των Ελλήνων σε πολίτες Β’ κατηγορίας. Άλλωστε, μόλις το 15% θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο λογικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν με σαφήνεια τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κοινωνία στο θεσμό της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και το αίτημα για διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, που προσθέτουν χρόνο και ποιότητα ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, του φαρμακευτικού κλάδου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο χώρο της υγείας» δήλωσε ο Matti Arvela, Μέλος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Amgen Ελλάδας και Κύπρου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση πως ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης, με κινητήριο μοχλό την καινοτομία και κύριο ωφελούμενο τον ασθενή, είναι δυνατό να διαμορφωθεί μέσω εποικοδομητικού διαλόγου με την Πολιτεία και αξιοποίησης της διαθέσιμης τεχνογνωσίας.
Όπως ειπώθηκε στο HIC17, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα περίπου 50 νέες δραστικές έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP), εκ των οποίων 4 φάρμακα ήδη έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με επιταχυνόμενη διαδικασία.Σύμφωνα με Ζέφη Βοστιτσάνου, Διευθύντρια Επιστημονικών και Κυβερνητικών Θεμάτων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), πρόκειται για θεραπείες για σπάνιες παθήσεις και σοβαρά χρόνια νοσήματα που αναμένεται να έχουν σημαντικό όφελος στους ασθενείς.
«Η δέσμη μέτρων, όμως, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας φαίνεται πως θα καθυστερήσει την έλευση νέων και καινοτόμων φαρμάκων και την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε αυτά. Αντί να υλοποιούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη έχουν ψηφισθεί, εισάγονται νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που αποθαρρύνουν κάθε επένδυση» τόνισε η κα Βοστιτσάνου. Τα μέτρα αυτά, όπως εξήγησε, περιλαμβάνουν ακόμη μία οριζόντια έκπτωση της τάξης του 25% στην εισαγωγή νέων φαρμάκων και αυξημένες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, κάτι που σημαίνει ότι κάθε νέο φάρμακο θα ξεκινά με 39% συνολική επιβάρυνση.
Όπως προειδοποίησαν, άλλωστε, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του HICτόσο ο Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος του PIF και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Greece, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, όσο και ο Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie Pharmaceuticals SA, το υπάρχον φοροεισπρακτικού τύπου καθεστώς έχει ήδη εξαντλήσει τις ανοχές της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα.
«Σήμερα, με την επικείμενη εφαρμογή οριζόντιων φοροεισπρακτικών μέτρων, μπλοκάρεται κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα του φαρμακευτικού κλάδου. Αποθαρρύνονται οι εταιρίες από επενδύσεις στον Τομέα της Υγείας. Στερείται από τους ασθενείς η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση - που είναι και το σημαντικότερο - σε αναγκαίες θεραπευτικές δυνατότητες, που αν μη τι άλλο είναι ύψιστο ανθρώπινο και μείζον κοινωνικό δικαίωμα» ανέφερε σχετικά ο κος Αποστολίδης. Όπως υπογράμμισε, αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη παγκοσμίως περισσότερα από 7.000 νέα μόρια και ετησίως επενδύονται πανευρωπαϊκά περισσότερα από 35 δις ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη δεκαετία η επιστήμη αιχμής θα αλλάξει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές των ασθενών. «Επιβάλλεται λοιπόν η αλλαγή της νοοτροπίας απέναντι στην καινοτομία. Αντί να την βλέπουμε ως κόστος θα πρέπει να επενδύουμε σε αυτή» επισήμανε, προσθέτοντας: «Η καινοτομία που παράγει ο Κλάδος μας είναι το φάρμακο για τον Έλληνα ασθενή και η θεραπεία για την οικονομία μας».
Στην κατεύθυνση αυτή, το PhRMA Innovation Forum υποστηρίζει έμπρακτα δομικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας, καθώς και για τη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα και υπηρεσίες σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό. «Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο σύστημα υγείας στην Ελλάδα χωρίς τη διασφάλιση πρώτα από όλα της υγείας των ασθενών, αλλά και της βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών. Επιπλέον, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης με την επιβολή νέων φόρων, παρά μόνον με την προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε σχετικά ο κος Παπαταξιάρχης, συμπληρώνοντας ότι το PIF έχει προτείνει συγκεκριμένες τομές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και την εξοικονόμηση πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται τα εξής:
•Η πλήρης εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων οδηγιών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση δεδομένων από μητρώα ασθενών.
•Η ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
•Η εισαγωγή του θεσμού αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας.
•Η παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς καινοτομίας όπως η προώθηση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα.
•Η εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την τιμολόγηση των εκτός πατέντας φαρμακευτικών προϊόντων.
«Με βάση τις προτάσεις μας, καλούμε την Πολιτεία και ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα, πριν την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων, σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Forum. «Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να δίνει κατηγορηματικά τη δυνατότητα της εξειδίκευσης των προτάσεων, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την ουσιαστική και πλήρη ευθυγράμμιση, που θα οδηγήσει στην λήψη σωστών αποφάσεων»συμπλήρωσε καταλήγοντας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου