επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr
O πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Πασχάλης Αποστολίδης, κατά το χαιρετισμό του στο Health Innovation Conference, επεσήμανε ότι η συνεχής "φορολόγηση" δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρίες του κλάδου και οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτουν την κοινωνική πολιτική του Κράτους, παρέχοντας μέσω των θεσμοθετημένων εκπτώσεων κι επιστροφών 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν στην κοινότητα και 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν στα νοσοκομεία, προωθούνται βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα.
Τόνισε ότι τα μέτρα ενάντια στην καινοτομία, τα οποία στην πραγματικότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες και τη μετατροπή τους σε Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων και προσδοκιών
Πρόκειται για μέτρα που συμφώνησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους δανειστές και αναμένεται να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται: η τροποποίηση των προϋποθέσεων αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, που απαιτούν να έχει ολοκληρωθεί μια χρονοβόρος διαδικασία αξιολόγησης (εξωτερικό φίλτρο: 9 χώρες κυκλοφορίας, 6 αποζημίωση και 3 ΗΤΑ, αλλά και εσωτερικό φίλτρο: ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, προστιθέμενη αξία, αξιοπιστία κλινικών στοιχείων, σχέση κόστους-οφέλους).
Το επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα (οπότε η συνολική επιβάρυνση θα είναι έως και 60% κάτω από τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης), καθιστούν οικονομικά ασύμφορη την εισαγωγή τους στη χώρα μας.
Το ενοποιημένο rebate (υποχρεωτική έκπτωση) μέχρι 30% θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων (rebate) σε ποσοστό άνω του 50% και τέλος η θεσμοθέτηση κλειστών προϋπολογισμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και χωρίς να έχουν προσδιορισθεί συγκεκριμένα κριτήρια. Τα νέα αυτά μέτρα μάλιστα θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Με τα μέτρα αυτά ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστερήσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι μεγάλος. Μπλοκάρουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του δυναμικού φαρμακευτικού κλάδου και αποθαρρύνουν τις εταιρίες από επενδύσεις στον τομέα της Υγείας. Το σημαντικότερο όμως είναι, πως στερούν από τους ασθενείς θεραπευτικές δυνατότητες που αν μη τι άλλο είναι ύψιστο ανθρώπινο και μείζον κοινωνικό δικαίωμα το να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Οι επιπτώσεις από τη νέα κυβερνητική πολιτική είναι δυσμενείς για την αγορά, με φορείς του χώρου να εξηγούν πως απειλείται η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και τη δυνατότητα των ασθενών να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους.
Ο ΣΦΕΕ στον αντίποδα προτείνει να μην καθυστερήσει άλλο η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών και να δοθούν σωστά κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων Επιπλέον, όμως, χρειάζεται να γίνει μέριμνα για αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, καθώς η δαπάνη που έχει οριστεί δεν επαρκεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου