Μπορεί η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου να συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς εξαγωγικούς τομείς της χώρας, με τη συμβολή της στο ΑΕΠ να φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, χθες όμως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ομολόγησε πως ο κλάδος έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. "Η νέα χρονιά βρίσκει πολλές επιχειρήσεις στα όριά τους. Δεχθήκαμε την προηγούμενη χρονιά ασφυκτικές πιέσεις σε επίπεδο τιμών και φορολόγησης. Καμία παραγωγική μονάδα δεν θα αντέξει τις συνθήκες αυτές" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ, στέλνοντας ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας: "Να βρεθεί το πολιτικό θάρρος ώστε να αλλάξει το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων" συμπλήρωσε ο Θ. Τρύφων.
Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τα τελευταία επτά χρόνια επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, που κατά μέσο όρο αγγίζουν το 67%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 80%. Όπως αναφέρουν, οι εξαντλητικές συνθήκες τιμολόγησης, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της κατανάλωσης και τις επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω των rebates και των clawback (αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφές για την υπέρβαση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού) έχουν πλήξει την αγορά.
Για τις υπερβάσεις που καταγράφονται, στελέχη του χώρου "δείχνουν” τη συνταγογράφηση ακριβότερων προστατευόμενων φαρμάκων, αλλά και συνολικά την αδυναμία από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τον όγκο των συνταγών και να εξορθολογίσει την ασφαλιστική αποζημίωση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το εξωνοσοκομειακό clawback και rebate για τη χρονιά που πέρασε αγγίζει τα 790 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το νοσοκομειακό clawback για το 2016 υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν τα ποσά αυτά καταστροφικά για την αγορά, προειδοποιώντας πως απειλούν άμεσα τη λειτουργία των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως τονίζουν, οι μειώσεις των τιμών και των αναγκαστικών επιστροφών δημιουργούν συνθήκες αφανισμού της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου. Οι ανατιμολογήσεις που έλαβαν χώρα εντός του 2016 και έφεραν νέες μεγάλες μειώσεις στις τιμές. Το μεγαλύτερο "πλήγμα υπέστησαν τα γενόσημα φάρμακα, παρόλο που αντιστοιχούν μόνο στο 22% της αγοράς (η μέση τιμή των γενοσήμων διαμορφώθηκε στα 7 με 8 ευρώ). Όπως λένε οι βιομηχανίες, μέχρι στιγμής το υπουργείο Υγείας εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στην περαιτέρω συμπίεση της τιμής των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων, τα οποία πλέον απαξιώνονται τιμολογιακά σε σημείο που η κυκλοφορία τους καθίσταται αδύνατη.
Τι προτείνει όμως ο κλάδος να γίνει για να αντιστραφεί η πτώση της αγοράς; Το πιο βασικό είναι να σταματήσει αμέσως η πολιτική των τεράστιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και των δυσβάσταχτων clawback, και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Μεσοπρόθεσμα, όπως σημειώνει η βιομηχανία, θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογιών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου