Στο Συνέδριο "Χαμένοι στη Μετανάστευση: Εργαζόμαστε από κοινού για την προστασία των Παιδιών από τις Εξαφανίσεις " συμμετείχε "Το Χαμόγελο του Παιδιού" στις 25-26 Ιανουαρίου στη Μάλτα, στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για θέματα μετανάστευσης και ασύλου που έλαβε χώρα παράλληλα στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στόχος του Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά "Missing Children Europe" σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Προέδρου της Μάλτας "Foundation for the Wellbeing of Society", ήταν να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των εξαφανίσεων των παιδιών μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς, ανάμεσά τους τον Έλληνα Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, να θέσουν σε προτεραιότητα τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.
Λίγες μέρες νωρίτερα "Το Χαμόγελο του Παιδιού" με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά "Missing Children Europe" και του ΔΣ του συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία "Μιλώντας για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν: Ένα αόρατο φαινόμενο: 10.000 παιδιά πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη" απευθύνοντας ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ενόψει της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών στη Μάλτα.
"Τα ασυνόδευτα παιδιά εξαρτώνται απόλυτα από τις κυβερνήσεις μας, τις αρχές μας και τις πολιτικές μας" τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος της Μάλτας, κα Marie-Louise Coleiro Preca, που στάθηκε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της προστασίας των παιδιών παρά τα ανησυχητικά στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν ένα περίπου χρόνο η Europol κάνοντας λόγο για 10.000 εξαφανισμένα ασυνόδευτα παιδιά σε όλη την Ευρώπη.
"Η αξιοπρέπεια των παιδιών δεν μπορεί να είναι ένα παραμύθι ή απλά μια κοινοτυπία. Αν ένα παιδί της οικογένειας μας εξαφανιστεί, χάνεται όλος ο κόσμος γύρω μας. Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε την εξαφάνιση ούτε ενός παιδιού" σημείωσε με εμφατικό τρόπο η Πρόεδρος της Μάλτας, κα Marie-Louise Coleiro Preca.
"Το Χαμόγελο του Παιδιού" οργάνωσε ένα από τα workshops του συνεδρίου με τη συμμετοχή των οργανισμών "Child Focus" και "Telefono Azzurro" που λειτουργούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 στο Βέλγιο και την Ιταλία, αντίστοιχα, με θέμα τα ελάχιστα εκείνα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στις περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ελληνικού Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις καλές πρακτικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί "Το Χαμόγελο του Παιδιού" στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαφανίσεων παιδιών εν μέσω της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, αναλύοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης του φαινομένου.
"Δυστυχώς τις περισσότερες φορές τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναζήτησης μέσα από την Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 και τις αρμόδιες αρχές. Αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να καταλήγουν στα αζήτητα με τον κίνδυνο να πέσουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας. Στις περιπτώσεις που ειδοποιηθήκαμε κινητοποιηθήκαμε άμεσα και σε συνεργασία με τις αρχές εντοπίσαμε τα παιδιά με 100% επιτυχία" τόνισε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος.
Τα ελάχιστα κριτήρια συνεργασίας που διατυπώθηκαν με τη μορφή συστάσεων (recommendations) ως αποτέλεσμα του workshop που συντόνισε "Το Χαμόγελο του Παιδιού" είναι τα παρακάτω:
● Οι ασυνόδευτοι εξαφανισμένοι ανήλικοι θα πρέπει πάνω απ’ όλα να αντιμετωπίζονται ως εξαφανισμένα παιδιά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρχές.
● Η καταγγελία των περιστατικών στις αρχές και στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γραμμών 116000 αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην εύρεση και προστασία των παιδιών.
● Η συνεργασία των φορέων με τις αρχές μέσα από επίσημες και καλά συντονισμένες διαδικασίες για την αποτελεσματικότητα ανταπόκρισης και πρόληψης του φαινομένου.
● Η παροχή έγκαιρης πληροφόρησης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και η ανάγκη χρήσης πιστοποιημένων διαδικασιών.
● Σωστή ενημέρωση στα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά και στους αρμόδιους φορείς για τη λειτουργία υπαρχουσών υποδομών και εργαλείων αναζήτησης και προστασίας των παιδιών.
● Η διασυνοριακή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων.
● Η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών συνηγορίας (advocacy) σε εθνικό επίπεδο για την χρήση των υπαρχουσών συστημάτων παιδικής προστασίας και σχετικών πρωτόκολλων συνεργασίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου