Τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης Παναγιωτάκη, η οποία αδυνατεί να αντεπεξέλθει στοιχειωδώς στις συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επιδεικνύει ανεπάρκεια να προετοιμάσει τον οργανισμό της ΔΕΗ να λειτουργήσει σε περιβάλλον που δεν είναι προστατευμένο από το κράτος, αναδεικνύουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 29,8 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό και με τα capital controls προ των πυλών ανακοίνωνε κέρδη 87,8 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες δεν αποτελούν συγκυριακό φαινόμενο, αφού συνοδεύτηκαν από την απώλεια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους μεριδίου 4,6% από πελάτες που μετακινήθηκαν στους δυναμικά αναπτυσσόμενους ανταγωνιστές της ΔΕΗ στη λιανική αγορά του ρεύματος.
Το μεγάλο πρόβλημα για την εταιρεία είναι ότι οι διαρροές προς τον ανταγωνισμό προέρχονται από τους λεγόμενους καλούς πελάτες, δηλαδή τους καλοπληρωτές με υψηλά περιθώρια κέρδους. Η πραγματική διάσταση των απωλειών καταγράφεται στις πωλήσεις της εταιρείας, οι οποίες κατέγραψαν διπλάσια μείωση, υποχωρώντας κατά 248 εκατ. ευρώ (-9,8%).
Τις πταίει για την αδυναμία της ΔΕΗ να κρατήσει το υγιές πελατολόγιό της και να λειτουργήσει σε στοιχειωδώς ανταγωνιστικό περιβάλλον;
Η πορεία της ΔΕΗ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δείχνει ότι το πείραμα του αλήστου μνήμης τέως υπουργού Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να εμπιστευτεί στον 70χρονο συνδικαλιστή πρώην πρόεδρο της αμαρτωλής ΓΕΝΟΠ το τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας αποδεικνύεται οδυνηρό.
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο κ. Παναγιωτάκης χρειάστηκε ενάμιση χρόνο ως επικεφαλής της εταιρείας προκειμένου να οδηγήσει τη ΔΕΗ σε:
- Δραματική συρρίκνωση του τζίρου και επιστροφή σε ζημίες.
- Εκτίναξη των ανεξόφλητων οφειλών, σε σχέση με την περίοδο που παρέλαβε την επιχείρηση, στα επίπεδα των 3 δισ.
- Εκτίναξη των επισφαλειών.
- Πρωτοφανή επιδείνωση της ρευστότητας.
- Απώλεια μεριδίων αγοράς με τους χειρότερους δυνατούς όρους.
- Δραματική συρρίκνωση του τζίρου και επιστροφή σε ζημίες.
- Εκτίναξη των ανεξόφλητων οφειλών, σε σχέση με την περίοδο που παρέλαβε την επιχείρηση, στα επίπεδα των 3 δισ.
- Εκτίναξη των επισφαλειών.
- Πρωτοφανή επιδείνωση της ρευστότητας.
- Απώλεια μεριδίων αγοράς με τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο υποχώρησε από τα 2,913 δισ. στα 2,664 δισ. (όμιλος), ενώ το περιθώριο EBITDA έπεσε από το 22% στο 20,1%. Η εταιρεία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους πέρασε ξανά σε ζημίες προ φόρων ύψους 29,8 εκατ. ευρώ (από κέρδη 87,8 εκατ. ευρώ πέρυσι).
Και, βέβαια, έπεται και συνέχεια, καθώς η ΔΕΗ οδηγείται στην απώλεια της θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ με τους χειρότερους δυνατούς όρους και με τα συνολικά έσοδα που αναμένεται να μπουν στο ταμείο για την απώλεια του 100% της θυγατρικής εταιρείας να εγείρουν σοβαρά ζητήματα.
Και, βέβαια, έπεται και συνέχεια, καθώς η ΔΕΗ οδηγείται στην απώλεια της θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ με τους χειρότερους δυνατούς όρους και με τα συνολικά έσοδα που αναμένεται να μπουν στο ταμείο για την απώλεια του 100% της θυγατρικής εταιρείας να εγείρουν σοβαρά ζητήματα.
Φταίνε οι... άλλοι
Τι απαντά απέναντι στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και συσσωρευτεί επί διοικήσεως Παναγιωτάκη στην εταιρεία που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση;
Ότι για όλα φταίει ο ανταγωνισμός και το άνοιγμα της αγοράς, ζητώντας από το κράτος να ανοίξει ομπρέλα προστασίας στη ΔΕΗ, να βάλει εμπόδια στο άνοιγμα της αγοράς και να επιβάλει αυξήσεις στα κόστη ενέργειας για τους συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα κληθούν να πληρώσουν και με το παραπάνω την έκπτωση του 15% που αποφάσισε υπό το κράτος πανικού η διοίκηση το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό τουλάχιστον σημειώνει ο ίδιος στη δήλωση που συνόδευσε την ανακοίνωση των "κόκκινων" μεγεθών του εξαμήνου.
Ξεφόρτωμα... "φεσιών"
Χαρακτηριστική της στάσης που τηρεί η ΔΕΗ απέναντι στο άνοιγμα της αγοράς είναι η πρόταση που διαφημίζει με κάθε ευκαιρία ο κ. Παναγιωτάκης: το μερίδιο 50% που καλείται βάσει Μνημονίου να παραχωρήσει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό να διατεθεί από την ίδια μέσω πώλησης θυγατρικών εταιρειών που θα δημιουργηθούν. Πίσω από την προσχηματική πρόταση του διοικητή της ΔΕΗ υπάρχουν άλλες στοχεύσεις και επιδιώξεις. Συγκεκριμένα, κύριο μέλημα της ΔΕΗ είναι σε αυτές τις εταιρείες να φορτωθούν επισφαλείς πελάτες, με διπλό όφελος: αφενός να περιοριστεί το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών που επιβαρύνει αυτήν τη στιγμή την εταιρεία και αφετέρου να επιβαρυνθούν με τα "φέσια" της ΔΕΗ οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες εφαρμόζουν πολύ πιο προσεκτική πολιτική εισπράξεων και έχουν κρατήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις επισφάλειές τους. Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ να υπάρξει βελτίωση στο μέτωπο των οφειλών από πελάτες δεν έχουν αποδώσει καρπούς στον ισολογισμό, όπως φάνηκε από τις αυξημένες επισφάλειες. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών χαμηλής και μέσης τάσης πλησίασαν τα 300 εκατ. (από 260 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2015), ενώ για την υψηλή τάση οι προβλέψεις έμειναν σταθερές στα 47 εκατ. ευρώ.
Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας
Την ίδια στιγμή, βέβαια, ελάχιστες κινήσεις γίνονται από τη διοίκηση με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της λιανικής, αλλά και την ελκυστικότητά της προς τους πελάτες με το καλύτερο προφίλ. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες του διοικητικού προσωπικού ότι την ίδια στιγμή που οι εναλλακτικοί προμηθευτές ενισχύουν την εξυπηρέτηση πελατών, εισάγοντας καινοτόμες διαδικασίες επικοινωνίας και προσφέροντας νέες υπηρεσίες, η ΔΕΗ παραμένει πλήρως ανενεργή, αποδυναμώνει τα σημεία εξυπηρέτησης και έχει ξεπεραστεί πλήρως από τον ανταγωνισμό.
Ακόμα ένα δείγμα γραφής της στρατηγικής της ΔΕΗ απέναντι στο άνοιγμα της αγοράς φάνηκε και από το αίτημα της διοίκησης να αυξηθεί η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος (τέλος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), προκειμένου να αποκατασταθεί η προβληματική ρευστότητα της εταιρείας. Το συνολικό ποσό που προτείνει η ΔΕΗ να επιβαρύνει τους λογαριασμούς όλων των παρόχων (το τέλος είναι εκτός του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών) υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου