728x90 AdSpace

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

2ο Παγκοσμίο Συνεδρίο Genedis 2016 για τη Γενετική, Γηριατρική και νευροεκφυλιστικές νόσους

Ο υπουργός Υγείας κήρυξε χθες την εναρξη του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Genedis 2016 για τη Γενετική, Γηριατρική και νευροεκφυλιστικές νόσους στη Σπάρτη

Άρχισαν χθες οι εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Γενετική, Γηριατρική και την έρευνα και πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων, 2nd World Congress on Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research - "GeNeDis 2016", το οποίο διεξάγεται στη Σπάρτη έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός κήρυξε την έναρξη των εργασιών  του συνεδρίου από το κατάμεστο από κόσμο Διοικητήριο Περιφεριακής Ενότητας Λακωνίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μπορούμε να μιλάμε για μια λελογισμένη αισιοδοξία. «Η  χώρα μας διαθέτει ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, έντιμους, αξιόπιστους και παραγωγικούς ανθρώπους που διαθέτουν την ωριμότητα να επιβάλουν μια αλλαγή πορείας και να κάνουν υπέρβαση της παθογένειας του παρελθόντος. Μπορούν να συστρατευτούν για να κάνουν μια νέα αρχή πριν εξαντληθούν τα όρια της ελληνικής κοινωνίας, επιτυγχάνοντας μια μεγάλη θεσμική, παργωγική, κοινωνική ανασυγκρότηση».

Τις ευχές για την επιτυχία της διοργάνωσης και το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συνέδριο μετέφερε ο τομεάρχης υγείας ΝΟΔΕ ΝΔ Λακωνίας Νικόλαος Σταθάκος ο οποίος τόνισε πως το μέλλον της χώρας βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία, η οποίες πρέπει να συνδέονται άμεσα με την πρόληψη στον τομέα της υγείας.

Σύντομο χαιρετισμό μετά την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία τόνισε τη σημαντικότητα του συνεδρίου για την Επιστήμη και την περιοχή της Σπάρτης, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ.  Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος εξήρε την ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, η επιστημονική καταξίωση του οποίου σε παγκόσμιο επίπεδο έρχεται ως αποτέλεσμα έμπνευσης, σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς των στελεχών  του.

Στο λακωνικό χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, επισήμανε την αναγκαιότητα διεξαγωγής τέτοιων συνεδρίων στην ιστορική πόλη της Σπάρτης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης εστίασε στην ανάγκη διασύνδεσης της έρευνας με τους χρήστες υγείας με χαμηλό κόστος.

Η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σοφία Ζυγά αναφέρθηκε με τη σειρά της στην ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και των ιδρυμάτων της Ελλάδας με ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ ο καθηγητής Φυσικής και Επιστήμης Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Γουίλφριντ Λοριέρ του Καναδά, που αποτελεί συνδιοργανωτή του συνεδρίου μίλησε για την εξωστρέφεια και την ανάγκη συνεργιών στην έρευνα.

Περισσότερα από 300 άτομα παρακολούθησαν στη συνέχεια, τις ομιλίες δύο παγκοσμίως αναγνωρισμένων Ελλήνων επιστημόνων: του  Γεωργίου Παξινού, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνει της Αυστραλίας, που «χαρτογράφησε» τον ανθρώπινο εγκέφαλο και του Παντελεήμονα Γιαννακόπουλου, διευθυντή των τμημάτων Ψυχιατρικής και Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γενεύης και καθηγητή στα πανεπιστήμια Γενεύης και Λοζάνης.
Ο καθηγητής Παξινός παρουσίασε ένα καινούργιο, σύγχρονο και βελτιωμένο  επιστημονικό "εργαλείο" με μεγάλη λειτουργικότητα , που θα "λύσει" τα χέρια σε επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε σχέση με νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια,  το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η πρωτοτυπία του βασίζεται στη χρήση δεδομένων από τη  λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (fMRI από τις αγγλικές λέξεις functional Magnetic Resonance Imaging), που δίνουν τη δυνατότητα να διακρίνει κάποιος κάτι σε διαστάσεις εκατό εκατομμυριοστών.
Ο καθηγητής Παντελεήμων Γιαννακόπουλος παρουσίασε τον προσδιορισμό της πιθανότητας γνωστικής και λειτουργικής εξέλιξης για ένα συγκεκριμένο ασθενή με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) προς ένα πιο σοβαρό στάδιο της MCI ή προς άνοια, μέσω καινούργιων βιοδεικτών σε εξατομικευμένο επίπεδο. «H ανίχνευση των αμυλοειδών πλακών σε μια  τομογραφία ποζιτρονίων (PET-scan) μας έδινε μέχρι τώρα τη δυνατότητα να βλέπουμε τις νευροεκφυλιστικές βλάβες ( βιοδείκτες της εγκεφαλικής Aβ αμυλοείδωσης),τώρα μπορούμε να βλέπουμε και τις πρωτείνες tau. Άρα οι επόμενοι βιοδείκτες θα βασίζονται σε έναν συνδυασμό των δύο σχετικών πρωτεινών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, των Aß και tau», είπε σχετικά.
Μεταξύ άλλων, το “παρών” δίνουν στο σημαντικότερο ιατρικό γεγονός της χρονιάς: ο Έλληνας νευροεπιστήμονας Δημήτριος Καπόγιαννης, από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που πριν δυο χρόνια «τάραξε» τα νερά της νευροεπιστήμης παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά, στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στην Ουάσιγκτον ένα τεστ αίματος που ανιχνεύει  τη νόσο Αλτσχάιμερ, δέκα χρόνια νωρίτερα πριν τη κλινική διάγνωση, ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, που εδώ και χρόνια «χτίζει» τις μελέτες του, εστιάζοντας  στους μοριακούς μηχανισμούς του νεκρωτικού κυτταρικού θανάτου κατά τον νευροεκφυλισμό και τη γήρανση, ο δρ. Θεόδωρος Αρβανίτης, που θεωρείται εξπέρ στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και ηγείται του  Institute of Digital Healthcare του πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Μ. Βρετανία,  ο Επίκουρος καθηγητής Νευρογενετικής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Χρήστος Γιαπιτζάκης, ο επιστήμονας που ταυτοποίησε το DNA του υπεύθυνου παράγοντα για το λοιμό των Αθηνών στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, από σκελετικό υλικό που βρέθηκε σε μαζικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, στον Κεραμεικό, αλλά και ο  επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, ο οποίος υπήρξε ο συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Long Lasting Memories («Αναμνήσεις Διαρκείας»), που βασίζεται σε τεχνολογίες διαδικτύου και που προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για την πρόληψη της νοητικής εξασθένισης και την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης και ευεξίας ατόμων στην τρίτη ηλικία.

«Το Genedis είναι ο ορισμός της διεπιστημονικής συνεργασίας . Στόχος μας είναι η δημιουργία  υπολογιστικών «εργαλείων» που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής και θα έχουν ως τελικούς χρήστες τους γιατρούς. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τους γιατρούς, αντίθετα προσπαθούμε να τους διευκολύνουμε. Όλο αυτό χρειάζεται τη συμμετοχή ερευνητών από περισσότερα από δέκα επιστημονικά πεδία και νομίζω ότι για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή, οργανωμένη και συντονισμένη επιστημονική συζήτηση. Εκτίμησή μου είναι ότι η εξατομικευμένη ιατρική θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο μέσα στην επόμενη δεκαετία», τόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, ο οποίος συμπλήρωσε πως το 2ο Genedis συνδιοργανώνουν εννέα επιστημονικοί φορείς, ενώ το ίδιο φιλοξενεί 21 κεντρικούς ομιλητές (key note speakers)από ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλία, Ισραήλ,Μ.Βρετανία, Ιορδανία, Γερμανία, Eλβετία, κ.ά.Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη κιόλας μέρα το συνέδριο είχε 538 εγγραφές, κάποιες από τις οποίες προέρχονται  από διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως Περού,Ινδία, Πακιστάν, Ρουμανία,Νιγηρία,Ιορδανία, Ισραήλ, Ηνωμένα αραβικά εμιράτα, κ.ά. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναμένεται να ανακοινωθούν για πρώτη φορά σημαντικά αποτελέσματα ερευνών που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.


Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση στο διοικητήριο, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συναυλία  βασισμένη στο έργο του δρ. Αθανάσιου Σίμογλου, του δημιουργού που μελοποίησε τα ποιήματα του αισθαντικού ποιητή Κ. Καβάφη και που ταξίδεψε από τη Στουτγάρδη(όπου διαμένει μόνιμα) στη Σπάρτη ειδικά για το συνέδριο. Η υψίφωνος της Λυρικής Σκηνής Αντωνία Καλογήρου ερμήνευσε έργα του έλληνα συνθέτη από τη τριλογία του Καβάφη συνοδευόμενη από τον πιανίστα της Λυρικής Σκηνής Μάρκο Κώτσια.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: 2ο Παγκοσμίο Συνεδρίο Genedis 2016 για τη Γενετική, Γηριατρική και νευροεκφυλιστικές νόσους Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top