Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι Έλληνες «λαβώνονται» όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά από τα μνημόνια και την κρίση.
Με το πλέον ανάγλυφο τρόπο αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, στην έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία του πληθυσμού!
Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι η κατάθλιψη παρουσιάζει αύξηση 80,8%, με τις γυναίκες να υπερτερούν. Ακόμη, το 7,6% του πληθυσμού πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές. Επιπλέον, το 38,3% δήλωσε ότι βίωσε «αρνητικά» συναισθήµατα , ενώ για πρώτη φορά συµπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτηµα αναφορικά µε τον αυτοκτονικό ιδεασµό και τη συχνότητα εµφάνισής του. Σύµφωνα µε τις απαντήσεις «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να µη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του» έκανε, το 3,3% του πληθυσµού
Στην ίδια έρευνα αποτυπώνονται και τα προβλήματα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, ιατροφαρμακευτική φροντίδα καθυστέρησε ή δεν έλαβε καθόλου, το12,9% του πληθυσµού λόγω µεγάλης λίστας αναµονής, το 6,0% λόγω µεγάλης απόστασης ή προβληµάτων στη µεταφορά, το 9,4% λόγω έλλειψης ειδικοτήτων γιατρών και επαγγελµατιών υγείας.
Την οικονομική δυνατότητα για να λάβει ιατρική φροντίδα ή θεραπεία, δεν είχε το13,6% του πληθυσµού, οδοντιατρική φροντίδα το 15,2% , υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας, το 4,2%, ενώ το 11,3% δεν είχε την οικονοµική δυνατότητα να αγοράσει φάρµακα που είχαν συσταθεί από γιατρό.
Αύξηση εμφραγμάτων
Ένας στους δύο (49,7%) δηλώνει ότι έχει κάποιο χρόνιο πρόβληµα ή χρόνια πάθηση, αύξηση , 25,2%, σε σχέση µε το 2009, εκ των οποίων, έξι στους δέκα (61,8%) είναι ηλικίας 55 ετών και άνω. Ακόμη το 2,1% του πληθυσμού, δήλωσε ότι υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, ποσοστό αυξημένο κατά 50,0% σε σχέση με το ποσοστό που κατεγράφη το 2009 (1,4%). Το 2,1% δήλωσε ότι υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή υφίσταται τις χρόνιες συνέπειες παλαιού εγκεφαλικού και 20,9%, δήλωσε ότι πάσχει από υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίµα ανέφερε το 15,4% του πληθυσµού.
Από σακχαρώδη διαβήτη δήλωσε ότι πάσχει το 9,2% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω, ποσοστό αυξημένο κατά 16,5% σε σχέση με το 2009 (7,9%).
Φάρμακα
Μικρή μείωση (2,9%), παρατηρείται στην κατανάλωση φαρμάκων με συνταγή γιατρού. Ειδικότερα, ένας στους δύο (47,4%), κατανάλωσε φάρµακα, µε γραπτή συνταγή, το ποσοστό της 2009 ήταν 48,8%.
Αύξηση 11,8% καταγράφεται στο ποσοστό (27,5%), που κατανάλωσε φάρµακα, χωρίς συνταγή γιατρού, σε σχέση µε το 2009 (24,6%).
Τα µέλη των νεότερων οµάδων ηλικιών κατανάλωσαν περισσότερα φάρµακα χωρίς συνταγή γιατρού παρά µε συνταγή γιατρού. Το αντίθετο καταγράφηκε για τις µεγαλύτερες οµάδες ηλικιών. .
Γράφει: Μαρία Γλένη
- Health Report.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου