Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος Αν Καθηγητής κ Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας ,με την ευκαιρία της 31ης Μαΐου, παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, σε εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη .
Αντικείμενο της ομιλίας του κ Μπεχράκη, την οποία παρακολούθησαν ο Υπουργός Υγείας κ Παναγιώτης Κουρουμπλής και η πρώην Υφυπουργός Υγείας κ Ζέτα Μακρή, ήταν «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Μπεχράκης :
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν παράνομα και χρησιμοποιούνται ευρέως, προϊόντα καπνού παντελώς ανεξέλεγκτα, άρα επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία
Η χαμηλή τιμή των αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων προωθεί το κάπνισμα κυρίως στα μικρά παιδιά και γενικότερα αυξάνει την εξάρτηση στη νικοτίνη
Η κατάσταση αυτή εμποδίζει την πολιτεία στη λήψη τιμολογιακών μέτρων για τη μείωση του καπνίσματος, που αποτελεί ουσιαστική διαδικασία προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Η φοροδιαφυγή από το παραεμπόριο των καπνικών προϊόντων υπολογίζεται στα 700 εκ το χρόνο.
Oι σχετικά πρόσφατες ειδικές δράσεις, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την καπνοβιομηχανία, φαίνονται μάλλον ανεπαρκείς, εγείρουν δε και ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά τους, με την έννοια της πιθανής παραβίασης από το ίδιο το Κράτος του άρθρου 13 του νόμου 3420 ΦΕΚ 298/τ/6-12/2005
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) το παραεμπόριο προϊόντων καπνού αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων παγκόσμιο πρόβλημα με ιδιαίτερη έξαρση στη χώρα μας . Για την πάταξη της παράνομης εμπορίας καπνικών προϊόντων ο Π.Ο.Υ, στο πλαίσιο του Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) έχει ψηφίσει ειδικό Πρωτόκολλο. Το Πρωτόκολλο αυτό προβλέπει μία σειρά συντονισμένων και ενιαίων σε παγκόσμια κλίμακα ενεργειών, που η εφαρμογή τους θα οδηγήσει την διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος Δημόσιας Υγείας.
«Στη χώρα μας, συντρέχουν εξαιρετικά ιδιαίτερα λόγοι Υγείας και Οικονομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, αλλά και της διάδοσης του καπνίσματος» τόνισε ο κ Μπεχράκης και κατέληξε.
«Συμφώνα με όλες τις μετρήσεις ο επιπολασμός του καπνίσματος και η κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2007 μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν ότι ο έλεγχος του καπνίσματος στην χώρα μας είναι σε θετική τροχιά αλλά και τη συνειδητή πορεία των Ελλήνων προς μία ευρωπαϊκού τύπου επαναδιαχείριση του όλου θέματος».
Οι δραστηριότητες αυτές χρηματοδοτούνται από το Behrakis Foundation στην Βοστώνη, είναι σε πλήρη εξέλιξη και με τρόπο θετικό προσεγγίζουν το τεράστιο ζήτημα του καπνίσματος.
«Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πάνω από 800 παρεμβάσεις σε σχολεία Α’ βαθμιας και Β’βαθμιας εκπαίδευσης σε Αθήνα, Τρίπολη και Θεσσαλονίκη, ενώ πάνω από 1300 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει πολύωρα βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια Αγωγής Υγείας για το κάπνισμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και συμπλήρωσε
« το πρόγραμμα HEART ΙΙ σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Σύμπλευση» έχει πραγματοποιήσει επίσης προληπτικές παρεμβάσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου».
Παράλληλα, με το πρόγραμμα HEART ΙΙ βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα EΣΠΑ με αντικείμενο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για την διακοπή και μείωση του καπνίσματος στην σχολική ηλικία. Για τον λόγο αυτόν, μέσω του ΕΣΠΑ έχει παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό (μαθητικό τετράδιο, αφίσες, στυλό usb) και έχει διανεμηθεί σε πάνω από 60.500 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου