Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή,, μορ. Βιολόγος, medlabnews.gr
Tα κεράσια, το καρπούζι και ταροδάκινα είναι υγιεινές τροφές που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας γιαγλυκό το καλοκαίρι. Ο παρακάτω οδηγός παρέχει πληροφορίες για το πώς ναδιαλέξουμε το καλύτερο καλοκαιρινό φρούτο και το ποια είναι τα διατροφικά οφέλητου καθενός.
Tα κεράσια, το καρπούζι και ταροδάκινα είναι υγιεινές τροφές που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας γιαγλυκό το καλοκαίρι. Ο παρακάτω οδηγός παρέχει πληροφορίες για το πώς ναδιαλέξουμε το καλύτερο καλοκαιρινό φρούτο και το ποια είναι τα διατροφικά οφέλητου καθενός.
ΚΕΡΑΣΙΑ KAI ΒΥΣΣΙΝΑ
Είτε προτιμάτε τα γλυκά κεράσια ή ταβύσσινα, μπορούμε να τα απολαύσουμε φρέσκα για μία μικρή περίοδο του έτους.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι πλούσια σεαντιοξειδωτικά: σε ανθοκυανίνες, που ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες τουοργανισμού και σε κερκετίνη που πιθανόν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακήςπίεσης. Είναι επίσης μία καλή πηγή ινών, καλίου και Βιταμινών Α και C.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Προτιμήστε να καταναλώσετε κεράσια τηνεποχή τους (Μάιο – Ιούλιο). Επιλέξτε τα κεράσια με σφιχτή σάρκα, που είναισυμπαγή και γυαλιστερά χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Διατηρήστε τα κεράσια στο ψυγείο αμέσως μετά τηναγορά.
TIP: Αποτελούνιδανική τροφή για μαθητές σε περιόδους εξετάσεων. Πλούσια σε Βιταμίνες, μέταλλακαι ιχνοστοιχεία, ενισχύουν την συγκέντρωση και μειώνουν την πνευματική κόπωση.
ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Τα ροδάκινα είναι άφθονα κατά τηνκαλοκαιρινή περίοδο. Ζουμερά και νόστιμα, πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο,μπορείτε να τα απολαύσετε ψιλοκόβοντας τα μέσα στο πρωινό γιαούρτι σας ή ταδημητριακά, να φτιάξετε νόστιμες πίτες ή να πειραματιστείτε προσθέτοντάς τα σεευφάνταστες καλοκαιρινές συνταγές.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: πέρα από την υπέροχη γεύση τους, ταροδάκινα είναι πλούσια σε Βιταμίνη A, C και κάλιο. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών,β-καροτένιου (το οποίο τους προσφέρει το βαθύ ροδακινί χρώμα τους) καιφλαβονοειδή, τα οποία επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνουν τονκίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, μόνο με 60θερμίδες το καθένα και πλούσια σε ίνες, είναι το ιδανικό φρούτο για όσουςπροσέχουν τη διατροφή τους.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Διαλέξτε ροδάκινα με έντονο και ελαφρώςγλυκό άρωμα. Όσο πιο μαλακά είναι τόσο πιο ώριμα είναι. Το έντονο χρώμα δενείναι χαρακτηριστικό ωριμότητας αλλά ποικιλίας. Αποφύγετε τα ροδάκινα που πρασινίζουν, έχουν κοπεί πολύ νωρίς και δεν θαωριμάσουν σωστά. Μη ζουλάτε ποτέ τα ροδάκινα καθώς τραυματίζονται εύκολα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: εάν τα ροδάκινα που αγοράσατε χρειάζεται να ωριμάσουν,μη τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο αλλά δώστε τους λίγο χώρο και φυλάξτε ταγια 1-2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις ωριμάσουν μεταφέρετέ τα στο ψυγείοκαι καταναλώστε τα μέσα σε μία εβδομάδα.
Το πλέον καλοκαιρινό φρούτο,αγαπημένο μικρών και μεγάλων μας ξυπνά όμορφες αναμνήσεις από την παιδική μαςηλικία. Ζουμερό και με γλυκιά γεύση, μας αναζωογονεί και μας δροσίζει χωρίς ναμας φουσκώνει.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ: το καρπούζι έχει 40% περισσότερο λυκοπένιο(γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες) από τη ντομάτα. Το λυκοπένιο πουπεριέχεται στο καρπούζι απορροφάται εύκολα χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα,αντίθετα με τις ντομάτες, και είναι αρκετά σταθερό ακόμα και όταν το καρπούζιδιατηρηθεί στο ψυγείο. Το καρπούζι είναι επίσης μία καλή πηγή Βιταμινών A και C ενώ προσφέρει καιΒιταμίνη Β6, β-καροτένιο, θειαμίνη και κάλιο.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Το καρπούζι που θα διαλέξετε πρέπει ναείναι συμπαγές και συμμετρικό, χωρίς χτυπήματα και κοψίματα. Θα πρέπει να είναισχετικά βαρύ για το μέγεθός του και να έχει ένα κιτρινωπό σημείο από τη μίαμεριά, εκεί που αφέθηκε να ωριμάσει στον ήλιο. Το ιδανικό καρπούζι έχει πυκνή,σφιχτή και ζουμερή σάρκα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Πλύνετε ολόκληρο το καρπούζι σε καθαρό, τρεχούμενονερό και στεγνώστε το πριν το κόψετε. Η θερμοκρασία του πρέπει να διατηρείτε,εάν το αγοράσετε δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου αποθηκεύστε το και σεθερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε. Αντίστοιχα, αποθηκεύστε το στο ψυγείο αντο έχετε αγοράσει από ψυγείο.
Πηγή webmd
Διαβάστε επίσης
Διαβάστε επίσης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου