728x90 AdSpace

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η (νέα) έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

 Την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicine Agency ή ΕΜΑ) διεκδικεί η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε χθες διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΣΦΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος. Το επίσημο αίτημα θα το υποβάλει ο υπουργός στον πρόεδρο του Οργανισμού μαζί με την πρόεδρο του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου. Ο ΣΦΕΕ, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα, στηρίζει πλήρως το αίτημα αυτό, καθώς η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που έχει έδρα το Λονδίνο, μετά το Brexit.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων φέρει την κύρια ευθύνη για την προστασία και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων προβαίνοντας στην αξιολόγηση των φαρμάκων για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση. Είναι αρμόδιος δηλαδή για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία. Κύριο μέλημα του EMA είναι να εγκρίνει γρήγορα την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων και θεραπειών στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα έχει άμεσες συνέπειες και είναι επομένως απαραίτητο να τις αναλύσουμε γρήγορα και να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, και πρόσθεσε σχετικά: «Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η (νέα) έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».

Πολλοί παράγοντες ευνοούν την προοπτική να γίνει η χώρα μας νέα έδρα του Οργανισμού. Μεταξύ άλλων, ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της Εθνικής Οικονομίας. Κινητήριος δύναμή του το γεγονός ότι οι εταιρίες- μέλη του ΣΦΕΕ επενδύουν και ανταγωνίζονται διαρκώς στην καινοτομία, ενώ παράλληλα η στενή συνεργασία των ελληνικών με τις διεθνείς εταιρίες διαμορφώνει μια ενιαία και ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο κλάδος συμβάλει κατά 3,5% στο ΑΕΠ της χώρας, είναι ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος και απασχολεί πάνω από 86.000 θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα.

Ο ΕΜΑ απασχολεί 900 εργαζομένους που θα ακολουθήσουν στην πλειοψηφία τους μαζί με τις οικογένειές τους τη μεταφορά της έδρας του Οργανισμού, συνεδριάζει 565 φορές το χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας εκτιμώνται σε πάνω από 65.000. Η μεταφορά του στην Ελλάδα θα βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης και την επίτευξη θετικού πρόσημου για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Και αυτό γιατί θα σημάνει σημαντική αύξηση στην οικονομία στην τοπική απασχόληση, στην ανάπτυξη και τον τουρισμό της χώρας μας, αλλά και θα αξιοποιήσει το σπουδαίο επιστημονικό της δυναμικό που δυστυχώς σήμερα αναζητεί στο εξωτερικό το μέλλον του, μετατρέποντας το “brain drain” σε “brain gain”.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώσαμε ήδη την πλήρη στήριξή μας στο αίτημα των Ελληνικών Αρχών και την ουσιαστική συμβολή μας στο εθνικό αυτό ζήτημα», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η (νέα) έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Rating: 5 Reviewed By: atia
Scroll to Top