του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης iatrikanea / medlabnews.gr
Τα σκάνδαλα είναι συνυφασμένα με την πολιτική. Όχι τώρα αλλά πάντα. Mόλις το πολιτικό κλίμα βαραίνει, θα προβάλει κάποιο σκάνδαλο. Αν αυτό έχει να κάνει με εξοπλιστικά συστήματα, άρα δισεκατομμύρια ή με την υγεία και μάλιστα με πολυεθνικές και φαρμακευτικές εταιρείες ή με οργανισμούς που διακινούν πολλά εκατομμύρια ευρώ για διαφόρους σκοπούς είναι πράγματα που τραβάνε την προσοχή του κόσμου.
Έτσι μπορεί να ασχολούνται με το σκάνδαλο και να αποσπάται η προσοχή του κόσμου από σημαντικά καθημερινά θέματα όπως η αξιολόγηση, τα νέα μέτρα, ο ΕΦΚΑ, οι φόροι, η ΔΕΗ, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.
Έτσι έρχεται την προπερασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός και εξαγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για τα σκάνδαλα της υγείας όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis ένα σκάνδαλο όπως είπε που μπορεί να είναι μεγαλύτερα και από της Siemens.
Aκολούθησαν και πάλι διάφορες δημοσιεύσεις μιλώντας για δισεκατομμύρια από τα φάρμακα. Μόνο από ένα φάρμακο μια εταιρεία κερδίζει λένε 1 δις τον χρόνο, την στιγμή που η μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου στην Ελλάδα εμφανίζει κέρδη 18 εκατομμυρίων και αντίστοιχο τζίρο 300 εκατομμυρίων εύρω.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί (τελευταία του 2015) 59 εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις φαρμάκων, πραγματοποίησαν, συνολικές πωλήσεις 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των εταιρειών με τον σημαντικότερο κύκλο εργασιών βρίσκονται οι εταιρείες: Novartis Hellas ΑΕΒΕ, Pfizer Ελλάς ΑΕ, Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ, Boehringer Ingelheim, Sanofi Aventis AEBE, GlaxoSmithKline, Merck Sharp, Roche Hellas, Astra Zeneca, ΠΕΙΦΑΣΥΝ- Πειραϊκός Φαρμακευτικός ΣΥΝΠΕ, Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής, Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη ΑΕ, Janssen Cilag, Γένεσις Φάρμα ΑΕ, Φαρμασέρβ – Λίλλυ ΑΕΒΕ, Amgen Ελλάς, Reckitt Μπένκιζερ Ελλλας, Bristol, Μπάξτερ Ελλάς, Abbvie Φαρμακευτική, Merck Φαρμακευτικά και Gilead. H Novartis Hellas, βρέθηκε στην πρώτη θέση του καταλόγου των εταιρειών με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών αλλά και του αντίστοιχου με τα υψηλότερα κέρδη. Η επιχείρηση εμφάνισε κατά το 2015 τζίρο 341,7 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη 18 εκατ. ευρώ (από ζημιές το 2014).
Από την άλλη σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι παράνομες πληρωμές της SIEMENS και θυγατρικών της, σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική και Μέση Ανατολή ενδέχεται να αγγίζουν το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρεται στην δικογραφία με τις δίκη που ξεκίνησε εκτιμάται ότι μίζες που διακινήθηκαν εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ.
Η βόμβα παραίτησης Ράικου αυτές τις μέρες ήταν το τελευταίο γεγονός που διατηρεί στην επικαιρότητα το όλο θέμα. Η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου παραιτήθηκε καταγγέλλοντας παρακράτος και πολιτικά πρόσωπα τα οποία διαχρονικά παίζουν βρόμικο (και χρηματιζόμενο από τα εκάστοτε συμφέροντα) ρόλο. Η εισαγγελέας καταγγέλλει ότι "μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως “δώρο” στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό σήμανε αμέσως συναγερμό στην υπηρεσία μας γιατί προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς, δεδομένου ότι δεν έχει περιέλθει το σύνολο των αιτηθέντων στοιχείων στην υπηρεσία μας. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκαν στους παραπάνω ανέρχεται με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ".
Και κάτι που έχει ενδιαφέρον. Ρωτήσαμε να μάθουμε αν έχουν κλητευθεί μάρτυρες για την περιβόητη υπόθεση να δώσουν καταθέσεις; Από πληροφορίες που έχουμε, ουδέποτε κλητεύθηκε κάποιος από την εταιρεία να δώσει κατάθεση για όλα τα παραπάνω. Από μόνη της αυτή η πληροφορία γεννά πολλά ερωτήματα.
Αλλά δεν μένει στην Νοvartis και συνεχίζει στην επιστολή όπου αναφέρεται σε δύο τεράστιες υποθέσεις αναφέροντας τον Θωμά Λιακουνάκο που προφυλακίστηκε (είναι έξω με βραχιολάκι) και θα δικαστεί μετά από τεκμηριωμένη ποινική δίωξη, και εκκρεμούν άλλες τρεις ποινικές διώξεις εναντίον του, αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου που έχει διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στην Βουλή. Επίσης αναφέρεται στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλο ένα τεράστιο σκάνδαλο που όμως πέρασε με την αποπομπή Γιαννόπουλου (που δεν εμπλεκόταν όμως γιατί ήταν πρόεδρος μετά από τα επίμαχα χρόνια, προ ΣΥΡΙΖΑ) και με διώξεις σε μέλη του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Από όλα τα παραπάνω το σκάνδαλο που αφορά μίζες για φρεγάτες, ελικόπτερα Apache, ραντάρ και άλλα όπως καταλαβαίνει κανείς είναι μίζες εκατομμυρίων που εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα και πολλοί άλλοι. Όχι ότι κάνουμε διάκριση της μίζας της μικρής από την μεγάλη. Αλλά σίγουρα η σοβαρότερη υπόθεση είναι αυτή που αφορά τα τεράστια ποσά των οπλικών συστημάτων, που αφορούν αγορές δισεκατομμύριων.
Και αμέσως γεννάται το ερώτημα ποιον άραγε βολεύει η προβολή των σκανδάλων;
Πόσο τελικά ο κόσμος θα πρέπει να δέχεται ότι τους σερβίρεται και μέχρι πότε θα παραπλανάται με ειδήσεις αποπροσανατολισμού;
Δυο χρόνια ακούμε για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά τελικά τίποτα δεν έχει γίνει. Απεναντίας στις 4 Απριλίου υπάρχει προγραμματισμένη δίκη κατά δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση.
Χρόνια ακούμε για τις τεράστιες μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. (Ο Τσοχατζόπουλος δεν είναι μέσα γι'αυτόν τον λόγο)
Τελικά πόσα χρόνια θα τραβήξει όλη αυτή η σκανδαλολογία και τι άλλο θα περιμένουμε να ακούσουμε ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου