Στην Ελλάδα του σήμερα, που η οικονομία βυθίζεται μέρα με τη μέρα, η ανεργία ιδίως των νέων επιστημόνων αυξάνεται, η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται δραματικά, οι λειτουργοί της Υγείας, ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας προσφέροντας μέσα σε αντίξοες συνθήκες την φροντίδα τους στους πολίτες που είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν.
Και οι ειδικευόμενοι; Έχουν κάποιο ρόλο;
Είναι οι γιατροί που θα αντιμετωπίσουν μόνοι τους ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που προσέρχονται κάθε μέρα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
Είναι οι γιατροί που δουλεύουν 36 και πλέον ώρες συνεχόμενα άυπνοι και ακούραστοι φροντίζοντας τους συμπολίτες μας που είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν (ωράρια για τα οποία η χώρα μας έχει καταδικαστεί και από την Ε.Ε) με σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με προσωπική έκθεση σε νομικές ευθύνες που δεν τους αναλογούν.
Είναι οι γιατροί που δέχονται τον θυμό, τον εκνευρισμό, την απογοήτευση των πολιτών για την αδιαφορία και την αδράνεια της πολιτείας και πολλές φορές αντιμετωπίζουν την βία λεκτική και σωματική απλά γιατί ήταν στην εργασία τους.
Είναι οι γιατροί που αναλαμβάνουν την «λάντζα» της γραφειοκρατίας εισιτηρίων και εξιτηρίων λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού.
Είναι οι γιατροί που αντιμετωπίζουν όλη την κρατική γραφειοκρατία με καθυστερήσεις και απώλεια χρόνου, στην προσπάθεια διορισμού για την ειδικότητα εξαιτίας του απαρχαιωμένου συστήματος προσλήψεων.
Την ίδια ώρα, η εκπαίδευση τους χαρακτηρίζεται από τεράστια ανομοιογένεια από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης.
Την ίδια ώρα που η "συνεχιζόμενη" ιατρική εκπαίδευση μέσω συνεδρίων και σεμιναρίων είναι ευκαιριακή και εξαρτάται από τις εκάστοτε δυνατότητες του κάθε νοσοκομείου και κλινικής.
Ενώ το μέλλον τους; Στην Ελλάδα του σήμερα η προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης των νέων γιατρών, και όχι μόνο, γίνεται ολοένα δυσκολότερη. Οι περισσότεροι επιλέγουν άλλες χώρες, άλλες πολιτείες, προσβλέποντας στην αξιοπρέπεια της εργασίας, στην αξιοπιστία της εκπαίδευσης. Οι μετανάστες με το στηθοσκόπιο διαρκώς αυξάνονται.
Δεν είναι εύκολη η αλλαγή του κλίματος. Απαιτεί σεβασμό και αναγνώριση της προσφοράς τους. Επιτάσσει ένα σύγχρονο, αξιόπιστο, καλά οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης έχοντας κεντρικό πυρήνα την διαρκή αξιολόγηση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών, κλινικών και νοσοκομείων.
Σχέδιο, όραμα, προγραμματισμός, συνεργασία και προσπάθεια είναι οι συνιστώσες που θα μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία, που θα σταματήσουν την μετανάστευση των νέων ιατρών.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Χάρης Βαβουρανάκης Γεώργιος Κοχιαδάκης
Ο Συντονιστής ΙΣΗ Νέων Ιατρών
Νικόλαος Γαλανάκης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου