Φτάνει το τέλος των γιορτών και αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια για την απώλεια των κιλών που πήραμε όλοι μας σχεδόν, ακόμη και οι πιο προσεχτικοί, αυτή την εορταστική περίοδο. Δεν είναι όμως καιρός για εξαντλητικές δίαιτες. Προσπαθήστε να χάσετε τα κιλά των εορτών, δηλαδή από 2-4 κιλά, με την ισορροπημένη δίαιτα διατροφή.
Καταναλώστε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα. Τροφές πλούσιες σε ίνες είναι τα φασόλια, τα φρέσκα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη, το κεχρί,το καλαμπόκι και το καστανό ρύζι.
Περιορίστε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Περιορίστε την επιτραπέζια ζάχαρη, τη σακχαρόζη, τη γλυκόζη, το μέλι, και τη σορβιτόλη. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, οι σοκολάτες, τα αρτοποιήματα, τα τσιπς, τα κούκις κλπ. Επίσης πολλά τρόφιμα όπως πίτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά, αναψυκτικά, σοκολάτες, πουτίγκες, μαρμελάδες και ζελέ περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχαρόζης ή άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων. Τέλος καλό θα ήταν να απομακρύνετε τα γλυκά από τα σημεία που περνάτε συχνά στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σας για να μην έχετε την επιθυμία να τα καταναλώνετε συνεχώς.
Καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι
Επιλέγετε τυρί με λίγα λιπαρά (10 με 20%)
Καταναλώστε καθημερινά 5-6 μερίδες φρέσκων φρούτων & λαχανικών. Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε θερμίδες, ειδικά σε σχέση με το μεγάλο βάρος και τον όγκο που έχουν και πλούσιες σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες και μέταλλα.
Περιορίστε την κατανάλωση φυσικών χυμών σε ένα ημερησίως
Επιλέγετε καθημερινά ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, και αναποφλοίωτο ρύζι
Εντάξτε στην εβδομαδιαία διατροφή σας τουλάχιστον από μια φορά, τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά, τα οποία να είναι παρασκευασμένα με μικρή ποσότητα ελαιολάδου
Περιορίστε το ψωμί
Μην καταναλώνετε επιτραπέζιο τυρί (φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κλπ) σε καθημερινή βάση
Κόψτε εντελώς τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν ζάχαρη
Περιορίστε τα γλυκά, το πολύ σε ένα την βδομάδα
Προτιμήστε το λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο, την γαλοπούλα, το κουνέλι και φυσικά τα ψάρια, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα
Περιορίστε την κατανάλωση του αλατιού στο μαγείρεμα ή στο φαγητό. Περιοριστείτε στη προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα και μην βάζετε επιπλέον όταν κάθεστε στο τραπέζι. Τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα, αλλαντικά και τουρσιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Θυμείτε ότι όλα τα τρόφιμα από μόνα τους, περιέχουν αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι που προσθέτουμε κατά την ετοιμασία του φαγητού είναι επιπρόσθετο.
Αρχίστε γυμναστική τουλάχιστον ½ ώρα την ημέρα για 5 ημέρες την βδομάδα ή κάντε τουλάχιστον 2½ ώρες γυμναστική μέσα στη βδομάδα
Πιείτε άφθονο Νερό. Έχετε πάντα ένα μικρό μπουκαλάκι νερό μαζί σας. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασική σε μια περίοδο αποτοξίνωσης.
Διαβάστε επίσης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου